ANNONSE

REISE

Skattkammeret i Andalucía

Tekst: Bjørn Hugo Pettersen 

Foto: Anders Jungermark


Publisert: 21.05.2013

MEZQUITA: I den flotte borggården innenfor Mezquitas murer er det blant annet av appelsintrær og palmer. Inne i katedralen, som var en maurisk moské fra rundt år 800 til 1236, venter et fabelaktig gudshus 
på de mange besøkende. 


En av Spanias vakreste, best bevarte og mest intime byer ligger bortgjemt langs en brun elv i innlandet. Navnet er Córdoba.

– Det er en fantastisk vakker by. Jeg blir inspirert av å være her fordi det er så fint. Men jeg har ikke tenkt å bli boende i Córdoba etter studiene, fastslår drama­student Daniel Hidalgo på gebrokken engelsk ispedd litt spansk.

25-åringen, som kommer fra en mindre naboby, har planene klare for framtida. Han skal til Storbritannia for å bli film­skuespiller. Han ser allerede ut som en, men Hidalgo vet at det ikke er nok.

– Jeg må bli bedre i engelsk. ­Derfor ser jeg filmer uten den forferdelige dubbingen vi har her i Spania. Til sommeren reiser jeg til Skottland for å jobbe som servitør eller bartender – og for å snakke engelsk, forteller han.

Mezquita

Dramahøyskolen ligger i ­Córdobas gamleby – omtrent midt mellom byens verdenskjente katedral og en mer moderne del av byen. Det vrimler av kafeer, restauranter og barer ved Plaza Tendillas, samt i mange av gatene rundt denne åpne ­plassen i det «nye Córdoba». Der er det også et godt utvalg av ­butikker, både små, uavhengige og de kjente kjedevariantene. Men vi skal nedover mot elva, til ­Mezquita.

Moskeen maurerne begynte å mure i år 785 – og som ble en ­katedral og bygget videre på etter at muslimene ble fordrevet fra Córdoba i 1236 – er definitivt byens hovedattraksjon. De ­aller fleste av turistene som finner ­veien til Córdoba, kommer for å se det overdådige praktverket som omfatter 24.000 kvadrat­meter.

Mezquita består blant annet av 856 søyler. De røde og hvite hvelvsteinene, det vil si de halvsirkel­formede buene mellom søylene, er Mezquitas fremste kjennetegn.

Det er ikke så vanskelig å forstå at maurerne brukte over 200 år på moskeen. Den er – forsiktig beskrevet – rikt utsmykket ned til den minste detalj.

I så måte er ikke katedralens hovedkapell og kor noe ­dårligere. Denne delen ligger midt i ­Mezquita, og ble på­begynt på 1500-tallet. Det ­kolossale ­alteret og geistlighetens skrekkfilm­aktige stoler – begge deler i mørkt tre med sirlige ut­skjæringer – må ha gitt menigheten ærefrykt for kirkens menn. Stolene kunne også fint ha vært brukt i en dyster science fiction-film.

Verdensarv

Det er kaldt inne i Mezquita. Utenfor murene blir den sakrale stemningen avløst av en stekende sol og en overflod av typiske ­suvenirutsalg.

Bare et par hundre meter nedenfor Mezquita flyter ­Guadalquivir med en farge som minner mer om kaffe latte enn vann. En del av forklaringen er at det pøsregnet dagen før, og vannmengden er dermed større enn normalt. Men man bader uansett ikke i den delen av ­Guadalquivir som renner gjennom Córdoba.

Rett ved den 2100 år gamle ­romerske gangbroen over elva fylles ørene av toner fra flere fiolin­solister. De konkurrerer med hver sine melodier. Den vakreste lyden er det Klara ­Gomboc fra Slovenia som skaper.

– Jeg står alltid her. Dette er min jobb, forteller 26-åringen.

Hvorfor ikke? Får hun én euro fra alle turistene som går forbi, vil hun bli mangemillionær på under ett år.

Den romerske broen, Puente Romano, er vernet. Det samme er katedralen Mezquita, det ­arabiske slottet Alcázar med sin velstelte hage og hele Córdobas gamleby. Mezquita fikk verdensarvstatus i 1984, og de omkringliggende områdene fikk plass på UNESCOs verdensarvliste ti år senere. Det er ikke rart folk ­kommer langveisfra for å se alt med egne øyne.

Tyrefekting

Gamlebyen heter La Judería, ­eller jødekvartalet på norsk. Det består av en rekke trange gater som snirkler seg ut fra Alcázar og Mezquita, på nordvest­bredden av Guadalquivir. Turistfeller er det sikkert nok av, men det er ingen påtrengende innkastere utenfor spisestedene.

Vi velger likevel å spasere de 15 minuttene tilbake til gatene rundt Plaza Tendillas. En titt inn gjennom vinduene til La Gloria tidligere på dagen hadde ­vekket interessen. Stedet framstår som en miks av restaurant, kafé og bar. Bak disken jager servitør Isaac Cebrián (26) som en veps i siestarushet.

Omtrent hver millimeter av La Glorias vegger er dekket med gamle fotografier, plakater, ­tegninger, billetter og avis­utklipp. Alt med tyrefekting som motiv.

– Sjefens bestefar var venn med en av Spanias mest kjente tyrefektere. Tyrefekting er viktig her i Córdoba, forklarer Cebrián.

Han setter fram småretter, ­espressoer og glass med tinto de verano (isbiter, rødvin og ­mineralvann) til diverse kunder, og ser seg rundt i rommet.

– Jeg vet, det er som et ­museum her.

Akkurat det gjelder for nesten hele Córdoba.

Reisefakta

• Córdoba har nesten 350.000 innbyggere. Hovedstad i ­provinsen Córdoba, som er én av åtte provinser i regionen Andalucía.

• Byen ligger sør for Madrid (i underkant av to timer med tog, og cirka fire timer med bil), nord for Málaga (i underkant av én time med tog, og cirka 1,5 timer med bil) og øst for Sevilla 
(i underkant av én time med tog, og cirka 1,5 timer med bil).

• Córdoba fikk flyplass i 2007, men ingen rutefly lander der. Málaga er nærmeste flyplass, sett med norske øyne. SAS, ­Norwegian og Ryanair flyr direkte til Málaga fra flere norske byer. Ingen flyselskaper flyr direkte fra noen norsk flyplass til Sevilla. Flybilletter tur-retur Málaga koster fra cirka 1000 kroner.

• Togbillett fra Málaga til Córdoba fra cirka 200 kroner per ­voksen én vei (og fra cirka 125 kroner per pers. om fire ­personer deler én kupé). Sjekk togselskapet www.renfe.com for mer prisinfo. Det er en ny motorvei (med bompenger) fra Málaga til Córdoba om man heller vil kjøre bil.

• Prisnivå: Om lag halvparten av norsk nivå, men mat og drikke er enda billigere. Én euro tilsvarer nå cirka 7,5 kroner.

• Hotell: Det finnes en god del hoteller i sentrum av Córdoba. Hotel Alfaros, i gata Alfaros, kan anbefales. Priser fra rundt 450 kroner per rom per natt i april.

• Les mer: www.spain.info/no,http://english.turismodecordoba.orgwww.andalucia.org/en.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no