ANNONSE

Du store verden

Lincoln ­Memorial

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox.com


Publisert: 18.06.2013

Monumentet, bygd i stil med et klassisk gresk tempel, har 28 doriske søyler. Statuen (innfelt) ser ut som om den er hogd ut av én diger steinblokk, men den er faktisk laget av 28 stykker som er så nøyaktig satt sammen at skjøtene er usynlige.

The Lincoln Memorial er et amerikansk nasjonalmonument bygget for å hedre den 16. president i USA, Abraham Lincoln. Det ligger på National Mall i Washington DC – like overfor Washington Monument – og ble innviet i 1922. Lincoln eneste overlevende sønn, 79 år gamle Robert Todd Lincoln, var til stede under åpningen.

Lincoln-monumentet er en ærverdig, behersket og gripende hyllest til personen Lincoln og den toleransen, ærligheten og trofastheten som han sto for. Før det var gått to år etter Lincolns død, ble det fremsatt forslag om et minnesmerke, men grunnsteinen ble ikke lagt før i 1915. Monumentet, som ble ble tegnet av arkitekten Henry Bacon, har form som et gresk, dorisk tempel og inneholder en stor, sittende skulptur av Abraham Lincoln med påskrift av to av hans kjente taler – The Gettysburg ­Address i 1863 og den andre tiltredelsestalen i 1865. Minnesmerket har vært åsted for mange berømte taler, blant annet Martin Luther Kings “I have a dream”-tale, 28. august 1963 etter “March on Washington for Jobs and Freedom” – et høydepunkt for American Civil Rights Movement, der 250.000 amerikanere deltok.

Nesten 6 meter 
høy Lincoln

Den kolossale statuen av Lincoln viser ­presidenten ­sittende med en tenksom mine i en massiv stol. ­Statuen ble skåret av ­Piccirilli Brothers under tilsyn av billedhuggeren, Daniel Chester French, og tok fire år å fullføre. Den var opprinnelig ment å være 
3 meter høy, men ble forstørret slik at det til slutt var 5,8 meter fra hode til fot. Det betyr at hvis Lincoln hadde vært stående, ville han raget 8,5 meter opp i luften. Den ekstreme bredden av statuen er den samme som høyden. Den hvite mar­moren fra Georgia som gikk med til skupturen, veidde 159 tonn og måtte sendes 
i 28 separate stykker.

Tvilsomme legender

Skulpturen har vært i sentrum for flere legender. Noen har hevdet at ansiktet av General Robert E. Lee ble skåret inn på baksiden av Lincolns hode – der ser han tilbake over mot sitt tidligere hjem, Arlington House, nå innenfor grensene av ­Arlington Æreskirke­gård. En annen populær legende er at Lincoln viser sine initialer ved hjelp av tegnspråk – venstre hånd er formet for å danne en “A” og høyre hånd danner en “L”. The National Park Service benekter begge historiene.

Viktig turist­attraksjon

Omtrent 6 millioner ­mennesker besøker minnes­merket årlig. I 2007 ble Lincoln Memorial rangert som nummer 7 på listen over USAs flotteste arkitektoniske kunst av American Institute of Architects.

Monumentet er flom­belyst med flott virkning om kvelden, og en krans blir lagt ned 12. februar hvert år, på Lincolns fødselsdag. ­Området er åpent for ­publikum 24 timer i døgnet og er gratis å besøke.

Neste gang: Den transsibirske jernbanen

Siste akt

Om kvelden 14. april 1865, fem dager etter at sørstats­hæren under general Robert E. Lee hadde overgitt seg, gikk president Abraham Lincoln og hans kone i Ford’s ­Theatre i Washington DC for å se en komedie kalt “Our American Cousin”. Klokken 22.15 ble presidenten skutt og såret av en sinnsforvirret skuespiller som het John Wilkes Booth. Lincoln ble flyttet til et hus på den andre siden av gaten, der han ble liggende bevisstløs i et sove­rom. Mrs. Lincoln og flere regjerings­medlemmer samler seg i huset og ventet. Klokken 07.22 kom krigs­ministeren, Edwin M. Stanton, ut av sove­rommet og sa: “Nå hører han evigheten til.” Lincoln ble 56 år ­gammel. Både teatret og huset over gaten er i dag åpent for ­publikum.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no