ANNONSE

KULTUR

Ny damesport - flaggfotball

Tekst: Randi Sørensen

Foto: Privat


Publisert: 07.05.2013

Stavanger har fått en ny sport for kvinner og jenter. Den heter flaggfotball og likner på amerikansk fotball, med en vesentlig forskjell: Man takler ikke motstanderne sine.

I stedet for å takle hverandre har spillerne to «flagg» i beltene sine, når et av disse blir dratt ut teller det som en «takling» ville gjort i amerikansk fotball. Når laget er i kontroll av ballen har de fire forsøk på å avansere ballen 10 yards fremover. Dersom de ­klarer dette får de fire nye sjanser til å bevege ballen 10 yards til. Målet er å komme til enden av banen og krysse mållinjen. Dersom de klarer dette scorer de en «touchdown», som gir dem poeng. Pasninger, løping med ball, sparking av ball, dytting av ball, «field ­goals», defensivt løp og blokkeringer er alle del av spillet, så det er mange ferdigheter som trengs for å danne et lag. Spillet er åpent for kvinner i alle aldre og fasonger. Mødre kan møte opp på kampene til døtrene sine. Både de ute av form og de i toppform blir med og spiller, og det er gratis!

Lokalt iniativ

En av spillerne: Ine Elisabeth Skimmeland, ble født i ­Stavanger og har spilt flaggfotball siden 2003. I juni 2002 ga noen henne en løpeseddel med IWFFA ­(International Women's Flag Football Association) sin informasjon. Hun tok kontakt med dem og et år senere reiste Diane Signe Beruldsen, president og grunnlegger av IWFFA til Oslo for å lære norske damer opp i sporten. Sporten falt Ine i smak, og siden da har hun spilt flaggfotball, blant annet i turneringer i USA, Oslo og Göteborg.

Diane Signe Beruldsen, født i USA er trener for det nye flaggfotballaget i Stavanger. Hun har i mange år vært sentral for ­kvinners flaggfotball. Hun startet sin første liga i USA i 1985, «Brooklyn League». Etter dette startet hun New York ligaen i 1990 og en liga i Key West i 1991. I 1997 startet hun IWFFA, den første internasjonale flagg­fotballorganisasjonen for ­kvinner. Hun ønsker nå å starte en ny liga i Stavanger, og lag som kan konkurrere i nasjonal og ­internasjonal sammenheng, blant annet under Kelly ­McGillis Classic International Women’s & Girls Flag Football ­Championship & World ­Challenge i Key West, ­Florida.

Diane forklarer at målet til IWFFA er å bruke sporten til å gi kvinner kunnskap som kan stille de sterkere i forretninger og ­politikk. Dette for å gi kvinner mer innflytelse i verdensspørsmål, og for en dag å skape verdensfred. – Jeg tror at dersom det hadde vært flere kvinner i ­lederstillinger ville vi hatt en bedre sjanse til å skape fred. Jeg har sett flere av de positive effektene denne sporten har i gjennom de 35 årene jeg har promotert og ­organisert den.

Sportens hovedsider

Blokkering: Mange kvinner sliter med å være direkte på arbeidsplassen, og spesielt dersom det kan såre noens følelser. Menn har skapt spillereglene siden den industrielle revolusjonen, og mange ganger må en være mer aggressiv for å komme frem med sine synspunkter. Gjennom den direkte konfrontasjonen de får under fysisk blokkering lærer kvinner det menn gjerne har blitt oppdratt til: Å være aggressiv og direkte.

Huddle: Huddle er tilnavnet til tiden laget bruker til å lage strategi under kampen. Den heter dette fordi spillerne er «huddled up», altså tett i tett. En kvinne, quarterbacken, styrer spillet. Under­søkelser viser at kvinner følger ordre mer villig i fra mannlige ledere fremfor kvinnelige ledere. Dette er et problem fordi vi vil at kvinner skal bli rettferdig representert som ledere i verden, og dette er vanskelig dersom de ikke får respekt fra sine kvinnelige kollegaer. I flaggfotball er den kvinnelige quarterbacken lederen og dette gir kvinner en mulighet til å se hverandre i lederstillinger.

Strategi: I mange andre sporter der en beveger seg med hurtighet benytter atleter seg stort sett av instinkt og refleks for å kunne respondere fort nok til spillet. I flaggfotball stopper spillet ofte, en får tid til å legge planer og å lage en strategi. Dette gir kvinner en unik mulighet til å lære seg å lage strategier, i form av et ­kontrollert lagspill.

Alle kan spille: Flaggfotball krever mange forskjellige ferdigheter, og dette betyr at en kan inkludere mange forskjellige mennesketyper. De som kan kaste og fange en ball, og de som ikke kan. De som kan løpe med ballen, og de som ikke kan det. De som kan sparke ballen, og de som ikke kan det. Alle kvinner kan være konkurransedyktige og essensielle for laget.

Det skaper ledere

Under treningene forklarer vi til spillerne hvorfor de gjør det de gjør under spillene, så de kan gjøre seg opp en selvstendig mening om hva som er det beste å gjøre under en kamp. ­Amerikansk fotball trener menn til å følge ordre. IWFFA trener kvinner til å være ledere.

Kom å bli med

Kvinnesport har alltid hatt innflytelse fra menn, være det seg mannlige trenere, mannlig ­kontroll av sportens organisasjoner eller regler, eller et over fokus på mannlige atleter fremfor kvinner. IWFFA er en organisasjon skapt av kvinner for kvinner. – Vi kontrollerer vår egen sport. Og vi håper så mange som mulig blir med på dette. Vi ­bruker sporten til å styrke kvinnen, og i tillegg er det et morsomt spill. Alle er velkommen, så kom ­gjerne og prøv sporten med oss, sier Diane Beruldsen til ­Lokalavisens ­kvinnelige lesere.

IWFFA / ­Stavanger flaggfotball­trening

Hvem: Kvinner av alle aldre

Hvor: Mosvannet Park ­«Texaslunden» - Grønt­område mellom Mosvannet og Madlaveien inngang nær busstopp for buss 
nummer 7.

Når: Tirsdager 
fra 17:30-19:00

Det er best å ta med fotballsko/joggesko og treningstøy. Kle deg etter værforholdene, vi trener selvom regner!

Kontakt Diane Signe ­Beruldsen før første gangen du kommer på telefon 
48 00 72 87, eller 
e-post ­iwffa@iwffa.com. 
Det er gratis å bli med.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no