ANNONSE

REISE

Ti kanariske opplevelser

Tekst: Inga Ragnhild Holst 

Foto: Fran Fernández


Publisert: 07.05.2013

NATURLIGVIS: Mange steder, slik som her på Tenerife, får du både strender og natur helt for deg selv.


Kanariøyene er nordmenns solskinnsfavoritt. Blir man lei av stranden ved hotellet, har øygruppen rikelig med andre forlokkende tilbud.

1. Stillheten

Kanariøyene ble skapt da lava strømmet opp fra Atlanterhavsryggen. Derfor er mange av strendene svarte, slik som denne ville stranden som ligger rett ved Playa de Galletas på sørsiden av Tenerife. Vakre strender finner du mange steder, og mange av dem får du nyte alene, slik som Playa del Rio på øya Lanzarote. Vil du derimot ha en hvit strand, bør du komme deg til Playa Cofete på Fuerteventura som har gyllen, finkornet sand og er omgitt av dramatiske vulkanske fjellformasjoner.

2. Matreisen

Det er lunsjtid på restauranten La Hierbita i Tenerifes hovedstad Santa Cruz.

– Her har vi bare tradisjonelle retter tuftet på råvarer fra Kanariøyene, som ost, poteter, yams, geit og fisk, sier kokk Susana Pacheco.

Her får du historien på et fat. Kanariøyenes urfolk, ­guanchene, holdt geiter, noe som fortsatt er vanlig på øyene. Men da ­spanierne kom fra Madrid for å finne lykken og fylle magen, opplevde de ofte hungersnød. Da seilte de videre til Amerika, og derfra tok de med seg potet, chili og tropisk frukt tilbake.

www.lahierbita.com

3. Stjernene

– Det er få steder i verden hvor det er så klart som her, sier astronomen Carmelo González.

Derfor ligger en av verdens største stjernekikkerter akkurat her, styrt av Instituto de Astro­física. De er trygge på at ingenting skal hindre sikten. Spania har nemlig en lov som beskytter Kanariøyenes klare himmel mot forurensing. På stjerneklare ­netter strømmer turistene særlig til øya La Palma, der Astrotour serverer stjernene gjennom en utendørs stjernekikkert. Det er litt av en opplevelse å få Nordstjernen helt inn på nesetippen.

www.astrotour.es

4. Nasjonalparken

På La Palma kaster lianene seg fra trærne som i en jungel. Stier kveiler seg over heiene for så å tvinne seg rundt fjelltoppene.

– Dette er et minikontinent. Her finnes skog, høye fjell og dype daler, sier Anton ­Hosinsky, guide i Tagalguen Trekking, og trasker innover nasjonal­parken Caldera de Taburiente som ­praktisk talt er et grønt krater.

Eller en stor kjele, for det er det «caldera» betyr på spansk. La Palma kalles den grønne øya. Passatvinden tar med fuktig nordøstlig vind som presses mot fjelltoppene og danner tåkeskyer. Himmel og fjell ­møtes, og ­skogene bader i trolsk dugg. Noen hundre meter lavere ­balanserer turistene i brennende sol på kanten av vulkanen ­Cumbre Vieja.

www.actiweb.es/
tagalguen_english

5. Kunstpausen

Rufina Santana og Paco ­Curbelo driver et kunstsenter i San ­Bartolomé på Lanzarote. Selve kunstsenteret er et lite kunstverk i seg selv, men det anerkjente ­paret har også en stor samling av skulpturer og malerier som er verdt å oppleve. Rufina selv ser ut til å like å spille ut kunstner­myten og sin likhet med den mexicanske kunstneren Frida Kahlo.

www.rufinasantana.com,www.pacocurbelo.com

6. Naturapoteket

Botanikeren Christen Smith telte 600 plantearter på øyene. Noen av dem er endemiske, det vil si at de kun finnes her. Andre, slik som det vakre jakaranda­treet med lilla vårklokker, er ­importert fra Amerika. Flere av plantene har medisinske egenskaper, det gjelder blant annet det tykke dragetreet som ­guanchene mente var hellig. Dragetresevjen skal kunne stoppe blod. Det vokser også e­ukalyptus, salvie, ros­marin, Aloe vera og laurbærtrær her.

7. Vulkanvinen

På Kanariøyene dyrkes druene Moscatel og Malvasia. ­Malvasiaen på Lanzarote dyrkes i groper i den vulkanske blandingen av aske og sand.

– Det dyrkes Malvasia flere steder, men næringsinnholdet i jorda gjør vår mye bedre enn ­andres, skryter vindistributør Joaquín Cabrera.

Bodegaen Stratvs ved Yaiza regnes for å være et ypperlig sted for lunsj og vinsmaking. Det er også mulig å handle med seg ­husets viner og oster.

www.stratvs.com

8. Fotturene

Små turoperatører sikrer større lokal verdiskapning enn store utenlandske charterselskaper, mener innehaver av Lanzarote Experience Tours, Ángela Tejera.

– Det blir også billigere fordi vi ikke skal ha like stor fortjeneste, sier hun.

Hennes turselskap tilbyr fot­turer på Lanzarote og på naboøyene.

www.lanzaroteexperiencetours.com

9. Sykkelturene

– Du kan oppleve huler, vul­kaner og strender på sykkel, sier Stefan Wakeham i Easy Riders på ­Fuerteventura. – Vi legger opp gruppeturene etter deltakernes form.

Guidede turer koster fra 29 til 80 euro, men det går også an å leie sykkel og legge ut på sykkeltur på egen hånd.

www.easyriders-bikecenter.com

10. Storfisken

– Her får du fisk i store størrelser, blant annet dorado, hai og sverdfisk, sier Manuel Suárez i Lanzarote Fishing.

Lanzarote har flere fiske­konkurranser, hvorav den årlige turneringen i Puerto Calero er den mest kjente (www.puertocalero.com). Turselskapet Lanzarote Fishing er faste deltakere i cupen, men tilbyr også fisketurer for turister, der det er gode muligheter for kraftfulle napp på kroken.

www.lanzarotefishing.com

Dette er Kanari­øyene

• Kanariøyene er en spansk øygruppe i Atlanterhavet, utenfor Afrikas nordvestkyst.

• Guanchene befolket øyene fram til spanierne kolonialiserte dem på 1400-tallet. I 1928 ble øyene et autonomt område delt i provinsene Las Palmas de Gran Canaria (omfatter Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura) og Santa Cruz de Tenerife (om­fatter Tenerife, La Palma, Gomera og El Hierro).

• Det behagelige klimaet trakk turister til øyene allerede på 1800-tallet. Folk snakker spansk med en særegen aksent som er mer lik den spansken som ­snakkes i Venezuela og på Cuba. For eksempel heter buss på fastlandsspansk ­«autobús», mens transport­middelet kalles «guagua» på ­Kanariøyene. Mange snakker engelsk og tysk.

• Antall innbyggere: 
2,1 millioner 

• Årlig gjennomsnitts­temperatur: 24 grader

• Hele 362.000 nordmenn reiste til Kanariøyene i 2011, viser tall fra ­Spanias ambassade.


Bo hos den spanske stat

En parador er et halvstatlig hotell hvor det stilles strenge krav til standard og bespisning. Det finnes paradorer over hele ­Spania, hvorav fem på Kanariøyene:

• Cruz de Tejeda som ligger høyt og flott til på Gran Canaria. Utmerket mat.

• El Hierro som ligger i vannkanten på øya med samme navn.

• La Gomera som har flott utsikt til naboøya Tenerifes høyeste topp, Teide.

• La Palma, som har en hyggelig patio og en super restaurant med lekne chefer.

• Las Cañadas de Teide som ligger i nasjonalparken Teide.

Les mer: www.parador.es


Øyhopping

• Fly: Er du av den ­nysgjerrige typen, skal du vite at det er lett og billig å reise mellom øyene med flyselskapet Binter Canarias. Prisene starter på 20 euro for en enveis­billett. Det føles som å være på ekspedisjon når du blir bedt om å gå om bord i de bitte små ­flyene et par minutter 
før avgang. 
(www.bintercanarias.com)

• Ferge: Fem ferge­selskaper kjører ferger mellom øyene, blant dem Fred Olsen og Naviera Armas. Prisene starter på 14 euro. 
(www.navieraarmas.com, www.fredolsen.es)


Reisefakta

• De norske charter­selskapene Ving, Star Tour, Apollo og Solia har alle pakketurer til ­Kanariøyene. 

• SAS flyr direkte til Las Palmas på Gran Canaria. Norwegian flyr direkte til Fuerteventura, ­Tenerife, Lanzarote og Gran Canaria. Priser (begge selskaper) fra cirka 1400 kroner én vei.

• De korte avstandene på øyene gjør det mulig å reise raskt mellom byer og bygder. Øy­gruppen har åtte flyplasser, hvorav seks er inter­nasjonale, så her er mange ­muligheter.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no