ANNONSE

REISE

Ferie i lånt hjem

Tekst: Siri Marte Kværnes


Publisert: 18.06.2013

BYTTER: Gunda Djupvik og familien var i København i påsken, og nå står Barcelona for tur. Da flytter nye gjester inn i Oslo-leiligheten. (FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix) 


Gunda Djupvik og familien bytter gjerne bolig med folk de ikke har møtt. Snart går turen til Barcelona.

– Folk er stort sett veldig samvittighets­fulle når de låner noe. Det «verste» som har skjedd her, er at ei jente knuste et vinglass. Da la hun igjen 200 kroner, noe som var mye mer enn glasset kostet. Og dette var i 2006, forteller Gunda Djupvik.

Et par ganger i året siden det første boligbyttet i 2005, har ­familien tilbrakt ferien i et lånt hjem. Samtidig har noen andre sjekket inn i deres fireroms­leilighet i Oslo.

– De første vi byttet med, var et eldre par fra Skottland. De hadde et stort hus, to katter, hage med gartner, sykler og to biler. Man bytter på en måte liv, sier ­Djupvik.

Bytting i praksis

Boligbytting skjer ofte gjennom et internasjonalt boligbytte­nettverk. Her legger medlem­mene ut annonser for egne ­boliger og kan søke etter objekter de kan ha lyst til å bytte til seg. Du finner alt fra små leiligheter til herskapelige hus med stab, men noen stiller også med husbåter, hytter og andre former for husrom. HomeLink (boligbytte.no), Intervac (intervac.no) og BoligBytte.com er eksempler på slike nettverk med mange norske medlemmer.

Det finnes ingen minstekrav til standarden på boligene, men samtidig går byttingen sannsynligvis trådt dersom du stiller med ei skikkelig rønne. Poenget er jo å finne noen som har lyst til å bo der du bor også, forteller Arne Haukeland, som driver HomeLink Norge.

– Men det kan godt hende at noen med luksusleilighet på Manhattan i New York vil bytte den med ei hytte på Geilo – og omvendt. Og det er ofte slik at den som bor i by, vil ha det ­roligere i ferien, mens den som bor på landet, vil dra til byen, fortsetter han.

Når to boligbyttere har «funnet hverandre», anbefales det å ­skrive under en boligbytte­kontrakt før flybillettene bestilles.

Barcelona neste

I sommer skal Djupvik og ­familien til Barcelona i tre uker. Tidligere boligbytter har ført dem til blant annet ­Frankrike, ­Danmark, Nepal, Egypt, ­Tyskland og Evje i Aust-Agder. Innenlands bytting er også fullt mulig, selv om de fleste nordmenn nok ­sikter seg inn mot ­utlandet når det er tid for ferie.

– Du trenger ikke bruke ­penger på særlig annet enn medlemskap og reise. Boligbyttingen har gitt oss flere, bedre og lengre ferier enn det vi ellers ville fått. Og ofte er det så mye plass at du kan ha besøk også, forteller Djupvik, som blogger om feriebyttene på altgodt.no.

Men boligbytting krever en del planlegging. For eksempel må man avtale tid og sted for over­levering av nøkler, og det kan være greit å finne ut hva som ­finnes og ikke av utstyr i ­boligene. Mens det praktiske ­avtales, ­rekker boligbytterne også å bli litt kjent før selve ­byttet.

– Og folk bruker ofte mye tid på å planlegge ferien uansett, ved å lete etter hoteller og lese seg opp på Tripadvisor, sier Djupvik.

Trygghet

Hvis du ikke takler tanken på at noen sover i senga di, er ikke bolig­bytte noe for deg. Men tåler du det, kan ferien kanskje lære deg ett og annet om innsiden av det samfunnet du besøker, ­mener Djupvik. Byttefamilien kan fortelle deg hvor den beste bakeren er, hvor de lokale ­kjøper druer og kaffe, og hvor det er gode sykkelstier.

Men hvor trygt er det å slippe fremmede inn i huset når du selv er borte?

– Mange er litt nervøse første gangen og kan ha veldig mange spørsmål. Men det er svært ­sjelden vi hører noe negativt i etterkant, sier Haukeland i ­HomeLink.

Også Djupvik forteller at det første byttet var litt nerve­pirrende. Hun anbefaler ferskinger å bytte med erfarne medlemmer i begynnelsen, men føler seg trygg på at eventuelt falske boligbyttere fort blir oppdaget og luket ut. I tillegg framhever hun fordelene med at boligen ikke står tom når du er på ferie.

– Gjestene kan ta inn posten, og de sørger for at det er liv i ­boligen, sier hun.

HomeLink

• HomeLink Norge har omkring 250 norske medlemmer. 

• Som del av HomeLink International har medlemmer tilgang til boliger i nesten 80 land. 

• Pris: Medlemskap koster fra 840 for ett år, 1.490 for to år og 2.190 for tre år. I tillegg kommer gebyrer for ekstra bilder i ­annonsen og annulleringsforsikring.


Intervac

• Intervac Norge har cirka 100 norske medlemmer.

• Intervac er tilknyttet omkring 70 land.

• Pris: 780 kroner per år for fullt medlemskap. Det finnes også et gratis prøvemedlemskap.


Boligbytte.com

• Boligbytte.com har omkring 370 norske medlemmer.

• Gjennom nettverket Home Exchange er Boligbytte.com knyttet til over 150 land.

• Pris: Ulike medlemskap. Gratis (bronse), fra 588 kroner per år (sølv) og ca. 2900 kroner per år (gull).


Ti råd for bolig­bytteren

1. Beskriv hjemmet ditt ­ærlig i presentasjonen. Skjul aldri at du har husdyr. 

2. Etterlat hjemmet ditt rent. Er gulvene støv­suget, ­kjøleskapet tømt, komfyr og ovn rengjort, badet uten skitt og svarte ­renner, og vinduene så man kan se gjennom dem, er det ok.

3. Lag plass i ett eller flere skap slik at din bytte­familie kan tømme ­koffertene sine. 

4. Gi din byttefamilie nok sengetøy og håndklær til å klare seg i ferien. 

5. Lag en mappe med ­informasjon om ­området du bor i. Mappen kan inneholde bruks­anvisninger, turtips, ­informasjon om ­eventuelle husdyr, og telefonnummer til nød­etater, forsikringsselskap og gode venner.

6. For å unngå mis­forståelser bør dere fylle ut hus­byttekontrakten som finnes på medlemssidene. Bytter dere bil, finnes det også en bilbyttekontrakt.

7. Hvis du ikke selv ­treffer byttefamilien, er det fint å la noen venner ­eller ­familie ønske dem ­velkommen.

8. Sett igjen litt mat som familien kan spise når de kommer.

9. En lokal spesialitet, en flaske vin eller lignende kan være en fin velkomstgave.

10. Husk å legge ting tilbake på plass. Rengjør huset før du forlater din boligbyttefamilie og tar fatt på hjemreisen.


(Kilde: Boligbytte.no/ 
HomeLink Norge)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no