ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Plager 
i under­livet?

Tekst: Svein Kåre Edland

Foto: Susan Jane McLinden


Publisert: 07.05.2013

Gynekolog Tone Lunde ønsker velkommen til Kolibri Medical.


Fakta:

Kolibri 
Medical

Hva: 

Et privatmedisinsk spesialistsenter for private og bedrifter som tilbyr et bredt spekter av medisinske og kirurgiske tjenester.


Aktuell med: 

Gynekolog Tone Lunde tilbyr kirurgisk inngrep for plager i underlivet.


HVOR: 

Trim Towers, Larsamyrå 18, Sandnes


Kontakt: 

Trenger ikke henvisning fra lege. For timebestilling og andre forespørsler, telefon 52 69 69 69. 
E-post: post@kolibrimedical.no


Web: 

www.kolibrimedical.no

Underlivsplager er dessverre et velkjent problem for mange kvinner. Skader etter fødsel, problemer med store og smertefulle kjønnslepper eller fremfall av livmor eller skjedevegg. Men heldigvis finnes det gode behandlingsmuligheter for de fleste av plagene.

– I hovedsak har jeg tre ­typer pasienter som trenger ­kirurgiske inngrep, opplyser gynekolog og medisinsk ­direktør Tone ­Lunde hos Kolibri Medical. Det er ­kvinner med fremfall av skjede­vegg, kvinner med skader etter ­fødsel, eller ­kvinner som har fysiske ­plager med kjønns­lepper som er for store.

­– Når vi nå har egen operasjons­stue med anestesi, kan vi operere disse tilstandene der vi ikke kommer til målet med ­andre behandlinger.

Fremfall av bakre eller fremre skjedevegg rammer mange

– Fremfall kan innebære at ­skjedens fremre vegg trekker blæren ned (cystocele), til­svarende kan bakveggen trekke ende­tarmen ned (rectocele), forteller Tone Lunde til Lokalavisen.

Fremfall kan skyldes ­skader ­eller alders­forandringer både i bindevevet i skjeden, bekken­­bunns­muskulatur og bindevevs­festet av skjede og livmor. Problemet oppstår vanligvis i alders­gruppen 50-70 år. ­Mange føler de går med en ­ballong ­mellom beina og kan ha ­problemer med å tømme blære og tarm. Før eventuell ­operasjon kan annen behandling være ­aktuelt, f.eks bekkenbunns­trening, østrogen­behandling, og eller ringpessar. For noen blir problemene så store at det ­anbefales operasjon.

Skader etter fødsel

For alle kvinner er fødselen en stor påkjenning og medfører ­store forandringer i hele ­kroppen. Underlivet er selv­følgelig spesielt utsatt.

– Vi ser ofte at skader eller ­rifter etter fødsel skaper store pro­blemer for enkelte ­kvinner. ­Arrene fra fødselen kan gi ­ubehag, smerter, og ofte nedsatt ­glede av seksuallivet. Noen kvinner kan være plaget med ufrivillig luft fra skjeden som kan være meget sjenerende og oppleves svært pinlig. ­Formålet med ­operasjon blir da å stramme ­bakre skjedevegg og mellom­kjøttet (området ­mellom skjeden og endetarms­åpningen).

For store kjønnslepper 
og smerter

– Vi er alle skapt forskjellige, og slik er det også med kjønns­leppene. Det er vanskelig å ­defi­nere hva som er «normalt» og hva som er «unormalt». Mange kvinner tror at de har unormale kjønnslepper, men det er oftest helt feil, sier ­gynekolog Tone Lunde.

– Ingen er helt like, og de fleste er fullstendig normale! Når vi behandler med kirurgi, er kjønnsleppene i en form som medfører fysiske smerter f.eks. når du bruker stramme ­bukser, tar deg en sykkeltur eller rir på hest. I ekstreme tilfeller kan også normal seksuell aktivitet bli vanskelig­gjort. Vi utfører ikke kosmetiske ­operasjoner på kjønnslepper, kun når ­formen medfører smerte i dagligdagse aktiviteter, opplyser den ­erfarne gynekologen som ­tidligere ­jobbet flere år på ­Universitetssykehuset.

Få en vurdering

– Dersom du tenker at dette er noe som ligner på de plagene du opplever, kan du bestille en konsultasjon hos oss, sier Tone Lunde.

– Vurderingen foretas av gyneko­logen som også er den som utfører inngrepet. Vi gjør også en generell vurdering av helsetilstanden og gir god for­klaring og informasjon om inngrepet. Vi er i en situasjon hvor vi hele tiden setter av åpne timer til konsultasjon, og vil kunne gi de fleste en time i ­løpet av de ­første par ukene. Øyeblikkelig hjelp pasienter tar vi stort sett inn på dagen! Det er i praksis helt uten vente­tid! På sørvestlandet er vi den eneste private klinikken som ut­fører disse operasjonene.

Flere års erfaring

– Som gynekolog på Kvinne­klinikken på SUS får vi god ­er­faring med å utføre de ­opera­sjoner som er ­beskrevet ovenfor. Nå kan ­Kolibri ­Medical også tilby å gjøre ­disse ­operasjonene privat uten lang ventetid. Operasjonene på ­Kolibri Medical utføres som dagkirurgi. Dette betyr at du kan reise hjem noen ­timer ­etter ­avsluttet operasjon. Vi er selvfølgelig tilgjengelige hele døgnet ved behov etter ­operasjonen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no