ANNONSE

KULTUR

Jens går for sølv

Tekst: Bjørn Hugo Pettersen


Publisert: 23.04.2013

GAMMEL ELLER NY: Ved høstens stortingsvalg er det i realiteten disse to som kjemper om statsministertittelen. Skal Jens Stoltenberg få en ny periode, og dermed ta andreplassen på listen over Norges lengstsittende statsministre allerede i juni til neste år? Eller blir Erna Solberg stats­minister for første gang? (FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)


Ingen slår Einar Gerhardsens 6226 dager med det første. Men om de rødgrønne skulle vinne høstens stortingsvalg, blir Jens Stoltenberg raskt den statsministeren som har sittet nest lengst.

Jens Stoltenberg, som blir 54 år 16. mars, har akkurat nå femte­plassen på listen over Norges lengstsittende stats­ministre.

Fjerdeplassen tar Stoltenberg lett. Til og med andreplassen er innen rekkevidde for vår sittende statsminister.

Landsfaderen Gerhardsen

Einar Gerhardsen var stats­minister i tre omganger, til sammen 17 år og 17 dager på 1940-, 1950- og 1960-tallet. Ingen norsk statsminister har hatt makten lenger enn ham. Landsfaderen, som først og fremst forbindes med oppbyggingen av Norge etter andre verdenskrig, er en legende i norsk politikk.

Hvis Jens Stoltenberg forblir statsminister sammenhengende fra nå og fram til 1. april 2021, slår han Gerhardsens rekord. Det er cirka åtte år til, og ­Stoltenberg og co. må i så fall vinne både årets valg og det neste i 2017.

Akkurat nå ser det ikke ut til at Stoltenberg blir sittende ­etter høstens stortingsvalg. Det ­avholdes 9. september.

Ifølge en rekke menings­målinger de siste månedene er det de borgerlige partiene – med Høyre og Fremskrittspartiet i spissen – som får flertallet på Stortinget til høsten. Da blir etter alt å dømme Erna Solberg statsminister.

– Slik det ser ut i øyeblikket, er det små sjanser for at Jens ­Stoltenberg og de rødgrønne får en ny periode. Men mye kan skje i løpet av valgkampen, og ingenting er avgjort før valgdagen, understreker sjefredaktør Arne Strand i Dagsavisen.

Fire fra Ap på topp

Allerede 18. juni i år går Jens Stoltenberg forbi Venstre-­mannen Gunnar Knudsen, som per i dag har fjerdeplassen på listen over landets lengstsittende statsministre.

Knudsen var statsminister i Norge i til sammen ni år, tre ­måneder og fem dager for rundt 100 år siden. Han er for øvrig den eneste politikeren blant de fem på topp som ikke er fra Arbeider­partiet. Når Stoltenberg i juni skyver Knudsen ned på femteplassen, troner fire Ap-­politikere på toppen av listen.

Johan Nygaardsvold er den som har sittet nest lengst som statsminister i Norge. Han ­huskes best som statsminister for Norge under andre verdenskrig – da med regjeringssete i London. Tredjeplassen er det Gro Harlem Brundtland, landsmoderen, som har.

Hvis Stoltenberg blir gjenvalgt til høsten, vil han ta Brundtlands tredjeplass i april til neste år. Andreplassen tar han to ­måneder senere, altså i juni 2014.

– Det er en bragd dersom de rødgrønne skulle bli valgt for en tredje periode. Det ville blitt en historisk begivenhet – ikke bare i Norge, men også i Europa. I ­Norge og mange andre europeiske demokratier er det ­nemlig sjelden at sittende regjeringer blir gjenvalgt, i hvert fall to ­ganger på rad, påpeker Arne Strand.

Sannsynlig sjokk

Det skyldes først og fremst finans­krisen at Sp, SV og Ap i det hele tatt fikk flertallet etter valget i 2009, ifølge valgforsker og ­professor Frank Aarebrot.

– Våren 2009 ledet også de borgerlige partiene på menings­målingene, men etter finans­krisen snudde det. Vi kaller det et eksternt sjokk når forhold utenfor landet får følger for valg­utfallet, sier Aarebrot.

Han ser ikke bort fra at det kommer et tilsvarende eksternt sjokk foran årets valgkamp, for eksempel om krisen i Europa av en eller annen grunn skulle ­forsterkes kraftig. Interne sjokk – som en skandale innad i et parti eller et departement – kan også få velgermassene til å snu.

– Det er faktisk sannsynlig at det kommer én eller flere ­skandaler før valget. Det gjør det foran de fleste valg. Men så spørs det hvor store folk synes skandalene er, og hvilket eller hvilke parti skandalene rammer, ­poengterer valgforskeren.

Arne Strand tror Stoltenberg synes det er gjevt at han snart er den norske statsministeren som har sittet fjerde lengst. Frank ­Aarebrot tviler imidlertid på at han er så opptatt av det.

– Idrettsutøvere som Petter Northug samler ikke på fjerde­plasser. Det gjør nok heller ikke statsministeren. Og Gerhardsens førsteplass kan han nok bare drømme om, sier valg­forskeren.

Men det er uansett sølvplassen Jens Stoltenberg kjemper om nå.

Norges lengstsittende ­statsministre

1. Einar Gerhardsen (Ap), 6226 dager

2. Johan Nygaardsvold (Ap), 3750 dager

3. Gro Harlem Brundtland (Ap), 3691 dager

4. Gunnar Knudsen (Venstre), 3383 dager

5. Jens Stoltenberg (Ap), 3274 dager (per 1. mars 2013) *

6. Johan Ludwig Mowinckel (Venstre), 2517 dager

7. Kjell Magne Bondevik (KrF), 2341 dager

8. Johannes Steen (Venstre), 2311 dager

9. Per Borten (Sp), 1982 dager

10. Odvar Nordli (Ap), 1847 dager

11. Johan Sverdrup (Venstre), 1843 dager

12. Kåre Willoch, (Høyre), 1668 dager


* Jens Stoltenberg overtar fjerdeplassen 18. juni i år. 
På valgdagen 9. september kommer han til å ha sittet som statsminister i 3467 dager.


* Kilder: Wikipedia, NTB


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no