ANNONSE

HANDEL & SERVICE

Finn din film­leverandør

Tekst: Jonas Ekelund, Lyd & Bilde


Publisert: 18.06.2013

FILMSTUND: Takket være filmstreamingstjenestene på nett kan du når som helst finne en film du vil se – uten å rikke deg fra sofakroken først. FOTO: Edith Held / NTB scanpix / Corbis


I de siste årene har tilbudet av filmtjenester på nettet eksplodert, men hva passer best for deg?

For noen år siden var tilbudet på ­nettet ganske kjedelig, med veteraner som ­Headweb, SF Anytime og Voddler som leide ut filmer til relativt høye priser. Men så begynte iTunes endelig å selge og leie ut film, og nå finner man også giganter som Netflix, HBO og Viaplay, med stort utvalg og overkommelige månedspriser. Men hva er forskjellen på dem, og ­hvordan ­fungerer de? Vi har sett på markedet.

CDON

CDON er en klassisk utleiebutikk med et relativt bra utvalg av nyere filmer og noen TV-serier. Topplister, kategorier og bra sorteringsmuligheter gjør det lett å velge film. For hver film finnes det omfattende informasjon og iblant også anmeldelser.

Filmene kan strømmes, og man har et døgn på å se filmen når man først har ­startet. Men man kan vente en måned ­etter betaling før man vil begynne å se. Man kan også laste ned filmen, og da ­trenger man ingen tilkobling. Man kan bare se på filmene via dataen, men det er instruk­sjoner på nettsiden om hvordan man kobler den til TV-en ved hjelp av HDMI, DVI eller VGA-kontakt.

Pris: 9-49 kr per stykk

cdon.no

Comoyo

Comoyo har foreløpig et begrenset ­utvalg, men kommende tjenester lover godt for fremtiden. Her tilbys også TV-kanaler live for 129 kroner per måned, samt et arkiv av programmer fra TVNorge. En abonnements­tjeneste for å kunne se ­ubegrenset med filmer til en fast månedspris er underveis. Unikt for Comoyo er Filter, der gode skribenter anbefaler filmer og rapporterer nyheter.

Mange av filmene kommer fra SF ­Anytime. Det finnes en kort ­beskrivelse av filmenes handling, men ellers lite ­informasjon. Filmene strømmes over ­nettet. Man kan ikke laste dem ned, og kan heller ikke vente mer enn to døgn etter betaling med å se dem. Akkurat nå kan man bare se filmene på dataen, men det skal komme støtte for andre plattformer.

Pris: 9-49 kr per stykk

comoyo.no

Film2home

På Film2home er det ganske lett å finne filmer, da det både finnes kategorier, «stemninger» og flere sorterings­muligheter. Man har også et anbefalingssystem som finner filmer som ligner de du har gitt en god karakter. TV-serier finnes, men ­utvalget er lite.

Leide filmer må strømmes over nettet, og man må altså være tilkoblet når man ser. Imidlertid kan man se den leide ­filmen på flere datamaskiner i løpet av de 48 timene man har tilgang på den. Kjøpte filmer lastes ned til dataen og kan ses uten tilkobling. De kan også lastes ned flere ganger. For øyeblikket kan man ikke kjøpe filmer til Mac. Filmene er tilgjengelige via visse IPTV-leverandører og Philips Smart-TV, med Samsung og LG på gang.

Pris: 9-39 kr / 59-149 kr per stykk

film2home.no

Filmnet

Filmnet tilbyr skandinaviske filmer og nye Hollywood-filmer (titler fra Fox og Paramount vises først her), samt ­amerikanske og svenske TV-serier. Titlene er inndelt både i kategorier og spillelister etter sjanger og stemning. Det finnes også en spesiell barneavdeling. Noen filmtips, men det hadde vært hyggelig med flere.

Når man har betalt måneds­avgiften, kan man se så mye man vil fra det litt ­bergrensede utvalget. Man kan bare strømme filmene og er avhengig av en nett-tilkobling. I tillegg til å se filmer og TV-serier på dataen, kan man benytte iPad via deres app. Tilgang via Smart-TV, og deretter en app for Android, er varslet.

Pris: 99 kr per måned

filmnet.no

HBO Nordic

HBO er kjent for TV-serier som ­«Sopranos», «Generation Kill» og «Game of Thrones». Man får alle sesonger av de klassiske seriene, men fremfor alt direkte tilgang til de siste episodene av nye serier. Det er også et ganske bra utvalg av filmer. Grensesnittet er rent og pent, men passer best for TV-skjermen, og søke­mulighetene er litt begrensede. Det kunne gjerne ha vært mer informasjon om filmene.

Dette er en ren abonnementstjeneste med strømmet video. Man kan se filmene på dataen, Smart-TV og iPhone eller iPad via en app.

Pris: 79-129 kr per måned

hbonordic.no

Headweb

Headweb er en av veteranene i Norge. Her er funksjoner og grensesnitt godt slipt til gjennom årene. Brukerne setter ofte karakter på filmer og kommenterer dem, noe som gjør at man kan finne gode, smale filmer som ikke er på topplistene. Søkefunksjonen er litt begrenset, men det finnes godt med lister, kategorier og ­sorteringsmuligheter.

Headweb er en ren utleietjeneste. ­Nyere filmer er dyrest, mens eldre fås til halv pris, eller enda mindre for en TV-episode. Alle filmer strømmes over nettet, så man ­trenger nett-tilkobling. Headweb er den mest tilgjengelige tjenesten – man kan også se filmene på smartmobiler, nettbrett, mediespillere samt Smart-TV fra Samsung, LG og Philips.

Pris: 5-39 kr per stykk

headweb.com

iTunes Store

I iTunes Store er det på verdensbasis hele 45.000 filmer, men det er ingen tall per land og derfor vanskelig å sammenligne med andre tjenester. Takket være ­kategorier og topplister er det relativt lett å finne filmer, og det er bra med informasjon om hver tittel.

I tillegg til å se filmene på dataen kan man benytte Apples håndholdte ­apparater eller se på TV ved hjelp av Apple TV ­eller kabel. Leier man filmen på dataen, kan man overføre den til en annen enhet, men leier man fra en annen enhet, kan den bare ses der. Man har 30 dager på seg for å begynne å se, og så 48 timer til å se ferdig. Kjøpte filmer kan hentes igjen. ­Prisene varierer avhengig av filmens alder og oppløsning, men totalt sett er iTunes dyrt sammenlignet med konkurrentene.

Pris: 29– 49 kr / 79– 169 kr per stykk

apple.no

Lovefilm

Lovefilm-utvalget er ganske ­begrenset. Nettstedet føles litt gammeldags, og det er få måter å utforske innholdet på. Det er heller ikke mye informasjon om ­titlene.

Abonnementsalternativene inneholder alltid et antall fysiske filmer per måned, og så lenge man ikke tegner det aller ­billigste, er det inkludert strømming av filmer. Det tilbys ingen nedlasting, så man må ha en nett-tilkobling. Dessverre kan man bare se filmene i dataens nettleser, eller på TV-apparatet om man drar en kabel. Det finnes smartmobil-apper, men de lister bare innholdet og viser trailere.

Pris: 79 kr per måned

lovefilm.no

Netflix

Netflix er en internasjonal gigant og ­trolig den tjenesten flest kjenner til. Ved oppstarten i Skandinavia ble mange skuffet over antall titler. Men det fylles på etter hvert. Netflix har rettighetene til å være først med filmer fra Warner.

Man kan ikke laste ned eller kjøpe filmer, dette er en ren abonnementstjeneste hvor man strømmer filmer og TV-serier fra katalogen. En unik fordel med Netflix er at de er tilgjengelige på så mange plattformer. I tillegg til at filmene kan ses på datamaskiner, mobile enheter og spillkonsoller, finnes tjenesten ofte forhåndsinstallert i Smart-TV-apparater, Blu-ray-spillere med smartfunksjoner og mange mediespillere, for eksempel Apple TV.

Pris: 79 kr per måned

netflix.no

SF Anytime

SF Anytime har middels stort utvalg, med mer vekt på film enn TV-serier, selv om man kan finne en del uvanlige svenske serier. Nettstedet er relativt lett å finne fram i, med mange sjangre, temaer og topplister. Sorterings­mulighetene er greie, og informasjonen om titlene er bra, men søkemulighetene er ­begrensede.

Titlene leies per stykk, og man har to døgn på seg til å se ferdig det man har kjøpt. De strømmes, og man må følgelig være tilkoblet nettet. Eldre titler til halve prisen. TV-episoder er det billigste. Så lenge man ikke har en Apple-enhet, er SF Anytime relativt tilgjengelig. I tillegg til dataen kan man benytte nettbrett med Android, Smart-TV fra Samsung, LG eller Panasonic samt et flertall av TV-operatører.

Pris: 9-49 kr per stykk

sfanytime.com

Viaplay

Det som gjør Viaplays utvalg unikt, er at de foruten film og TV-serier også har mengder med sport. Det finnes ulike abonnementstyper avhengig av hvilke områder man er interessert i. Viaplay har førsterett på titler fra Sony, Disney og NBC Universal, så man finner mange nye filmer her. Det er også et stort utvalg av TV-serier, skandinaviske inkludert. Det er lett å bla rundt i innholdet, og mye informasjon om hver tittel, men vi hadde ønsket oss bedre søkefunksjoner.

Viaplay abonnerer man på per måned. Man kan så strømme titlene, men må være tilkoblet nettet for å titte. På Apples enheter kan man imidlertid laste ned og se uten å være tilkoblet. I tillegg til dataen kan man se på innholdet fra en mengde ulike enheter, som Smart-TV, smart­mobiler, nettbrett og spillkonsoller. Man kan også se på Viaplay via Viasat-boksen.

Pris: 49-199 kr per måned

viaplay.no

Voddler

Voddler er kjent for strømmet reklame­finansiert film, men man kan også leie ­filmer for å slippe reklamen. Det ­finnes også et mindre antall filmer man kan kjøpe og laste ned. Man kan betale en måneds­avgift for å slippe reklamen for de strømmede filmene, der et utvalg leie­filmer er inkludert. Alle disse kan man også laste ned og se på uten å være tilkoblet nettet. Voddler er altså den aktøren som har flest alternativer både for betaling og for måter å se innholdet på. Alle valgmulighetene resulterer i et litt rotete nettsted, men det finnes ganske bra muligheter for å lete rundt, og man kan merke av for favoritter og koble kontoen til Facebook.

I tillegg til å se på datamaskinen finnes det apper for Voddler til iPhone og iPad, Android, Lumia, Symbian og MeeGo. Alle titlene finnes imidlertid ikke til alle plattformene. Vil man se på TV-en, må man dra ledninger, da Voddler verken finnes for Smart-TV eller konsoller.

Pris: 19-37 kr per stykk /

79 kr per måned

voddler.com

Måter å se 
nettfilm på


Laste ned eller strømme?

Det vanligste er at filmen strømmes over internett. Da kan du begynne å se idet du har trykket på avspillings­knappen. Filmen lagres aldri hos deg, så når du har sett ferdig, er den «borte». Du må også være tilkoblet mens du ser på filmen, så det passer ikke så godt når du er ute på reise.

Hvis du kjøper filmen, laster du den oftest ned til dataen eller bærbare ­apparater. Det tar litt tid, men etterpå kan du se den i høy kvalitet uten risiko for at det hakker under avspillingen.

Også noen av utleierne tillater ­nedlasting til bærbare apparater, slik at du kan se når du er på tur. Du har da ofte en tidsbegrensning på hvor lenge filmen kan ligge der.


Abonnere eller leie?

For den som ser veldig mye film, og som vil ha tilgang til et stort utvalg av eldre filmer og TV-serier, passer ­abonnementsformen. Man betaler en fast månedsavgift og kan se så mange filmer man vil.

Hvis man bare vil se film en gang i blant, eller vil ha de siste titlene, passer trolig leie bedre. Etter betaling har man ofte 24-48 timer på seg for å se filmen. Men noen ganger har man flere uker.


Hvem har filmen når?

Skal du strømme eller kjøpe musikk, kan du ofte finne de samme låtene hos ulike leverandører. Filmrettigheter, derimot, er eksklusive. Derfor er nye filmer ofte bare er tilgjengelige på én av tjenestene av gangen. Filmselskapene benytter seg av såkalte rettighets­vinduer knyttet til filmens alder:

1. Kinovinduet: De første fire månedene kan man bare se filmen på kino.

2. Leie-/kjøpevinduet: De neste seks månedene kan man kjøpe filmen for nedlasting eller leie på nettet. Her kan filmen altså finnes hos CDON, Comoyo, Headweb, iTunes, SF Anytime eller ­Voddler. Den er fra nå mulig å kjøpe ­eller leie som fysisk film.

3. Betalings-TV-vinduet: De neste 
12 månedene er filmen på betalings­kanalene, samt hos abonnementstjenestene som Filmnet, HBO Nordic, Lovefilm, Netflix eller Viaplay.

4. Free-TV-vinduet: Nå kan filmen vises på statseid TV eller reklamefinansierte kanaler.

5. Etter en stund blir den igjen ­tilgjengelig for kjøp eller leie på nettet, ofte til en litt lavere pris.

6. Deretter blir den igjen tilgjengelig hos abonnementstjenestene.


Dette kompliserte systemet gjør det vanskelig for konsumenten å velge tjeneste. Og den leverandøren som til å begynne med ser ut til å ha det beste utvalget for deg, kan etter et halvår være et dårligere valg.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no