ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Hundens 
sommerplager

Tekst: Bodil Sjöström


Publisert: 18.06.2013

VÅR: Turene ut i naturen er ekstra deilige om våren, 
men innebærer også noen farer for hunden. (FOTO: Masterfile)


Våren og sommeren er herlig for så vel dyr som mennesker, men pass på: Både småkryp, varme og vann kan skape problemer for hunden din.

I disse dager går hundeeiere og hunder ut i skog og mark, og ­nyter at solen endelig varmer. Men dessverre våkner også ­flåtten til liv igjen på denne ­tiden. Hoggormer kan også forekomme, og for en nysgjerrig hund kan et bitt bli alvorlig.

Som om dette ikke var nok, kan for mye bading, og dessuten for mye regn, også lage trøbbel for hunden. Eksem og vannhale er typiske fuktrelaterte vår- og sommerplager for våre firbeite venner. Men den absolutt største helsetrusselen akkurat nå er ­faktisk varmen – inne i bilen.

– Midtsommers pleier vi å være forsiktige med å ha husdyr i bil, for da snakker mange om ­faren for overoppheting, slik at bevissthetsnivået vårt rundt ­dette øker. Men nå på for­sommeren er vi ofte ikke så klar over faren. ­Allerede nå kan en lukket bil bli så varm at det kan være livsfarlig, sier veterinær Gunnar Schöbel.

De vanligste problemene

Her er en oversikt over de vanligste problemene for hunder som er ute i vårværet. Husk at det er mye du kan gjøre for å forebygge. Ta kontakt med veterinær dersom du trenger råd eller merker at hunden har endret seg fysisk eller psykisk.


Vannhale

Kan ramme hunder som har vært lenge ute i kaldt regn, eller har badet. Vanligst hos raser som liker vann godt, som retrievere og spanieler. Halen henger rett ned og er helt eller delvis lammet. Det gjør veldig vondt i halen og bakerste del av ryggen. Vannhale skyldes antakelig betennelse i nervene i haleroten. Hunder som tidligere er rammet av lidelsen, får den letterte igjen.

• Forebygging: Det beste er å unngå for mye kald fuktighet. Tørk hunden hvis den har vært lenge ut i regn. Kle et varmende dekken på en hund som har badet når det er kaldt ute, eller hvis den skal ligge stille i en kald bil.

• Behandling: Hvis du lar hunden hvile og holder den varm og tørr, forsvinner ofte vannhalen av seg selv. Har hunden veldig vondt, kan man gi den smerte­stillende og betennelsesdempende medisin. Rådfør deg med veterinær.

Flåttbårne sykdommer

Flått kan spre alvorlige sykdommer, for eksempel ­borrelia. Symptomer som stivhet, smerte og ledd­inflammasjon kommer først etter flere måneder. Flått­feber er en annen sykdom man skal være ­oppmerksomhet. Det akutte symptomet er høy feber

som oftest går over på noen dager, i visse tilfeller ­merker eieren merker ingenting. Langt senere kan mange ulike symptomer oppstå, blant annet dårlig ­kondisjon, økt tørste, stivhet og diffus atferdsendring.

• Forebygging: Gå gjennom hundens pels hver dag. Plukk alltid bort flått umiddelbart. På apoteket finnes det flåttmidler.

• Behandling: Etter diagnose basert på blodprøve gis det antibiotika. De fleste blir friske, men dessverre ikke alle.

Fukteksem

En varig, om flekk som kan oppstå på kinn, hals og bryst. Fukteksem kan skyldes et lite sår, kombinert med varme, fukt og vanlige stafylokokker som finnes på huden.

• Forebygging: Pass ekstra godt på badeglade raser som retrievere, la dem ikke være våte for lenge. Tørk dem helst etter bading.

• Behandling: Det infiserte området barberes rent med godmargin, og et par ganger daglig påføres desinfiserende middel. Ikke bruk sprit i et åpent sår. Behandling med antibiotika kan forekomme, rådspør veterinær.

Stikk og bitt

Hoggormbitt kan vare farlige for hunden, ettersom de har en forholdsvis liten kropp som giften fordeles på.

• Forebygging: Ikke lat hunden løpe løs rundt stein­ansamlinger der nyvåkne ormer kan ligge og sole seg i den første vårvarmen.

• Behandling: Hold hunden i ro i opptil to uker. Dersom hundens allmenntilstand blir påvirket, bør du kontakte veterinær, selv om hunden behandles med kortison.

• Bi- og vepsestikk innebærer for det meste bare smerte og irritasjon. Men hvis dyret blir stukket i halsen eller munnen, eller får en allergisk reaksjon og hovner opp, må du oppsøke veterinær.

• Behandling: Hold hunden under oppsikt i noen timer etter stikket/bittet.

Varme

Vær klar over at en bil blir varm veldig fort. 

• Forebygging: La aldri et husdyr bli alene igjen i en bil som kan bli varm, noe som kan skje selv på en sval dag. Med en utetemperatur på 20-22 grader stiger varmen raskt til 85 grader inni bilen.

• Behandling: Hvis hunden er rammet av heteslag, kan du den, eller fukte den med våte håndklær. Spray tunge og mage med isvann. Dra umiddelbart til ­veterinærklinikken.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no