ANNONSE

MAT & DRIKKE

Rågodt til rabarbra

Ukens vin er kostbar, sjelden og ekstrem.

Syrlig rabarbra bakt i jordbærjuice og sukker, ­servert med bakt hvit sjokolade, hvit sjokoladekrem og lakris, krever en vin med helt spesielle egenskaper.

Men først kan vi se på de allmenne retningslinjene for vin til desserter. Det er spesielt tre ting å tenke på: 1) Hvis vinen skal smake søtt sammen med desserten, må den være søtere enn desserten. 2) Kombinasjonen blir best hvis vinen totalt sett er frisk nok. 3) Aroma og smak konsentreres ofte i både desserter og søt vin, så det er ekstra viktig at alt henger sammen aromatisk.

Til Øyvinds rabarbrakreasjon trenger vi en vin med både høy syre, mye sukker og aroma som kombinerer syrlig frukt, tørkede frukter, karamell og lakris. Müller Blauer Wildbacher ­Trockenbeerenauslese 2000 (varenr. 9750502, kr 499, ­bestillingsutvalg) kommer fra vinområdet Weststeiermark helt sør i Østerrike, og er laget av «tørre bær». Druene er angrepet av det som på vinspråket kalles «edelråte», som bidrar til at alt ­vannet i druene fordamper og gir en sirups­lignende juice som gjæres til søt vin. Viner som dette kan du oppbevare i mange uker i kjøleskapet etter at de er ­åpnet – uten at de blir dårlige av den grunn.

Steiermark er det eneste stedet på kloden druen Blauer Wildbacher skinner. Og for et resultat den kan gi! Ukens vin er allerede tretten år gammel, men fremdeles en ungdom. Den er av meget høy kvalitet, med en fantastisk konsentrasjon og ­balanse. Fargen er dyp gyllen med et lett rødlig skjær. Aromatisk er vinen kompleks, med røde og tørkede bær, karamell og eksotiske krydder. I munnen er den en eksplosjon av syrlig og søtt, og oppleves som perfekt til dessertens teksturer, ­smaker og aromaer.

Ettersmaken av vin-/dessertkombinasjonen er ­syrlig og frisk, med behagelig sødme og ­spennende nyanser av karamell og lakris. Hvis du skal unne deg en spesiell vin denne våren, er dette en het kandidat.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no