ANNONSE

MAT & DRIKKE

En perfekt start

Det enkle er ofte det beste 
– også i vinverdenen.

Denne uka er maten så mild og fin. Skånsomt krydret og full av Lofothavets egen smak. Ørlite dill og sennep får spille med i den elegante komposisjonen. Vinen vi velger, må først og fremst være elegant og lett, med god friskhet og avdempet aromatisk profil. ­Viner med høy alkohol og ut­preget tropisk eller toastet eikearoma vil lett overkjøre de sarte aromaene og den delikate teksturen i denne urnorske lekkerbiskenen.

Den perfekte vinen finner vi langt vest i Loiredalen, like sør for byen Nantes, der druen ­Muscadet har vært dyrket siden romernes tid. Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2009 (varenr. 8055001, kr 114,90, basiskategori 3) kommer fra den beste delen av området Muscadet, som heter Sevre et Maine. Her har avleiringer gitt et godt drenert jordsmonn som leder vekk overflødig vann om høsten, slik at druene beholder sin konsentrasjon gjennom hele modningsprosessen.

Vinen er tørr, lett og frisk, med et kjølig ­aromabilde av epler, sitrus, sjampinjong, sommerlig nyklippet gress og litt urter. I munnen oppleves vinen som knusktørr, forfriskende lett og syrlig, med god intensitet, lengde og spicy mineralitet i ettersmaken.

Etikettbetegnelsen «sur lie» indikerer at vinen har blitt lagret lenge sammen med de døde gjær­cellene som blir igjen etter alkoholgjæring. De døde gjærcellene bidrar til å holde vinen frisk, samtidig som noe struktur og kompleksitet til­føres. Vinen er perfekt drikkemoden nå, og en sann fryd sammen med ukens milde fiskerett. Den prisbevisste kan merke seg at det er sjelden man kommer over så god kvalitetsvin i denne pris­klassen.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs 
for folk flest. Han er medforfatter på flere 
koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no