ANNONSE

Du store verden

Edinburgh ­Castle

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox.com


Publisert: 07.05.2013

Edinburgh ­Castle ligger høyt og ­vakkert til i sentrum av ­Edinburgh. ­Borgen fra 1100-tallet er en dominerende del av bybildet, og er ­kanskje mest kjent blant nordmenn for den ­årlige Edinburgh Military Tattoo hvor HM Kongens Garde deltar. Festningen har vært benyttet av ulike militære styrker siden forhistoriske tider, og stedets beliggenhet var forutsetningen for bydannelsen av den nåværende skotske hovedstaden. ­Edinburgh Castle ble nylig overført til Forsvars­departementet.

Edinburgh Castle ligger på en høyde (Castle Rock) hvor det har bodd mennesker så langt tilbake som 800 år f.Kr. Borgen var kongebolig fra 1100-tallet frem til 1603 da England og Skottland ble samlet under én trone, og den skotske kongen James VI ble innsatt som unionskonge (fikk da navnet James I) over et samlet England, Irland og Skottland.

The Royal Mile

Edinburgh Castle blir bestyrt av foreningen Historiske Skottland og er Skottlands største turistattraksjon, åpen året rundt for besøkende. Slottet stiller blant annet ut de skotske kronregaliene, som er de eldste av sitt slag i Storbritannia.

Borgen er endepunktet av The Royal Mile (“Den Kongelige Mil” som egent­lig er 1,61 km), hovedgaten i den gamle delen av byen som leder ned til Holyrood Palace, som er den offisielle kongelige residensen i Skottland.

Esplanaden på ­østsiden

Festningen ble i sin tid plassert på toppen av en vulkansk plugg. Tre av bergsidene er beskyttet av rette bergvegger og den eneste atkomsten er på den fjerde og østlige siden. Historisk sett lå en innsjø (skotsk: loch) på nordsiden av festningen, kalt for Nor’Loch. Innsjøen ble tømt i den georgianske tiden da den nye byen ble bygget og festningen hadde mistet mye av sin forsvarsfunksjon. Nor’Loch ble da brukt som en åpen kloakk.

Man kan komme inn i bygningsområdet via paradeplassen som er en lang bakke med brostein mellom festningen og Royal Mile. Denne Esplanaden er stedet hvor den årlige Edinburgh Military Tattoo blir holdt, en oppvisning av militærmarsjer og orkester, og hvor også HM Kongens Garde fra Norge spesielt har utmerket seg gjennom flere år.

Den første Military Tattoo ble presentert på Esplanaden i 1950, og siden da har rundt 12 millioner tilskuere vært til stede ved begivenheten – og 100 millioner seere ser den på TV hvert år.

En liten fontene i Esplanaden markerer stedet der de som var dømt for hekseri, ble brent.

Fortsatt militært hovedkvarter

Prestegjeldets kirke i festningen kalles for Canongate Kirk, der har festningens guvernør sin egen kirkestol.

Til tross for at Edinburgh Castle er en turistattraksjon blir borgen fortsatt benyttet som hovedkvarter til den britiske arméen i ­Skottland og for 52. infanteri­brigaden, i tillegg til å være regimentshovedkvarteret for Royal Scots, Royal Scots Dragon Guards og 4. regiment av den kongelige militærpoliti.

Historisk angrep

I 1314, bare noen få måneder før slaget ved Bannockburn, utførte Thomas Randolph, 1. jarl av Moray et dumdristig ­angrep på ­Edinburgh ­Castle, en av de få gjenværende festninger som fortsatt var besatt av engelskmennene. Randolph hadde fått opplysninger fra guvernørens sønn om en sti oppover på nordsiden av det bratte berget. Om natten ledet Randolph sine menn oppover stien mens hovedstyrken angrep fra sydsiden. ­Randolph greide å komme seg innen­for murene og åpne portene for hovedstyrken. ­Festningen ble deretter nedkjempet.

Under krigene mellom England og Frankrike på 1700- og 1800-tallet ble franske krigsfanger holdt i forvaring i kjellerhvelvene, og den graffitien de laget på veggene, er fortsatt godt synlig.

Mons Meg og 
Sir Walter Scott

Den digre kanonen Mons Meg ble laget til hertugen av Bourgogne i 1449. Hertugen overlot kanonen til sin nevø, kong James 2. av Skottland, som tok den i bruk i 1445 mot sine fiender Douglasfamilien og gjorde dermed brått slutt på en to måneders beleiring. Mons Megs siste innsats fant sted på 1600-tallet, da kanonen eksploderte mens det ble avfyrt en salutt.

I mer enn et århundre ble kanonen oppbevart i Tower of London, men forfatteren Sir Walter Scott (bl.a. kjent for Ivanhoe – Illustrerte Klassikere nummer 26) ba tidlig på 1800-tallet om at den ble sendt tilbake til Skottland, og Mons Meg innledet sin pensjonisttilværelse på Edinburgh Castle i 1829.

Neste gang: Versailles


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no