ANNONSE

MAT & DRIKKE

Champagnesjansen

Livet byr på mange flere champagne-anledninger enn folk tror. Mørk dress og feststemt mingling er ikke påkrevet.

De sprudlende vinene fra Champagne er skamgode matviner, noe ukens mat-/vinkombinasjon demonstrerer.

Vi lar saftig kylling med sprøstekt skinn få følge av ristede hassel­nøtter, rik og syrlig morkel­saus, sødmefull pastinakk­puré og friske grønne asparges. ­Morkler er soppens Rolls-Royce – dyrt og utrolig digg – og løfter kyllingen ut av hver­dagen og opp på første klasse. Denne herlige retten er som skapt for en syreskarp og rik champagne med fyldig mousse og aroma av sopp, bakst og nøtter.

Vinområdet Champagne regnes som ­verdens mest eksklusive, og vinene herfra er kjent ­verden over. Navnet Champagne er latinsk og betyr ­bakkete landskap. Her dyrkes de røde druene ­Pinot Noir og Pinot Meunier sammen med ­druen Chardonnay i kalkholdig, skrinn jord. Disse tre druene utgjør 99 prosent av produksjonen i ­området. I tillegg er de obskure hvite druene ­Arbane, Petit Meslier og Pinot Blanc, samt den lett rosa Pinot Gris, tillatt.

Champagne fremstilles ved at man tapper en tørr hvitvin på flaske og tilsetter gjær og ­sukker som gjærer på nytt i flasken under trykk. ­Videre lagres vinen i flere år i flasken med de døde gjærcellene før den gjøres klar for salg. Når ­champagnen lages av utelukkende hvite druer, kalles den Blanc de Blancs.

Drappier Quattuor Blanc de Quatre Blancs Brut (varenr. 5719001, kr 359,90, basiskategori 5) er en meget spesiell champagne, fordi den som navnet indikerer er laget av like deler av områdets tillatte fire hvite druer. Vinen har flott aromatisk ­kompleksitet, perfekt balanse og lang, intens ­ettersmak. Dette er en kombinasjon der mat­rettens og champagnens smaker ligner hverandre og utfyller hverandre nesten perfekt.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no