ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Maten påvirker synet vårt

Tekst: Dag Øyvind Olsen

Foto: Colourbox


Publisert: 18.06.2013

Blåbær er godt for synet .

– Kostholdet kan påvirke synet og øyehelsen på flere måter, både direkte og indirekte, sier optiker og klinisk ernæringsfysiolog Siv Hilde Fjeldstad.

De siste årene er det gjort mye internasjonal forskning på nærings­stoffers betydning for syn og øyehelse.

– Svekket syn kan komme av øyesykdommer eller livsstils­relaterte sykdommer. Noen slike tilstander kan påvirke blod­årene på netthinnen, som for ­eksempel høyt blodtrykk, ­diabetes type 2 eller forhøyet kolesterol, sier Fjeldstad.

Hun sier et sunt kosthold og en aktiv livsstil er med på å forebygge at slike livsstils­sykdommer oppstår. Dessuten er begge deler en viktig del av behandlingen.

Naturlig er best

Grønnsaker, bær og frukt gir viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter. Fet fisk gir store tilskudd av omega-3.

– Så lenge man spiser variert kost, er det ikke nødvendig å ta kosttilskudd. Vitamin D er det eneste man ikke kan dekke fra kosten med mindre man spiser rikelig med fet fisk hver dag. Når man i perioder får lite sol, som også gir D-vitamin, kan man gjerne ta tilskudd i form av tran. Tran bidrar både med ­omega-3 og vitamin-D.

Mange mennesker har livsstils­sykdommer som dia­betes type 2 og høyt blodtrykk, som begge kan resultere i ­redusert syn.

– Ved diabetes type 2 er sunn kost og fysisk aktivitet sammen en viktig del av å utsette sykdom og oppstart med medikamenter og insulin.

Blåbær og kål

Ifølge Gunn Helene Arsky, ernærings­fysiolog i Bama, har det vist seg at blåbær har en ­spesielt god effekt for å holde øynene friske.

– Også diabetikere som har fått øyesykdommen retinopati, kan ha nytte av blåbær. Anto­cyanene i blåbær styrker ­veggene i blodårene, spesielt i øynene.

Lutein er et stoff det finnes mye av i mørke bladgrønnsaker som grønnkål, spinat og karse.

– Tilstrekkelig lutein i kosten kan beskytte mot alders­betinget øyesykdom, såkalt makula ­degenerasjon, sier Arsky.

Aldersbetinget makula ­degenerasjon (AMD) gjør etter hvert at synet forringes slik at sentralsynet forsvinner og man sitter igjen med et perifert syn.

Denne øyesykdommen er den vanligste årsaken til sterk synshemming hos personer over 50 år i Norge.

Det er gjort forskning på ­spesifikke næringsstoffers betydning i å forebygge eller forsinke utviklingen av allerede oppstått AMD.

– Foreløpig er det ikke holdepunkter for å gi generelle ­anbefalinger om kosttilskudd, men vi vet at et kosthold rikt på vitaminer og antioksidanter er viktig. Det ser ut til å være viktig å spise sunt, ikke røyke og være fysisk aktiv for å ­unngå syk­dommen, sier Siv Hilde ­Fjeldstad.

Grå og grønn stær

Vitaminene B, C og E er viktig for å forebygge en annen aldersrelatert øyesykdom, grå stær (katarakt). Og B-vitamin finnes det mye av i grønnsaker. Grå stær fører til at øyelinsen mister sin klarhet, og det er den viktigste årsaken til synstap i verden.

– I tillegg til å spise sunt, holde seg i aktivitet, unngå å røyke og unngå overvekt, er det viktig å beskytte øynene med solbriller. Dersom man eksponerer ­øynene for sol, kan det gi skader både på kort og lang sikt, blant annet grå stær når man blir eldre.

Grønn stær, glaukom, er en snikende øyesykdom som ofte oppdages ofte når optiker ­undersøker øynene og synsfunksjonen, samt måler trykket i øyet.

– Høyt øyetrykk indikerer ofte grønn stær. I verste fall kan høyt trykk føre til permanent synstap fordi synsnerven blir skadet. Hvis sykdommen oppdages på et tidlig stadium, kan mange få behandling som redder ­synet, sier optiker og ernærings­fysiolog Siv Hilde Fjeldstad.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no