ANNONSE

Du store verden

Giant’s Causeway

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox.com


Publisert: 23.04.2013

Giant’s Causeway går fra en fjellklippe ned til Atlanterhavets tunge dønninger. Basaltsøylene danner mengder av naturlige og svært gode, velegnede seter å slå seg ned på.

Giant’s Causeway (kjempens landevei) er et område på Antrim-kysten i Nord-Irland med forma­sjoner bestående av rundt 40.000 sorte polygone (de fleste sekskantede) basaltsøyler. Fenomenet er et resultat av et underjordisk vulkanutbrudd for 60 millioner år siden. Utbruddet strakk seg nordover til Skottland, hvor liknende formasjoner gjenfinnes på øya Staffa. Det finnes også slike formasjoner andre steder, men Giant’s Causeway er kanskje det mest vakre og spektakulære.

De merkelige søylene som utgjør Giant’s Causeway helt nord i Nord-Irland, ser ut som det er blitt planlagt som et digert menneske­skapt, arkitektonisk ­monument. Søylene står tett sammen og leder nedover i rekker, der de danner ­uregelmessige trinn fra klippesiden og utover i havet. De fleste av søylene er ganske nøyaktig sekskantet (heksagonale) – selv om noen også har fire, fem, syv eller åtte rette sider.

Hvordan disse søylene ble dannet, er uunngåelig blitt et tema for myter, men det riktige er at de er resultatet av geologiske prosesser i et aktivt landskap.

Irsk sagn som ­forklaring

Ifølge det irske sagnet som er knyttet til stedet, skyldes opphopningen av stein i denne formen, at en kjempe, Finn Mac Cumaill (anglifisert til Finn ­MacCool), ville lage seg en bro over til Skottland for å gi sin kollega der en overgang slik at de kunne duellere. Skotten, Bennandonner, lot seg ikke be to ganger, og la i vei. Da ble Finn skremt over ­størrelsen på skotten, og ­stakk av til sin kone, Oonagh og ba henne om å gjemme ham. Hun la ham i en diger vogge kledd i babytøy. Bennandonner fikk se “babyen” som ble ­presentert som Finns barn, og dro hjem med tanker om at faren, Finn, nok ble for stor til å slåss med, når han fikk slikt avkom. Han raserte broen mens han returnerte, slik at han ikke skulle få besøk.

Dette, slutter sagnet med, er grunnen til at søylene finnes både på kysten av Antrim, og ved Finnegans grotte (Finnegan’s Cave) ved skotskekysten som de eneste restene av broen.

Vitenskapelig ­forklaring

For ca. 60 millioner år siden ble slettelandskapet som lå på et underlag av kalkstein brutt opp av et vulkansk utbrudd, og dekket av et basalt­lag som størknet og ble i ro i ca. 2 millioner år, før neste utbrudd, som fylte et dalføre, der det størknet så langsomt at den sekskantede søylestrukturen ble dannet. Istidene, hvorav den siste forlot Irland for ca. 15.000 år siden, skapte så kysten omtrent slik vi ­kjenner den i dag.

Neste gang: Edinburgh Castle


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no