ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Kalsiumtilskudd øker risikoen for død

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Foto: Colourbox


Publisert: 07.05.2013

Det er viktig å få i seg nok kalsium gjennom maten vi spiser.

Dersom du får i deg nok kalsium gjennom kosten kan ekstra kalsiumtilskudd faktisk øke risikoen for hjertesykdom og død.

 

 

Dette ifølge en svensk studie som ble publisert i februar. Forskerne har sett nærmere på sammen­hengen mellom langvarig inntak av kalsium gjennom kost og tilskudd, død uansett årsak, og forekomst av hjerte- og kar­sykdommer.

 

En fjerdedel brukte tilskudd

Deltagerne var 61.433 svenske kvinner som ble født mellom 1914 og 1948. De ble fulgt i 19 år. Kosten ble vurdert med spørreskjema ved studiens start. 38.984 kvinner svarte også på slike spørreskjema i 1997. Totalt kalsiuminntak var summen av kalsium kvinnene fikk i seg gjennom tilskudd pluss i kosten. Kalsiumtilskudd ble brukt av en fjerdedel av deltagerne i 1997. Den største kilden var multi­vitamintabletter med mineraler. De fleste ­kvinnene som brukte ­kalsiumtabletter, brukte også multivitaminer jevnlig.

Størst risiko ved høyt inntak og tilskudd

Studien viser at et høyt kalsiuminntak over 1400 mg per dag, er forbundet med økt dødelighet, inkludert død av hjerte- og karsykdom, sammenlignet med de som fikk i seg mindre kalsium (600-1000 mg). Økningen var moderat ved et høyt kalsium­inntak uten tilskudd, men et høyt inntak i kosten kombinert med tilskudd ga en mer uttalt økning i dødelighet. Forskerne justerte for flere mulige underliggende faktorer, blant annet røyking, sosio-økonomisk status, fysisk aktivitet, andre næringsstoffer enn kalsium, utdanningsnivå og tilleggslidelser.

 

Unngå tilskudd hvis kosten dekker behovet

Tidligere studier har vist at lavt inntak av kalsium (under 700 mg om dagen) var forbundet med høyere dødelighet av ­iskemisk hjertesykdom. Tre reanalyser av kontrollerte studier har ­konsekvent vist en høyere andel av både hjerteinfarkt og slag, med kalsiumtilskudd. Disse ­funnene antyder at for å forebygge beinbrudd hos ­eldre, og samtidig unngå mulige ­alvorlige sykdommer relatert til høyt kalsium­inntak, bør man fokusere på de med lavt kalsiuminntak. Og ikke på å øke inntaket av ­kalsium hos de som allerede får i seg nok gjennom kosten.

 

Kalsium

Kalsium er et av de mineralene som finnes i rikelige mengder i kosten, og som spiller en sentral rolle i kroppen. Serumnivået av kalsium er strengt ­regulert, og et utilstrekkelig inntak blir ­justert ved at opptaket av kalsium blir mer effektivt og nyrene skiller ut mindre kalsium. Kalsium blir også mobilisert fra skjelettet, noe som kan føre til beintap og slik øke risikoen for brudd. For å forebygge brudd hos eldre, har tidligere og nåværende retningslinjer anbefalt å unngå et lavt ­kalsiuminntak. Det har blitt vanlig å ta kalsium­tilskudd, og mer enn 60 prosent av eldre og middelaldrende kvinner i USA bruker kalsiumtilskudd jevnlig.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no