ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Kurs med fart i

Tekst: Kjersti Busterud 

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix


Publisert: 21.05.2013

TEKNIKKTRENING: På Learn2Run- kurset «Jogger'n» kan de som er lite vant med løping som treningsform, lære teknikker som gjør jogge­turen lettere.


En løpebølge skyller over landet, og med den en strøm av løpekurs. Men kan man egentlig lære 
å løpe?

– Hold kroppen oppe! Attitude! roper Thomas Olsen, mens fem damer tripper bortover en gruslagt parkeringsplass. Skal man lære å løpe mest mulig effektivt, gjelder det å holde stilen.

– Ikke løft beina så mye, vi er bare ute etter å finne den lette rytmen, fortsetter Olsen, og ­demonstrerer hvordan man får bein, hofter og armer til å ­bevege seg sammen i en enkel drill­øvelse. Olsen er instruktør på nybegynner­kurset til ­Learn2Run, «Joggern'n», der mosjonister over tre kurskvelder få hjelp til å bedre løpeteknikken gjennom teknikkforklaringer, drilløvelser og personlig tilbakemelding.

Janicke Randmæl er en av dem som denne kvelden trosser grått vårvær med fargerike joggesko.

– Jeg har alltid hatt lyst til å løpe, men jeg får det ikke til. Jeg føler meg rett og slett klønete. Men allerede etter én kurskveld synes jeg det går lettere, sier hun.

Kurs i hver krok

Learn2Run startet med løpekurs i fjor, og trapper ytterligere opp i år. I løpet av våren arrangerer de en rekke kurs for tre ulike ­nivåer i både Oslo, Asker, ­Gjøvik, ­Gjerdrum, Kristiansand, Drammen og Trondheim. Også sportsbutikken Löplabbet satser stort på kurs, med muligheter i alle de største norske byene, i tillegg til en rekke mindre byer. På toppen av dette kommer mange lokale kurs­tilbydere.

Professor ved Norges idrettshøgskole, Eystein Enoksen, ­mener det er oppmerksomheten rundt løpeteknikk, forfotløping og ulike typer joggesko som har vekket mosjonistenes interesse for kurs.

– Før løp man som man løp, nå er folk opptatt av at løpingen kan gjøres mer effektiv, sier ­Enoksen, som trener både studenter og eliteløpere i løpeteknikk. Han tror folk flest kan ha utbytte av et kurs.

– Hvordan du løper, kommer selvfølgelig an på hva slags kropp og form du har, men det er en del grunnprinsipper i løping som alle kan ha nytte av å lære, sier han.

Effektivitetens tidsalder

Lederen for Learn2Run, tidligere toppløper Stine Lombnæs, tror tidsklemma er en av årsakene til både løpebølgen og interessen for løpekurs.

– Folk har liten tid, og velger jogging framfor mer tidkrevende trening. I tillegg er de kravstore og vil ha mest mulig ut av hver løpetur. Da kan et teknikkurs være nyttig, sier hun.

Selv om hun anbefaler kurs, mener hun slett ikke det er en forutsetning for å kunne jogge.

– Alle kan løpe. Og man kan godt ha god løpeteknikk uten å ha gått kurs. Men mange legger seg til ­uvaner, sier hun.

– En gjenganger er at man lander på hælen og dermed bremser farten. Det første vi terper på, er derfor å plassere foten under kroppen slik at man naturlig lander lenger fram på foten. I tillegg er det viktig å få hofta opp og fram, og la armene jobbe i en naturlig pendelbevegelse i farts­retningen, påpeker hun.

Kursdeltaker Janicke Randmæl ­synes ikke det er bare enkelt å løpe etter Learn2Runs anbefalinger.

– Teknikken går bra i begynnelsen, så blir jeg sliten og det blir vanskeligere å gjøre øvelsene riktig, peser hun etter et drag med såkalt ­«sprunglauf».

– Løping handler om teknikk og utholdenhet, nikker instruktør ­Olsen.

– Uansett teknikk kommer ingen utenom kondisjonstrening.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no