ANNONSE

REISE

Planetens ­beste reisemål

Tekst: Kjersti Busterud


Publisert: 07.05.2013

SRI LANKA: Lonely Planet har i år Sri Lanka som sitt heteste reisetips. I flere år har turistene sviktet landet på grunn av tsunami og borgerkrig, men med fredeligere forhold er turismen igjen på vei opp. Reiser du nå, vil du ifølge Lonely Planet få mye for pengene. (FOTO: Dallas and John Heaton / NTB scanpix)


I 40 år har Lonely Planet foreslått hvor du skal reise, spise og sove. I år vil de sende deg til Sri Lanka, Korsika og San Francisco.

– Våre forfattere reiser overalt, hele tiden, og reisehåndbøkene våre oppdateres gjerne hvert ­andre eller tredje år. Dermed plukker vi lett opp hvilke steder som er verdt et besøk akkurat nå, sier presseansvarlig i Lonely ­Planet, Laura Lindsay.

Hun er i Norge for å promotere boka «Lonely Planet's Best in Travel 2013», som inneholder ekspertenes tips til de ti ­landene, byene og områdene du bør ­besøke i 2013.

– Kriterier for å bli plukket ut er blant annet om stedet er ­up-and-coming, annerledes ­eller har noen spesielle arrangementer eller begivenheter dette året. Men det er en lang prosess å komme fram til den endelige lista, vi henter innspill fra mange ulike aktører, og vårt ekspertpanel må gjennom flere måneder med heftige diskusjoner for å bli enige, forteller hun.

Vekstområder

Lonely Planet kan i år feire at det er førti år siden de ga ut sin første guidebok, «Across Asia on the Cheap». Siden den gang har de blitt verdens største utgiver av reisehåndbøker, og kan guide deg langt utenfor Asias grenser. Likevel er det et asiatisk land som ligger øverst på anbefalingslista for 2013.

– Sri Lanka har vært gjennom en vanskelig periode, med både borgerkrig og tsunami­katastrofe. Nå er turismen igjen på vei oppover, så det kan være lurt å legge reisen hit i 2013, mens man fremdeles får mye for pengene, sier Lindsay, og forteller at landet blant annet kan lokke med fantastisk dyreliv, god mat og fine surfestrender.

På Lonely Planets topp-ti-liste ligger også flere land innenfor Europas grenser.

– Montenegro har fantastiske strender og fin arkitektur. Mange reiser for å oppleve kysten, men innlandet er også vakkert, med fem flotte nasjonalparker som har gode muligheter for både fotturer og skikjøring, opplyser hun Slovakia er også et hett tips.

– Byen Košice i Slovakia er europeisk kulturhovedstad i år. De fleste besøker hovedstaden Bratislava lengst vest i landet, men reiser man videre til Košice i øst får man både med seg nok en spennende by og mye vakkert landskap på veien.

Påvirkningskraft

Lindsay er selv veldig glad i ­Tyrkia, som har fått en åttendeplass blant Lonely Planets heteste tips for 2013.

– Og da tenker vi på Tyrkia utenom de typiske charterstedene. Istanbul er en fantastisk by med rik kultur og spennende uteliv. I tillegg er de gamle byene Mardin og Midyat i sør vel verdt et besøk, forteller hun.

Hvor mange som faktisk følger Lonely Planets reisetips, kan hun ikke svare på.

– Det er klart vi har en viss innflytelse, men den er vanskelig å måle. Men det er i hvert fall stor interesse når vi hvert år slipper våre reiseanbefalinger, sier hun.

Reiseekspert og forfatter av boka «Hvor skal vi reise før det er for sent?», Arild Molstad, er ikke i tvil om Lonely Planets ­påvirkningskraft.

– Lonely Planet har endret ­måten vi reiser på ved at de har gitt folk trygghet til å reise til mer eksotiske steder. En aktør du ­stoler på, har rett og slett gått opp stien for deg. Konsekvensen er selvfølgelig at alle ender opp med å spise og sove på de samme stedene, sier han.

Burma eller Frankrike

I kultboka «The Beach» finner man påstanden «Once it's in the Lonely Planet, it's ruined». ­Molstad mener det er litt for lettvint å gi Lonely Planet ­skylden for masseturismen til fjerne ­himmelstrøk.

– I begynnelsen la bøkene lite vekt på viktigheten av å ta vare på reisemålet. Men Lonely Planet har vært ganske tidlig ute med å inkludere informasjon om hvordan man kan reise uten å etterlate for store fotavtrykk, forteller han, og kommer gjerne med sine egne reisetips for 2013.

– Burma (offisielt navn er ­Myanmar, red.anm.) har hatt en tre- til firedobling av turismen på like mange år. Det er et fantastisk land som det er lurt å reise til så fort som mulig, før turismen tar overhånd, sier ­Molstad. Han ­anbefaler også sitt eget ­bosted, Sør-Frankrike, nærmere ­bestemt området mellom Nice og ­Monaco.

– Mange nordmenn reiser jo til rivieraen. Men ta også turen noen mil innover i landet, det er strålende vakkert, sier Molstad.

Land: Topp 10

1. Sri Lanka

2. Montenegro

3. Sør-Korea

4. Ecuador

5. Slovakia

6. Salomonøyene

7. Island

8. Tyrkia

9. Den dominikanske ­republikk

10. Madagaskar


Byer: Topp 10

1. San Francisco

2. Amsterdam

3. Hyderabad

4. Londonderry/Derry

5. Beijing

6. Christchurch

7. Hobart

8. Montreal

9. Addis Abeba

10. Puerto Iguazú


Lonely Planet

I 1972 la briten Tony ­Wheeler og kona ut på en tur gjennom Europa og Asia. Året etter ga Wheeler ut boka «Across Asia on the Cheap», og grunnla Lonely Planet Publications. Boka solgte godt, og Lonely Planet sies å ha bidratt til å gjøre backpacking i Asia til ­masseturisme. 

Guidebøkene ble etter hvert utvidet til andre land og områder, og i dag er ­Lonely ­Planet verdens største ­utgiver av reisehåndbøker. Bøkene retter seg ikke lenger spesielt mot backpackere, men mot reisende generelt. (Kilde: Wikipedia)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no