ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Ikke lurt å handle på tom mage

Kilde: Norsk Helseinformatikk 

Foto: Colourbox


Publisert: 18.06.2013

Når du skal handle dagligvarer vil dine valg bli påvirket av om du er sulten eller mett.

Å handle på tom mage kan fort føre til usunne valg, viser en ny studie publisert i tidsskriftet JAMA Internal Medicine.

Studien er utført ved Cornell University og viser at sultne daglig­varekunder i større grad enn andre handler matvarer med høyt innhold av kalorier. ­Forskerne utførte to ­eksperimenter. I den ene studien deltok sekstiåtte mennesker som alle ble bedt om å være sultne da undersøkelsen startet. Noen av deltagerne fikk mat før de begynte, slik at de ikke skulle føle seg sulten. ­Deretter gikk alle ­deltakerne på handlerunde i en simulert online­butikk uten ­priser. I mat­butikken ­kunne de velge mellom varer med både høyt og lavt kalori innhold, ­inkludert meieriprodukter, snacks og kjøtt. Det viste seg at de som var sulten, puttet flere matvarer med høyt kalori­innhold i kurven enn de som fikk litt å spise før hand­lingen startet. Forskerne skriver i rapporten at det å faste kan være både til­siktet eller utilsiktet, men at det er veldig vanlig. Å faste kan være selvpålagt i form av slanking, ­religiøse faster eller på grunn av en hektisk hverdag. De skriver også at det har vært lite oppmerksomhet rundt hvordan faste påvirker sammensetningen av folks valg av mat.

Betydning for folkehelsen

Det andre eksperimentet fulgte 82 personer som handlet på ulike tider på døgnet. De som ­handlet mellom 16.00-19.00 er ofte ­sultne. De kjøpte i langt større grad mat med mange ­kalorier sammenlignet med de som handlet rett etter lunch og ­dermed var mette etter å nettopp ha spist. Årsaken til dette kan ifølge ­forskerne være at når vi er ­sultne, tror hjernen vår at vi ­trenger mat med høyt kaloriinnhold for å få den energien vi trenger. ­Tidligere forskning ­viser at en faste på 18 timer gjerne fører til denne oppførselen – at ­mangelen på mat øker ­aktiviteten som omhandler belønning i ­hjernen. Med ­andre ord: Usunn mat ­appellerer til hjernen når magen er tom. ­Denne nye ­studien antyder at bare det å hoppe over ett måltid, eller gå å handle mat før lunsj eller ­middag, kan føre til at vi kjøper mindre sunn mat. Ifølge forfatterne av studien har dette betydning for folke­helsen. ­Mange hopper gjerne over et måltid hvis dagen er travel, eller man ønsker å gå ned i vekt. Med denne studien som bakteppe, vil det med andre ord være en ­dårlig idé å hoppe over et måltid om målet er å gå ned i vekt. Det ­ender ofte med at du vil ­kompensere med å kjøpe mat med høyt kalori­innhold under handleturen.

Spis litt før handlerunden

Forskerne fra Cornell ­University fant altså ut at de sultne deltagerne valgte et større antall ­produkter med høyt kalori­innhold, men det totale antall matvarer ble ikke endret. Det samme skjedde i eksperi­mentet der forsøkspersonene handlet på ulike tidspunkt på dagen. Forskerne skriver i sin ­konklusjon at selv det å la være å spise i korte perioder kan føre til at folk ­endrer valgene sine og går for mindre kalorifattige matvarer. De skriver at dette kan ha viktige helsemessige konse­kvenser og at folk bør være mer forsiktige med sine valg og kanskje unngå valgsituasjoner når de er sultne. Å ta et lite mellommåltid rett før handleturen kan være en god idé.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no