ANNONSE

MAT & DRIKKE

Myter om frukt og grønt

Tekst: Camilla Andersen

Foto: Colourbox


Publisert: 07.05.2013

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen avslører noen myter om frukt og grønt.

Det eksisterer mange forskjellige myter rundt frukt og grønnsaker og her har vi fått ernæringsfysiolog Camilla Andersen til å avsløre noen av dem.

Myte 1: Noen frukt og grønnsaker, som f.eks. poteter, avocado og banan, er fetende

Avokado har høyt innhold av fett i forhold til annen frukt, men dette er det sunne fettet som vi bør prioritere å få i oss. Frukt og grønnsaker er generelt kalorifattige matvarer som i et variert kosthold sørger for at vi får i oss viktige vitaminer og mineraler. Poteter hjelper deg faktisk med å holde vekten vedlike da de inneholder relativt få kalorier (ca. 110 kalorier) samtidig som de metter godt. I tillegg er poteter en god kilde til C-vitamin og fiber (som er med på å holde magen mett lenger), samt noe B6 og magnesium. I tillegg inneholder poteter mer kalium enn bananer per 100 gram vare (487mg mot bananens 416mg).

Myte 2: Frukt inneholder altfor mye sukker og er derfor ikke like sunt som man skulle tro

Frukt bidrar med viktige vita­miner, mineraler og fiber, samtidig som de inneholder lite fett og energi - og er derfor en viktig del av kostholdet. «5 om dagen» ­anbefalingen går ut på å spise 5 porsjoner frukt, bær og grønn­saker hver dag, der halvparten bør være frukt og bær og halvparten grønnsaker. Frukt inneholder fruktsukker, som på samme måte som glukose (vanlig sukker) vil lagres som fett dersom du spiser mer enn du forbruker.

Myte 3: Det er farlig å spise rødbeter under graviditet

Rødbeter kan man trygt spise når man er gravid. De er en god jernkilde også. Mange får lave jernlagre under graviditeten, og da er rødbeter et bra tilskudd.

Myte 4: Frukt og grønnsaker inneholder ikke lenger like mye næringsstoffer som før

Dette er ikke tilfelle i Norge, hvor myndighetene har systematisk analysert både norske og importerte frukt og grønnsaker og ikke påvist noen nedgang i næringsinnholdet.

Du kan lese mer om dette på frukt.no

Ønsker du å finne ut av næringsinnholdet i en frukt eller grønnsak? Se her.

Myte 5: Man trenger ikke spise frukt og grønnsaker hvis man spiser såkalte «superfruits» (f.eks. goji bær, Tahitian Noni og acai)

Begrepet «superfood» eller «super­fruit» brukes om mat som inneholder ren, høykonsentrert næring. Frukt og grønnsaker er supermat. Blåbær, appelsin, kiwi, aprikos, mango, banan og druer er eksempler på superfrukt. Brokkoli, spinat, tomater, gul­røtter, avokado, linser og bønner er eksempler på super­grønn­saker. Å spise frukt og grønnsaker sammen med annen næringsrik mat (superfood), gir kroppen det beste forsvaret mot sykdom.

Myte 6: Man får like mange næringsstoffer i seg ved å ta multivitamin-tabletter som ved å spise ferske frukt og grønnsaker

Det finnes så mange stoffer i frukt og grønnsaker - sannsynligvis også stoffer vi ikke har oppdaget - og vi kan ikke være sikre på at vi klarer å isolere alle de gode egenskapene i en pille. Det beste er derfor å spise friske frukt og grønnsaker. Et tilskudd i pilleform kan være aktuelt dersom du ikke får i deg nok via maten.

Myte 7: Hvis jeg drikker 5 forskjellige typer juice om dagen får jeg i meg 5 om dagen

«5 om dagen» handler både om frukt og grønnsaker, og å spise variert. Derfor vil ikke fem glass ulike juice anbefales. I tillegg til at juice ikke inneholder like mye fiber som frukt og grønt i sin ­«naturlige» form, gir juice mye syre på tennene. Derfor ­teller juice kun som én av fem om ­dagen.

Myte 8: Jo mer fargerik en frukt eller grønnsak er, jo mer næringsrik er den

Generelt sett er dette en god ­regel å følge, men den hvite farge­gruppen har også mange viktige ernæringsmessige egenskaper. Bananer, blomkål, kål, hvitløk, sopp, løk og neper er ­eksempler på frukt og grønt som ­faller under denne kategorien. Alle inneholder de viktige vitaminer og mineraler som er gunstig for ­helsen vår. Blomkål, for eksempel, er rik på antioksidanter, C-­vitamin og folat. C-vitamin er blant annet viktig for kroppens jernopptak, mens folat er ­viktig for celledelingen i kroppen. Fra sopp får vi vitamin D som er ­viktig for kalsiumopptaket i kroppen. Den største kilden til dette vitaminet er sollys, derfor er det spesielt viktig for oss her i nord, med lange og mørke vinter­dager, å få vitamin D gjennom kosten. Kål, som ofte brukes her i Norden, er stappfull av vitamin A, B, C og K, samt kalsium, jern og fiber. Det er med andre ord viktig å spise frukt, bær og grønnsaker i alle regnbuens farger.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no