ANNONSE

ØKONOMI

Kjøpe eller selge først?

Tekst: Kjersti Busterud


Publisert: 23.04.2013

TILBUD/ETTERSPØRSEL: Hvorvidt det lønner seg å kjøpe eller selge, først styres blant annet av tilbudet på boligmarkedet. (FOTO: Vegard Grøtt / NTB scanpix)


Hva er verst, å stå med to boliger eller ingen? Det er dilemmaet du må ta stilling til når du skal bytte bosted.

Kanskje har du lyst på noe større, kanskje noe mindre, eller kanskje skal du til og med flytte til en ­annen kant av landet. Da har du to jobber å gjøre: Å selge eksisterende bolig, og å skaffe deg en ny. Men hva skal du gjøre først?

– Rent økonomisk er det helt klart mest fornuftig å selge først, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

– Da slipper du utgifter til mellomfinansiering, du vet hvor mye penger du har å bruke på ny bolig, og du slipper ikke minst ­risikoen for å bli sittende med en bolig du ikke får solgt, påpeker hun.

Få boliger til salgs

Økonomi er imidlertid ikke alt, og rent praktisk kan det straffe seg å overlate boligen til andre før du selv har funnet tak over hodet.

– I dagens boligmarked har vi en paradoksal situasjon der de som er trygghetssøkende og ­normalt ville valgt å selge først, ikke tør å ta den risikoen. Sjansen for å bli stående uten bolig er for stor, særlig i de store byene, der det er høyt press på bolig­markedet, forklarer partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye.

Hver måned måler Prognosesenteret folks planer og ­forventninger til boligmarkedet for Eiendomsmegler 1. Ifølge det såkalte BoligMeteret for februar er andelen som ønsker å kjøpe før de selger, rekordhøy.

– 36 prosent sier de ønsker å kjøpe først, mens 42 prosent vil selge først. Går vi tilbake til ­oktober 2008, midt under finanskrisen, var det hele 70 prosent som ville selge først. Så dette er helt klart et konjunkturfenomen, sier Øye.

– Siden 2008 har alle piler pekt oppover, også folks forvent­ninger til fremtidige boligpriser og hvor optimistiske de er til å få solgt egen bolig.

Utsett overtakelsesdatoen

Selv om Sandmæl i utgangspunktet mener det er best å selge først, anbefaler hun å passe på at man ikke havner i en situasjon der man må gjøre et hastekjøp.

– På sikt er det ikke gunstig å kjøpe en bolig man ikke er helt fornøyd med, eller å kaste seg inn i en litt for heftig budrunde. Å finne drømmestedet kan ta lang tid, påpeker hun.

Livssituasjon har betydning for om det er best å kjøpe eller selge først. Det kan være enklere for en enslig person å finne seg et midlertidig sted å bo, enn for en barnefamilie.

Står man uten bolig for en kortere periode, tipser Sandmæl om at man kan forsøke å utsette overtakelsesdatoen på boligen man selger, eller framskynde den på boligen man kjøper.

– Vanlig overtakelsestid er tre måneder, men i mange tilfeller kan det være aktuelt for selger å flytte umiddelbart, sier hun.

Spekuler med måte

Velger man å kjøpe først, må man sørge for at finansieringen er i ­orden. For de fleste er ­løsningen å ta opp et mellomfinansieringslån inntil man får solgt.

– Renta på et mellomfinansieringslån er høyere enn på et vanlig lån, men rentenivået er så lavt nå at dette er en utgift de fleste kan klare, sier Sandmæl.

Velger du å spekulere i å kjøpe først, mener Øye det er viktig å legge inn en margin på hva du får for egen bolig.

– Noen tenker nok at de skal være lure og vente lengst mulig før de selger, for å få med prisveksten. Men det er slett ikke ­sikkert du får den prisen du hadde sett for deg. Vær nøktern når du vurderer hvor mye du kan kjøpe ny bolig for. Så får det ­heller komme som en bonus hvis din gamle ­bolig går langt over takst, påpeker han.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no