ANNONSE

REISE

Byen i byen

Tekst: Emil L. Mohr 

Foto: Spike Liseiko


Publisert: 07.05.2013

I ENDRING: City of London – også kjent som «The Square Mile» – utgjør snaut tre historiske, men dynamiske kvadratkilometer ved Themsen.


Før lå Londons City 
øde etter kontortid. 
Ikke nå lenger.

– Hvorfor folk bør dra hit?

Steve West, slakter ved Jamie Olivers Barbecoa-konsept i One New Change, sliper sabelen over okseribba. Blikket hans signaliserer at svaret er innlysende.

– På grunn av historien, sier han slik bare cockneyer kan.

– På grunn av historien, ­arki­tekturen, shoppingen, rest­aurantene – og kjøttet.

Variert landskap

Før handlet City utelukkende om å tjene eller tape penger. Siden 2000-tallet har det endret seg.

– Tradisjonelt ville du ut og bort etter kontortid. Nå finnes det mange grunner til å henge igjen, forklarer Mark Hedley, ­redaktør i magasinet Square Mile.

Enten det gjelder handle­sentre, hoteller eller hotte barer som tilbyr en touch av «Manhattan chic»: Ifølge Hedley begynte ting å skje under høykonjunkturen i 2005-2006.

– Da ble områder som ­Devonshire Square utviklet, noe som gjorde det sosiale land­skapet mer variert. Og til tross for finans­krisen har trenden både fortsatt og akselerert. Vi er vitne til flere nyåpninger enn noen­sinne.

Høyt oppe

«The Square Mile» brukes syno­nymt med «The City», fordi bydelen opptar snaut tre kvadrat­kilometer i areal. Den har røtter tilbake til romertida og styres uavhengig gjennom City of ­London Corporation, blant annet med eget politikorps.

I Vertigo 42, øverst i det karakteristiske «NatWest-­tårnet», har norske Anne ­Kathrine Eian ­sikret seg den beste oversikten. Anledningen er at hun og ­datteren Hilde er på besøk hos den fastboende søsteren og tanta Karen Egbunike.

– Vi feirer vårens dametur med litt musserende, tilstår Eian mens hun speider i retning kultur­institusjonen Barbican.

– Champagnen gjør seg fint til utsikten, følger Egbunike opp.

– Ikke minst legger den en ­demper på høydeskrekken.

Avslappende trygt

Nede i betongjungelen, ved selveste Nasjonalbanken, sitter yngre og lokale Tanja Fidan og ­Michelle O'Halloran. Ferdig med dagens dont i «luksusvarebransjen» har også de uteliv i tankene.

– Vibben er veldig god og avslappet her, hevder O'Halloran.

– Prøv Abacus, 1 Lombard Street, Coq d'Argent eller Jewel St. Paul's, foreslår hun lattermildt og lommekjent.

Hos sistnevnte har mikse­mesterne Chris Howe og ­Stefano Damiani sitt fulle hyre med å ­slukke cocktailtørsten blant ­gjestene.

– Det er mye tryggere å gå ut i City enn i West End, ­skryter Howe mellom bestillings­oppdragene.

– I løpet av to operative år har vi opplevd én eneste aggressiv ­situasjon i lokalet vårt.

Lønningspint

Skjønt, det er ikke trygt på alle fronter. Nærmere 40.000 City-ansatte mistet jobben i 2012, melder britiske myndigheter – et bunnivå siden 2008.

Megleren Matt Burke har ­beholdt sin. Sammen med pendler­kompisene Jordan ­Edwards og Mike Curzon er han i ferd med å innlede helgen i ­pittoreske Bow Lane.

– Det er lønningsdag i dag, ­røper gutta over pilsen som umulig kan være den første.

– Du hadde ikke funnet oss på puben hvis vi ikke hadde lagt en bra måned bak oss.

City of London

• Sentralt London-distrikt med røtter tilbake til romertida.

• City of London brukes ­synonymt med «The City» eller «The Square Mile».

• Området er verdens ledende finanstumleplass.

• Over 300.000 mennesker ­jobber her.

• Det er kun 7000 fastboende (tall fra 2011), men antallet stiger. Lokale myndigheter planlegger etter sigende 2000 nye boenheter.

• Champagnebaren Vertigo 42 holder til i 25 Old Broad Street.

• Varehuset One New Change er oppkalt etter sin egen ­adresse, kloss opptil St. Paul's-katedralen.

• Liverpool Street-stasjonen er et godt utgangspunkt for det meste i City.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no