ANNONSE

REISE

De 12 beste sykkelferiene

Tekst: Åshild Skadberg


Publisert: 04.06.2013

SYKKELSOMMER: Ferie på sykkelsetet er populært og miljøvennlig. 
Her fra København-området, der mange runder av en sykkelferie på kontinentet. (FOTO: Mikkel Østergaard/Samfoto)


Vil du på sykkelferie i utlandet? Her er 12 europeiske favorittruter med lite eller ingen biltrafikk.

Sammen med fire dedikerte ferie­syklister har vi plukket ut de beste sykkelrutene i ­Europa, utenfor Norges grenser. ­Ingen av syklistene kom utenom ­Tyskland, og ellers er Danmark, Sverige, Polen, Østerrike, Sveits, England, Skottland og Nord-­Irland representert.

– Det er lettere å ta seg fram på sykkel i Vest- og Mellom-Europa enn her i Norge. Samtidig ­slipper du mye av den internasjonale ­turismen, som er frem­herskende i Provence, Spania og Italia, ­forklarer Rolf Alsos, som feriesykler med kone og barn hver sommer.

Lett atkomst med ferje, slik at du kan trille din egen sykkel i land, trekker han fram som et annet stort pluss for dem som velger Danmark eller Tyskland som utgangspunkt for turen. ­Sykler kan også fraktes med fly, og en del steder med buss og tog.

1. Bodensjøen rundt

Ruten er forholdsvis flat. Den går gjennom Tyskland, Østerrike og Sveits, med byer og småsteder underveis. En veldig bekvem ukestur, fin for barn.

http://www.bodensee-radweg.com/

2. Kiel–København

To fine dagsetapper gjennom Tyskland, så over flere øyer – Samsø, Langeland, Fyn – til ­Sjælland. Fergene underveis gir fine avbrekk. Avslutt med tivoli eller dyrepark i København hvis du har med barn.

http://visiteastdenmark.com

http://tourismus.meinestadt.de/kiel/markt/radwandern

3. Østover langs Østersjøen

Ferje til Kiel er en bra start. Følg den fine, flate, skiltede ruten langs Østersjøen til Rostock i Tyskland, eller helt til Gdansk i Polen. www.ostseeradweg.com/startpage.html

4. Praha–Kiel

Nokså flat tur, slik det er langs de store vannveiene. Langs Moldau de første kilometerne, deretter langs Elben. Et mer dramatisk parti i Sächsische Schweiz, der man kan ta spennende ­avstikkere opp i fjellene. Mye separate sykkel­veier, dessuten sykler man mye på dikene, en spesiell opplevelse.

http://www.elberadweg.de/start.html

5. Bornholm rundt

Fly eller ferje til Rønne. Du kan for eksempel sykle nordover langs vestsiden, runde toppen, og ta sørover langs østsiden, i retning alle «sydenstrendene». Hopp på en buss, som også tar syklene, hvis noen i følget blir slitne. Barnevennlig og godt ­tilrettelagt!

www.cykel.bornholm.info/

6. På kryss og tvers i Sveits

Et land for den som vil oppleve strålende tilrettelegging. Både ruter, overnattingssteder og ­spisesteder er tilpasset syklister. Sykler kan leies på en hvilken som helst togstasjon og leveres inn på en annen. www.veloland.ch/en/welcome.cfm

7. Langs Donau

Turen kan for eksempel gå fra Passau, ved grensen mellom Tyskland og Østerrike, til Wien. «Donau radweg» er lettsyklet, nesten helt bilfri, med mange små landsbyer underveis, samt Linz med sine severdigheter. Opplev hvordan den gamle ­europeiske kulturen knytter seg til vannveiene, som tidligere var hovedferdselsveier.

www.donau-radweg.info/

8. Nord-Irland rundt

Start rett sør for Belfast. Ta en runde «med klokken» der du syr sammen ulike nasjonale sykkelruter. Få med deg Londonderry og Antrim-kystens flotte ­klipper, og ta ned langs østkysten til ­Belfast. Derfra kan du eventuelt sykle videre til Dublin.

http://www.cycleni.com/

9. Høylandet i Skottland

Enda et fantastisk sykkelland! Du kan fly til Glasgow, ta toget til Loch Lomond, og sykle over The Highlands til Inverness langs ­nasjonal sykkelrute. Hvis du følger Caledonien-kanalen fra østkysten til vestkysten, kan du ta ferje til Isle of Mull og ­sykle videre på øya. Fra Oban, på fastlandet innenfor øya, går toget ­tilbake til Glasgow.

http://cycling.visitscotland.com/

10. England på tvers

Start i Whitehaven og avslutt i ­Tynemouth, så får du en fin tur fra vestkyst til østkyst, på småveier og trafikkfrie veier. ­Gjennom høyland og små landsbyer.

www.enjoyengland.com/ideas/rural-escapes/walking-and-­cycling/cycling-routes/

11. Finlands vestkyst

På vestkysten kan man for ­eksempel sykle fra Åbo og nordover til den gamle trebyen ­Rauma, og derfra østover til Tampere. Mange hyggelige, rimelige campingplasser underveis.

http://www.visitfinland.com/web/guest/finland-guide/what-to-see/summer-activities/cycling

12. Göta kanal tur-retur

En populær tur langs kanalen – som gjerne kan sykles tur-retur – går mellom Sveriges to største innsjøer: fra Sjøtorp (like nord for Mariestad) ved Vänern, via Töreboda til Karlsborg ved ­Vättern. En flott familietur med mange overnattingssteder og stoppesteder underveis.

http://www.gotakanal.se

Listen er satt sammen på grunnlag av forslag fra Rolf Alsos (hobby­syklist), Sissel Jenseth (forfatter av sykkelturbøker og fag­konsulent i Syklistenes Landsforening), Morten Kerr (leder i Syklistenes Lands­forening) og Svein Fagervold (fagkonsulent i Syklistenes Landsforening)

Se fjellet fra sykkelsetet – Rallarvegen

Liker du å sykle - og trives på ­fjellet - gir en tur langs Rallarvegen deg en uslåelig kombinasjon. Her kan du sykle over fjellet uten fare for å møte biler, i din egen fart, gjerne overnatte i telt langs veien eller på et av overnattingsstedene. Kort sagt oppleve fjellet på en helt annerledes måte enn med bil eller til fots. Hverken for raskt eller for sakte. Turen tas gjerne i etapper og over flere dager. 

Rallarvegen, over Hardangervidda, går langs Bergensbanen fra Haugastøl via Finse, ­Hallingskeid, Myrdal og ned de stupbratte svingene til Flåm. ­Veien, som i seg selv er en severdighet, bringer deg fra et fantastisk høyfjellsområde 1000 m.o.h. opp til 1300 meters høyde og ned til havets nivå. Langs Rallar­vegen er det flere overnattings- og serveringstilbud for deg som ikke har med telt, mat og primus.


Rallarvegen som sykkelveg 

Rallarvegen ble åpnet som sykkel­vei sommeren 1974. Det var ikke en ny vei som ble åpnet, men gjenåpning av en gammel og ærverdig anleggsvei. I de første årene etter gjenåpningen var det bare noen hundre syklister som syklet strekningen fra Haugastøl og vestover til ­Myrdal. Rallar­vegen som sykkel­vei ble landskjent på slutten av 1980-årene ­etter at det ble vist et TV-program om turen. Terreng­syklene er blitt populære og ­interessen for å sykle i fjellet er økt. Fortsatt er Rallarvegen enestående fordi den ikke er blitt utvidet eller modernisert. Byggemetoden og vedlikeholdet er i samsvar med det som var typisk for den tiden som Rallarvegen ble anlagt på, og i dag kan man beundre det impo­nerende arbeid med murer og broer som ble gjort da vegen ble bygget på slutten av 1800 tallet. 

Rallarvegen er uten sammenligning landets mest populære sykkelvei. Rekorden er på 30 000 syklister i en sesong. Det er ­imponerende, for sesongen er kort. Den starter først når mesteparten av snøen har for-

svunnet midt i juli og slutter når snøen kommer til høsten igjen. 


Norges ti ­flotteste ­sykkelturer

1. Rallarvegen (Hordaland/Sogn og Fjordane)
Strekning: Geilo–Voss. Norges mest ­populære rute, 210 km. Start gjerne på Haugastøl eller Finse, og sykle vestover.
Se egen sak.

2. «Himmelblå» kystriksvei (Nordland)
Strekning: ­Brønnøysund–Sandnessjøen–­Brønnøysund. Vakker skjærgård, mange bruer. Inkluderer flere ferjeturer.

3. Mjølkeveien (Oppland)
Strekning: På Stølsvidda, enten rundtur eller fra Golsfjellet til Fagernes. Fjellveier i 850 til 1005 meters høyde, gjennom aktive seterområder.

4. Dovrefjell og Rondane (Oppland/Hedmark)
Strekning: Hjerkinn–Dovre. Høyfjellsnatur, setergrender.

5. Oslofjorden 
(Østfold/Vestfold)
Strekning: Son–Jeløya–Horten–Stavern. Ta ferje over fjorden, og sykle på en del av «North Sea Cycle Route» som går gjennom sju land.

6. Mjøstråkk 
(Oppland/­Hedmark)
Strekning: Lillehammer– Hamar–Gjøvik. Skiltet rute rundt Mjøsa, avslutt med tur på Skibladner.

7. Jæren (Rogaland)
Strekning: Egersund–­Stavanger. Langs Nordsjøruta, med mange fyr og strender underveis.

8. Telemarkskanalen 
(Telemark)
Strekning: Skien–Dalen. Start med kanalbåten, eller ta en lettere rute fra togstasjonen Lunde.

9. Numedal (Buskerud)
Strekning: Geilo–­Kongsberg. Over tre fjelloverganger. Lettere med start på Ånevatn, da blir det mest nedover. Flott fjellnatur.

10. Ona fyr og ­Atlanterhavsvegen 
(Møre og Romsdal)
Strekning: Molde–­Kristiansund. Hav og himmel og en av verdens vakreste vei­strekninger, med bruer og ferjer underveis.


(Rutene er kåret av Syklistenes Landsforening i samarbeid med magasinet Reiser & Ferie )


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no