ANNONSE

REISE

Byer for ­bereiste

Tekst: Mikael Persson og Per Johnsson


Publisert: 18.06.2013

BREMEN: Middelalder­torget er et populært sted for kafé- ­eller restaurantbesøk. (FOTO: 
F. ­Lukasseck / Masterfile)


Klar for en herlig vårhelg i en europeisk by? Hvis du allerede har sett og gjort det meste i London, Berlin og Praha, finnes det mange spennende alternativer.

I stedet for Dublin, velg Galway

Galway på Irlands vakre vestkyst har alt man kan ønske seg av en irsk by: Masse bra musikkpuber (den mest kjente, The Crane Bar, regnes som en av landets ­beste), restauranter av høy europeisk klasse, morsom shopping, middel­alderstrøk og et hyggelig sentrum med pastellfargede hus og myldrende folkeliv.

I Galway har man dessuten alltid den storslagne naturen tett på. Havet, så klart, men også fjellene, viddene og innsjøene i det vakre landskapet som heter ­Connemara. Kalksteinslandskapet The Burren og de mektige klippene Cliffs of Moher fantastiske syn.

Ulemper? Været. Her sier man ikke at det skal regne i morgen, her sier man at det ikke skal regne før i morgen.

Reise dit: Fly til Dublin. Bussen videre til Galway tar cirka tre timer.

Mer info: www.galwayguide.com

I stedet for London, velg Brighton

Fish & chips, Sunday roast og klissete vingummi. Du kan så klart kaste deg ut i trengselen i London for å oppleve en fullverdig britisk boost. Eller få hele pakka, pluss frisk havluft, i Brighton. Alt det ­tradisjonelle finner du her: Afternoon tea på stilige The Grand, puber med ale og stand up-komedie, samt Brighton Pier med karuseller og skrikende måker.

Dette er også en kreativ by der det er høyt under taket. Det kule spisestedet Terre à Terre, på 71 East Street, 
www.terreaterre.co.uk, beviser at vegetarisk mat kan være best i klassen. På festlige North Laine selges retromote og smykker. Brightons natteliv er dessuten spennende og gay-vennlig.

Reise dit: Fly til London-Gatwick, ­deretter tog i cirka 30 minutter.

Mer info: www.visitbrighton.com og http://whatson.brighton.co.uk

I stedet for St Petersburg, 
velg Kaliningrad

Europas største hemmelighet venter ved Østersjøen. Under den kalde krigen lå sovjetiske Kaliningrad – Immanuel Kants hjemby – gjemt bak jernteppet. Nå ­kikker byen nysgjerrig vestover og flotter seg med kasino, nye hoteller og restauranter. Hybriden er spennende, turistene få og i 2018 arrangerer byen fotball-VM.

Besøk katedralen og det myldrende markedet. Kikk på «Sovjetenes hus», kåret til det tidligere imperiets styggeste ­bygning. Ta toget til badestedet ­Svetlogorsk, der jugendvillaene står på rad og rekke ved en av Østersjøens fineste strender.

Reise dit: Fly via København, Berlin ­eller Riga.

Mer info: www.konigsberg.ru/eng

I stedet for Praha, velg Bratislava

Slott, katedral, elv og gamle smug. Lyder det velkjent? Alle vil til Praha. Derfor velger vi heller Bratislava. Det er fint å ikke bli behandlet som en i mengden. Byen er dessuten kompakt og rusle­vennlig. Drikk humlefrisk pils på herlige Solvak Pub i Obchodná 62. Nyt praktfullt sentral­europeisk kaféliv på ­klassiske Mayer ved byens gamle torg. Besøk også det fine ­nasjonalteateret, og ta båten oppover ­Donau til Devins stemningsfulle festnings­klippe.

Reise dit: Fly til Bratislava eller Wiens flyplass (4 mil fra Bratislava).

Mer info: www.bratislavaguide.com

I stedet for Berlin, velg Bremen

Det er fort gjort å falle for Bremens sjarm. Rådhuset står på verdensarvlisten, torget er fra middelalderen. Du kan se elven Weser, en 1200 år gammel katedral og Böttcherstrasses lekne jugendarkitektur. Bremen har høyere hyggefaktor enn ­Berlin, men likevel nordtysk storbypuls med en halv millioner innbyggere, rikelig av gode spisesteder, musikk og underholdning.

Fotballklubben Werder Bremen, med idrett i verdensklasse, er en av byens stoltheter. De er også Botanika, som muligens er Europas største rhododendronpark. Ølmerket Beck kommer fra Bremen, og bryggeripuben Schüttinger er verdt et ­besøk.

Reise dit: Direktefly eller fly via for eksempel Amsterdam, eventuelt tog via Hamburg.

Mer info: www.bremen-tourism.de

I stedet for Nice, velg Split

Nice har Promenade des Anglais, Split har Riva – en marmorbelagt strand­promenade som er blant Europas aller livligste. Her drikker man sin morgenkaffe og her tar man kveldens siste drink – med utsikt til havnen og det kroatiske arkipelet.

Det er likevel ikke Riva som er Splits største severdighet, nei, det er ruinene av Diocletianus romerske palass som ­ligger midt i byen. Det er nemlig bak palassets glisne murer man finner Splits ­eldste ­bydel, med krokete smug og koselige restauranter, hoteller, kafeer og butikker. Ikke gå glipp av fiskerettene på den lille restauranten Bajamont i Bajamontijeva 3, midt i gamlebyen.

Reise dit: Direktefly. Flyplassen ligger rett utenfor byen.

Mer info: www.split.info

I stedet for Barcelona, velg Palma

Palma de Mallorca er et utmerket alternativ til Spanias mest populære weekendby Barcelona. Riktignok er byen betydelig mindre, og kan ikke smykke seg med Gaudís spennende arkitektur, men den har shoppingen, restaurantene og den tidlige vårvarmen. Og selvsagt strendene, så vel i byen som rett utenfor.

Palma er ikke større enn at man uten stress rekker å se byen på en langhelg. Den spennende shoppingen finner du i og omkring gatene Avinguda Jaume III og Passeig del Born. De koseligste ­restaurantene ligger i smugene i gamlebyen og i området Santa Catalina, som i de siste årene har blitt veldig populært.

Reise dit: Direktefly. Flyplassen som ligger bare 8 kilometer fra byen.

Info: www.mallorcaonline.com


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no