ANNONSE

HANDEL & SERVICE

Arrangert ekteskap

Tekst: Kjersti Busterud


Publisert: 04.06.2013

BRUDEPIKER: Ann Kristin Nissen og Jeanette Lilleås i firmaet Brudepikene kan hjelpe til med hele gifteprosessen – fra frieriet til salget av brudekjolen når arrangementet er vel overstått. (FOTO: Erlend Aas / NTB scanpix)


For noen er bryllupet en så uoverkommelig oppgave at de setter planleggingen bort til profesjonelle.

– Mange er veldig stresset på bryllupsdagen. I stedet for å hygge seg bekymrer de seg for om borddekorasjonen er på plass og om bryllupskaka kommer som lovet. Vi skal arrangere et bryllup i Italia i mai. Da starter bruden dagen med avslappende massasje, mens vi løper rundt og sørger for de siste detaljene, sier Ann Kristin Nissen. Sammen med Jeanette Lilleås har hun i ti år arrangert bryllup i Norge og utlandet gjennom firmaet ­Brudepikene.

Forretningsideen fikk de da søsteren til Lilleås sto brud.

– Vi så hvor mye arbeid det var å arrangere et bryllup, og tenkte at dette må det da være mulig å ha som jobb? De fleste gifter seg bare én gang i løpet av livet, og får aldri brukt sine erfaringer fra bryllupsplanlegging igjen. Det får vi, sier Nissen, og anslår at Brudepikene nå har 6-700 ­bryllup bak seg.

Økende marked

Turid Noack i SSB sier ­trenden på lang sikt har vært at folk ­arrangerer større bryllup, og gjør færre av oppgavene selv.

– Det finnes ingen sikre tall på hvor mye et gjennomsnittspar bruker på bryllupet sitt, eller hvor mange som benytter seg av en bryllupsplanlegger. Men vi ser at trenden går mot større ­bryllup, og at man outsourcer oppgaver som før ble gjort av familien, ­forteller hun.

Både mange av de store eventbyråene og firmaer som har ­spesialisert seg på bryllup tilbyr sin hjelp til den store dagen. Mange av bryllupsarrangørene har spesialkompetanse på ulike destinasjoner i utlandet, med ­talende navn som Spania­Bryllup og Hawaii Bryllup.

Lilleås tror tidspress er hoved­årsaken til at vordende ektepar kommer til dem. Ifølge en ­undersøkelse utført av Bryllupsmagasinet bruker et gjennomsnittlig par 250 timer på å planlegge et bryllup.

– Folk gifter seg senere enn før, og har gjerne både barn og full jobb. Og skal man gifte seg i ­utlandet, blir planleggingen gjerne enda mer tidkrevende og komplisert, sier hun.

Hjelp til å fri

En av dem som har benyttet seg av en bryllupsarrangør, er Nina Asbjørnsen.

– Vi giftet oss i Italia i mai i fjor, og med små barn og travle dager orket vi ikke å ordne alt selv, ­forteller hun.

Opplevelsen var så inspirer­ende at hun nå selv har startet som arrangør, gjennom firmaet Vakre Bryllup.

– Jeg arrangerer bryllup i ­Norge, California og Toscana. Jeg satser på de stedene der jeg har et nettverk av samarbeids­partnere jeg kan gå god for. Mange av kundene mine har begynt planleggingen selv, men blitt over­veldet av alle valg­mulighetene som ­finnes av ­lokaler, mat, ­dekorasjoner og så videre, sier hun.

Hvor mye hjelp folk ønsker av en bryllupsarrangør varierer. Brudepikene kan leies inn alle­rede for hjelp til frieriet, og ­senere bidra med alt fra frisør til fritidsaktiviteter for gjestene dagene derpå. De stiller gjerne også på selve bryllupsdagen, mot ekstra betaling.

– Vi er prosjektledere, råd­givere og psykologer. Brudeparene ønsker at vi skal se hva som er det perfekte bryllupet for dem, og det er vi blitt flinkere til. Vi kan til og med se hvem som kommer til å bli skilt, sier Lilleås med glimt i øyet.

In med opplevelser

Bryllupene Lilleås og Nissen ­arrangerer, er ikke nødvendigvis ekstravagante.

– Mange som kontakter oss, sier at de har et lavt budsjett, men trenger hjelp til å få alle brikkene på plass, sier Nissen.

Noe utenom det vanlige er det imidlertid mange som ønsker, og de to har arrangert alt fra Elvis-bryllup til vinterbryllup på Finnskogen med hest og slede, med gjester kledd i hundre år gamle drakter og møbler leid inn fra Nationaltheatret.

– Folk vil ha noe som er ­annerledes, og trenden nå er at de etterspør opplevelser. ­Arrangementet skal gjerne ­strekkes over flere dager, med ­tilbud om ulike aktiviteter for gjestene, sier Nissen.

Noen er så fornøyde med ­bryllupet at de går for reprise.

– Det er blitt mer vanlig med fornyelse av ekteskapsløftet. Folk sier de vil gjenoppleve dagen, forteller Nissen.

Foretrekker du å arrangere bryllupet ditt selv, deler Nissen og Lilleås gjerne sine beste tips.

– Mange er veldig opptatt av maten, men glemmer detaljene som kan gi bryllupet et løft. ­Musikk, for eksempel, er veldig viktig, men noe brudeparet ofte ikke tenker så mye på. Og sørg for at du er tydelig i alle beskjeder og bestillinger. Når noe går galt, er det som oftest på grunn av misforståelser, sier Nissen.

Bryllups­arrangører

• Brudepikene: Arrangerer bryllup i Norge (hovedsakelig ­Østlandet) og i utlandet.

• Vakre Bryllup: Organiserer bryllup i Norge, Toscana eller ­California.

• Bryllupsconcept: Bryllupskoordinator som skreddersyr bryllup.

• Bryllupsfeen: Hjelper til med alt fra frieri til lokaler, tema for dagen, blomster, antrekk osv. 

• One Fine Day: Tilbyr bryllup i Norge og Tyrkia.

• Beautiful Wedding: Har spesialisert seg på bryllup i Spania.

• Bryllupiitalia.no: Avdeling av Travelmaker som arrangerer ­bryllup i Italia.

• Hawaii Bryllup: Nordmann bosatt på Hawaii hjelper deg å ­arrangere drømmebryllupet i eksotiske omgivelser. 

• SpaniaBryllup: Hjelper som navnet tilsier med å arrangere ­bryllup i Spania. 

• Italienske Bryllup: Spesialist på bryllup i hele Italia

• Bryllupsbyraaet: Arrangerer bryllup i Praha og Italia.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no