ANNONSE

REISE

Fottur i sola

Tekst: Fredrik Quistbergh


Publisert: 18.06.2013

VARMT: Det er viktig å ha med seg rikelig med vann, for det blir stekende hett når sola står på. 
(Foto: Pia Lundberg)


Gran Canaria byr på et nettverk av eldgamle stier blant agave, mandeltrær og storslagne utkikkspunkter.

Reisefølget har akkurat gått nedover en fjellskråning på skygge­siden. Stien, som tidligere på dagen ledet oss gjennom et frodig­grønt, subtropisk middelhavslandskap, fører oss ut i et hett, steinete ørkenlandskap med milevid utsikt. En tårnfalk ­henger i lufta over oss. Det er ganske stille mens vi tar fram matpakkene.

– Dette er en fantastisk måte å feriere på. Jeg håper enda flere vil utforske turmulighetene her, sier Roger Norén.

Fotturer er Noréns store hobby. Gjennom flere år har han på ikke-kommersiell basis guidet folk på fotturer på «solas øy». For det meste er det slekt og venner han har hatt med seg, men alle Gran Canaria-turister er ­velkomne til å slå følge. Mange av gjestene, som Roger Angerud, kommer igjen år etter år:

– Vi får alltid nye, flotte opp­levelser på turene, sier han.

Eventyrlig

Noen ganger har fotturene riktig­nok forvandlet seg til ­uventet besværlige eventyr. Roger ­Angerud forteller om en tur de gikk fra Cruz Grande, nord på øya, til Palmitos Park nær Playa del Inglés i sør. De hadde kommet nesten helt fram da de ble nødt til å krysse en vei som tilhørte Palmitos Parks dyrepark. Her ble de stoppet av en parkvakt, og selv om de kunne se buss­holdeplassen 500 meter ­lenger fram, ble de nødt til å snu og ta en omvei på cirka 7 kilometer.

– Det ble kveld mens vi gikk, og mørket senket seg. Men til slutt fant vi en bar der vi kunne ringe etter en taxi, forteller ­Angerud.

Fire klimasoner

Gran Canaria er et kontinent i miniatyr, en vulkanøy med hele fire ulike klimasoner. Det betyr mye variert natur på en liten overflate, samt et unikt planteliv med 500 arter som er unike for Kanariøyene.

I denne spennende ­naturen finner man et nettverk av ­stier som følger øyas eldgamle handels­veier, de såkalte kongeveiene (Caminos Reales). Per i dag er cirka ti stier på totalt 150 kilometer rustet opp.

Maten lokker

Vår dagstur går mellom byene Cazadores og Las Vegas i Gran Canarias innland. Vi er femten personer, alle skandinaver, som starter turen med å ta buss 01 fra charterstedet San Agustin til byen Carrizal. Deretter kjører vi taxi på smale veier som slingrer seg opp til fjellbyen Cazadores.

Etter en times reise er vi framme ved baren Los Lirios i ­Cazadores, 1250 meter over ­havet.

– Det blir en ganske lett tur på åtte kilometer i dag. Men iblant er det bratt, så se opp for ­områder med grus og småstein. Målet vårt er en hyggelig ­restaurant i Las Vegas. Hvis dere kjenner dere slitne under­veis, tenk på hvor godt maten ­kommer til å smake når vi ­kommer fram, sier Roger Norén.

Agave og fiken

Første del av turen går ned i dalen Barranco de los ­Cernicalos, der vi vandrer gjennom ­områder med agave, blå­blomstrende ormehode, fikenkaktus og mandeltrær. Åpnere områder med mindre vegetasjon er veldig tørre, og det er vanskelig å få fotfeste i grusen. Stabile sko med riflede såler anbefales.

Nede i dalen klukker en bekk, og det lukter friskt av ­eukalyptus. Fotturen fortsetter oppover dalens solside.

Skjønnhetsopplevelse

En halvtime senere er det tid for lunsj. Sola steker og den svale brisen er borte. Etter pausen går vi opp på en åskam der utsikten over øya åpner seg. Vi skimter Las Vegas i det fjerne, og tre ­timer etter starten i Cazadores er vi der. På ­restauranten La ­Culata diskes det opp med brød, ost, pølse, tunfisksalat, fritert blekksprut og grillet oksekjøtt. Stemningen er høy rundt ­bordet, alle snakker i munnen på hverandre om ­dagens ­strabaser og gleder.

– Disse vandringene er en eneste lang skjønnhets­opplevelse, fastslår Roger Norén.

– Og etterpå er det herlig å ta en kald øl mens man prater med turkameratene!

Fotturtips på Gran Canaria

• Gå ikke alene. Det er 
ikke mobiltelefondekning over hele øya.

• Begi deg ikke ut på tur rett etter regn, da kan det være veldig glatt og en risiko for jordskred.

• Det er vanskeligst å orientere seg i jordbrukslandskapene på nordsiden av øya. Skal du gå der, gjelder det å være ekstra godt forberedt.

• Ha med deg en GPS i tilfelle tåke og dårlig sikt.

• Hils på lokalbefolkningen du møter underveis, det gjør turen hyggeligere.

(Kilde: Roger Norén)


Kongevei i sør

• Sølvveien: Camino de la Plata byr på en fin dagstur sør på øya, cirka 30 minutter fra Playa del Inglés. Veien som ble steinsatt på 1700-tallet, er fortsatt god å gå på, og man vandrer gjennom mye vakker natur. Turen begynner i byen Bartolome og går opp mot Tunte.


Planlegg på nettet

• Wikiloc: Her legger man opp sine egne fotturer og kan også se andres. (www.wikiloc.com, søk på «Gran Canaria»).

• Rambling Roger: Britiske Roger Bradley har flyttet til byen Fataga på Gran Canaria, og er en mye brukt fotturguide. På hjemmesiden sin har han mange gode råd, og selger også et hefte med sine favoritturer (www.ramblingroger.com).

• På den spanske nettsiden senderos.grancanaria.com finner man et godt kart, og bilder fra de mange ulike stiene.


Reisefakta 
Gran Canaria

• Reise dit: De fleste reisearrangører har pakketurer fra mange norske flyplasser. Det går også rutefly, mange av dem med mellomlanding på kontinentet.

• Reise rundt: Bussnettet er godt utbygd og frakter deg rundt på hele øya. Du finner bussruter og priser på 
www.globalsu.net. Det er også mange leiebilselskaper. Taxi koster cirka 4 kroner per kilometer, og for lange strekninger kan det være faste priser.

• Bo: Skal du være en uke eller to, kan det lønne seg å bestille en pakketur. Vil du bli lenger, finnes det flere alterna­tiver, for eksempel kan du leie deg inn på rom i fjellene, formidlet av 
www.naturacanaria.com, www.grancanariarural.com og www.grantural.com. Å bo på Paradores – en kjede med ­hoteller i historiske bygninger, som klostre eller slott – er et mer luksuriøst alternativ. På Gran Canaria er det et nyrenovert Parador-hotell utenfor Cruz de Tejeda, se www.parador.es. Eller hvorfor ikke ta inn i grottene i den dype ravinedalen ­Guayadeque? Hundre meter fra grottehotellet ligger ­restaurant Tagoror som serverer tradisjonell kanarisk mat, se www.guayadeque.es

• Valuta: 1 euro = ca. 7,60 kroner.

• Prisnivå: Variert, fra budsjett til luksus. Et restaurant­besøk på mellomklassested ­kommer gjerne på 20-30 euro per person.

• Fotturer med guide: 
www.rockyadventure.com, www.skandinaviskaklubben.com, www.turistkyrkan.org

• Klima: Varmt og mildt klima året rundt. Gjennomsnittstemperatur rundt 29 grader i juli, 22 grader i februar. I havet er gjennomsnitts­temperaturen rundt 23 grader i juli og 20 grader i februar.

• Internett: WiFi på mange kafeer og restauranter i de turisttette områdene.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no