ANNONSE

KULTUR

Se opp for små detektiver!

Tekst: Inga Ragnhild Holst 


Publisert: 23.04.2013

FAVORITT: Nora Amalie Grasmo Bergman liker at det skjer noe i bøkene hun leser. Krim er en favorittsjanger. Hun satser på å oppklare sakene før hun har lest ferdig boka. (FOTO: Hilde Unosen)


Voksne og barn har én ting felles: De liker å finne svar. I bokhandelen kommer det nå mange grøssegode mysterier for barn.

Nedenfor Perlen pensjonat i Skutebukten finner Cecilia Gaathe en død mann. På armen har han tatovert en salamander. Det er ingen tvil om at det er begått en forbrytelse. Sammen med Leo, Una og hunden Egon, alle hovedfigurer i Jørn Horst Liers bok «Salamandergåten», får Cecilia ferten av hva som har skjedd.

Nora Amalie Grasmo Bergman (11) fra Horten synes krimhistorier som dette er spennende, og gleder seg til oppfølgeren til «Salamandergåten».

– Jeg liker å prøve å finne svaret på hvem som kan ha gjort det, og forsøker å løse saken før boka er slutt, sier Nora Amalie Grasmo Bergman.

– Vi liker alle mysterier, sier forfatter Jørn Horst Lier. – Det handler om at vi må ha svar.

Forfatteren drar veklser på sin egen barndoms lesning, da han slukte seriene «Frøken detektiv» og «Hardy-guttene».

– Jeg forsøker å fange denne ­stemningen i mine bøker, men bare med en norsk bakgrunn, sier han.

Inspirert forfatter

Forfatter Horst Lier har mye erfaring fra krimfeltet. I 2011 fikk han Bokhandlerprisen for «Vinterstengt», en kriminalroman for voksne. Forfatteren har også jobbet mange år som politimann og etter­forskningsleder, og har vært med på å løse mange skumle saker i Larvik.

Nå har han permisjon fra politi­jobben og skriver så trykkpressen ­ryker. I år ­sender han de fire figurene fra «Salamander­gåten» ut på nye mysterier i Skute­bukten. Den nye boka heter «Undervanns­gåten», og her lærer ­detektivene at ikke alle mennesker er dem de gir seg ut for å være.

Serien, som gis ut på Kagge, har solgt i over 30.000 eksemplarer.

Kriminell salat

Men det skjer skumle saker også på forlaget Cappelen Damm. Der ordner den kloke purre­løken og detektiven Purriot opp. I fjor kom den første boka i denne ­serien, «Purriot og den usynlige mannen», og mange voksne ­koste seg over den grønne detektivens likhet med sin belgiske kollega, ­etterforsker Hercule Poirot. ­Flere anmeldere kommenterte de morsomme illustrasjonene laget av Ragnar Aalbu, som blunket spøkefullt til Agatha Christies tid og persongalleri.

I årets oppfølger, «Purriot og den forsvunne bronsehesten», får purreløken flere utfordringer, ikke minst med sin fjottete sjef, Gurk.

Gjennom marg og bein

Mange synes det er grøssegodt å lese om demoner og skrømt. Cappelen Damm har solgt 112.000 eksemplarer av bøkene i serien Marg & Bein. Nå kommer en ny bok, Arne Svingens «Fingeren», som gjør at mange kommer til å sjekke under senga før de legger seg. Hovedpersonen Maja kaster opp på skolen, og i oppkastet finner læreren noe ­virkelig nifst som fører til at ­politiet kobles inn.

– Salgstallene viser at barn og unge liker spenning, men også at de er begeistret for fantasy, sier John Erik Riley, forlagssjef for barne- og ungdomslitteratur i Cappelen Damm.

Det ser også ut til at mange ­holder fast på de gamle ­klassikerne. Det kommer stadig nyutgivelser av bøkene om den prektige og geskjeftige Nancy Drew, også kjent som frøken ­Detektiv. Ifølge forlaget selger den evigunge detektiven fortsatt godt med bøker.

– Men det er mange voksne som leser disse bøkene også, sier Riley.

Fremtidens frøken detektiv

Nora har påskeplanene klare. Hun skal lese krim:

– Jeg skal se om jeg kan lure bøker fra foreldrene mine, sier hun.

Lengre inn i fremtiden kan hun godt tenke seg å bli etter­forsker. Som politimann har Jørn Horst Lier mye kunnskap om hvordan man kan finne ut hvem som er den skyldige når noe galt har skjedd. I 2008 ga han nemlig ut boka «Kriminalteknikk – fakta­bok om politiarbeid for barn og unge».

– Det handler om å være ­oppfinnsom og oppmerksom på detaljer, råder han.

Og det er Nora:

– Når jeg leser, forsøker jeg å tenke på alle som kan være ­mistenkte. Så tenker jeg på dem som ikke er mistenkt, sier hun.

Aktuelle krim­titler for barn

Jørn Horst Lier: 
«Undervannsgåten», 
«Operasjon Tordensky» og «Operasjon Mørkemann»

Bjørn F. Rørvik: 
«Purriot og den forsvunne bronsehesten»

Arne Svingen: «Fingeren»

Martin Widmark: 
«Bursdagsmysteriet»

Ingeborg Dybvig: 
«Mareritt i Venezia»


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no