ANNONSE

HANDEL & SERVICE

Fengslende møbler

Tekst: Bjørn Hugo Pettersen 

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix


Publisert: 21.05.2013

BARSELBANDEN: De er imponert over utvalget og kvaliteten på ­produktene de finner i Benny Butikk, Oslo fengsels utsalgssted. Fra ­venstre: Åse Marie Jærnes, med datteren Live i armene, Elin Tesaker Tveøy og Inger Elise Iversen, med Hennie. (FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix)


I fengsler over hele Norge lager fangene møbler og andre gjenstander for hånd. Alt er til salgs. Du kan også spesialbestille ting, som et skap eller et spisebord.

 

 

Fire babyer og deres mødre har tatt turen forbi Oslo politihus til Benny Butikk. Oslo fengsels rehabiliterte utsalgssted ligger godt gjemt nede i kjelleren av en 152 år gammel mursteinsbygning – rett ved fengselsporten Olsenbandens Egon Olsen pleide å gå inn og ut av.

I kjelleren blir gyngehester, barnestoler, små krakker, store puter, duker, påskepynt og en rekke andre bruks- og kunstgjenstander behørig undersøkt av de fire mødrene. Tre av dem er innom fengselsbutikken for første gang, mens den fjerde har handlet her tidligere.

– Jeg har vært innom tre-fire ganger før. Hver gang har de hatt nye ting. Det er bra at de bytter litt om på utvalget, synes Elin ­Tesaker Tveøy, som opplyser at mødrene kaller seg «Barsel­banden».

– Det er virkelig mye fint her – mange skjulte perler. Alt er jo laget for hånd. Her er det ikke kopier og masseproduserte ­produkter, bemerker Tveøy.

 

Bestillingsverk

I en rekke norske fengsler lages det ulike møbler på bestilling. Ullers­mo fengsel på Romerike har eksempelvis spesialisert seg på kjøkkeninnredninger, mens Indre Østfold fengsel lager lekestuer, bade­stamper og fritt­stående boder.

Mange av fengslene har dessuten egne utsalg med mindre varer av den typen som selges i interiørforretninger. Den store forskjellen er at nesten alt du finner i fengselsbutikkene, er håndlaget av fanger. Noe kan riktignok være omformet fra et opprinnelig produkt, for eksempel kan en utekost i tre være nydekorert med maling.

Verken «Barselbanden» eller Hanne Bjørstad, en annen kunde i Benny Butikk, har noe å utsette på prisene.

– Jeg synes det er billig. Og ­utvalget er overraskende stort, mener Bjørstad, som er i butikken for første gang.

– Prisene ligger litt under det du finner i vanlige butikker, men ikke så mye. Vi skal jo ikke konkurrere med butikkene der ute, poengterer Bjørn Lange, verksmester ved Oslo fengsel.

I fjor ble det rekordår for ­butikken hvor det også selges gjenstander fra Oslos kvinne­fengsel ­Bredtveit. Overskuddet ble på cirka 370.000 kroner, og pengene går tilbake til stats­kassen.

– Å handle her er jo et godt ­bidrag på mange måter, sier Bjørstad mens hun betaler.

 

Ideer bak murene

Inne i Oslo fengsel er det flere verksteder. Her er det ikke fengselsbetjenter som har ansvaret, men verksbetjenter med bakgrunn fra ulike håndverksyrker.

Bjørn Lange var elektriker før han begynte i jobben for 17 år siden. Han satte i gang et lampe­verksted. Det er nedlagt nå, men fangene har mange andre muligheter til å lære seg et fag. Lange opplyser at det er frivillig å ­jobbe, og at noen av fangene er mer ­ivrige enn andre.

Oli Grinderud (28) har ­bestemt seg for å bruke sine tilmålte år bak murene til noe fornuftig. I ett av fengselets to snekker­verksteder er han i full sving med å lage en liten modell av et fjøs.

– Den er bestilt av noen som skal gi det i gave til en gutt som fyller fire år i april. Ellers er jeg akkurat ferdig med denne hylla. Senere skal jeg lage et spisebord og en TV-benk i samme stil. Jeg har tenkt å ta alle kurs jeg kan mens jeg sitter inne. Det neste jeg skal ta, er våtromskurset, for­teller han.

I et annet verksted skjærer ­Mariusz G. (37) ut småting i tre. I smia sveiser Morten Rindal (45) på det som skal bli en skiltholder med blomsteravsats, spesial­bestilt av et kunstatelier. Og i et rom i kjelleren utfolder Truls Andersen (27) sine ­kreative ­evner på glass og keramikk.

Ideene kommer fra både ansatte og innsatte, forteller Anne-Lise Floberghagen og Gyri ­Glenster, som begge er verks­betjenter i keramikkverkstedet.

– Det er ingen tvil om at det er mange flinke innsatte her. Til å begynne med er de litt usikre på om de får det til, men de løfter hverandre fram. Sammen finner de ut at det ikke er så vanskelig som det ser ut, meddeler de.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no