ANNONSE

MAT & DRIKKE

Favoritt til fisk

Få folkeslag drikker mer Chablis enn vi nordmenn. Ukens utvalgte er en av de store slagerne.

Øyvinds fiskegrateng med skrei, muskatkrydret hvit saus med et snev av sennep, parmesan, sprø brødrasp, bacon og kapers er ­veldig god og meget vinvennlig. De fleste unge, tørre og syrlige hvitviner passer godt til gratengen. Her trengs verken høy alkohol, stor fylde eller eikepreg – det er eleganse og friskhet som gjør susen.

Vår vin kommer fra det franske området ­Chablis, et par timers kjøretur øst for Paris. ­Chablis-vinene har lenge vært blant norske vindrikkeres favoritter, og det finnes i skrivende stund 279 ulike Chabliser i Vinmonopolets nettbutikk. Disse varierer i pris fra 130 til 700 kroner, og fordeler seg i fire kvalitetsklasser: Petit ­Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru og – på toppen – Chablis Grand Cru. Vinene i den sistnevnte ­klassen kommer fra sju navngitte og fullstendig sørvendte vinmarker like nord for byen.

Det er tre ting som gjør Chablis-vinene ­spesielle – druen Chardonnay, områdets nordlige ­geografiske plassering som gir lette, elegante, syrlige viner, og områdets karakteristiske jordsmonn. Jordsmonnet i Chablis består av Kimmeridge-­leire, en spesiell blanding av kalkstein, leire og fossile østers som ble dannet for cirka 180 millioner år siden. Dette jordsmonnet finnes i et belte fra Dorset i England (hvor landsbyen Kimmeridge­ ligger) via Champagne, Chablis og Sancerre i Frankrike, til Franken i Tyskland og den ungarske regionen Tokaji.

Det karrige jordsmonnet og det kjølige klimaet gir Chardonnay-druene en lang modningstid med godt opptak av mineraler fra jorda og et fruktpreg med usedvanlig syre, renhet og klarhet. Quinson Chablis 2010 (varenr. 271401, kr 159,90, basiskategori 6) har alt som skal til for å hjelpe fiskegratengen til å bli middagens høydepunkt. Det kjølige fruktpreget passer til ristet brød med persille, og den sylskarpe syren renser ganen og gjør munnhulen klar for en ny bit med smakfull grateng. Ha en god middag!

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs 
for folk flest. Han er medforfatter på flere 
koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no