ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

til ortoped uten henvisning 


Har du plager fra skuldre, rygg eller knær?

Tekst: Egil Karlsen

Foto: Marius Vervik


Publisert: 23.04.2013

Kiropraktor Trygve Øgreid, spesialist i allmennmedisin Paal Dag Norheim og ortoped Julia Evjen ønsker deg velkommen til Forusakutten.


Fakta:

Forus­akutten

Hva:

Privateid medisinsk senter.


Aktuell med:

Ortoped uten henvisning og ventetid.


Hvor:

Luramyrveien 79, 4313 Sandnes og Olav V gt. 11, 4005 Stavanger


Kontakt:

Telefon 51 70 94 94

post@forusakutten.no


Web:

www.forusakutten.no

Alle har vel hatt problemer med muskler og ledd i løpet av livet. Oftest glir det over av seg selv, men for mange vil plagene vare i lang tid og påvirke livskvaliteten. Smerter, redusert funksjon, dårlig søvn, problem med trening og sykemeldingsperioder er stikkord for disse tilstandene.

Ofte kan problemene løses eller i hvertfall lindres etter under­søkelse, råd og behandling fra en erfaren legespesialist. På Forus­akutten finner du henne, ortoped Julia Evjen.

Spesialist med bred erfaring

Julia Katharina Evjen ble godkjent som spesialist i ortopedi i 2007. Hun tok sin spesialistutdannelse på Universitets­sykehuset i Stavanger, der hun også har tatt sideutdannelse i generell ­kirurgi. Hun har også erfaring fra ­plastisk kirurgi. På Forus­akutten har hun vært fra november 2010. I tillegg til ortopedi arbeider hun ved Forusakutten som allmennlege og bedriftslege. Dette har gitt en bred erfaring som ­kommer ­pasientene til nytte i form av kompetente og helhetlige ­vurderinger. Og ventetid på time er slik det skal være; bare noen få dager!

Hva er en ortoped?

– En ortoped er en lege som har tatt spesialistutdanning i muskel – og skjelettlidelser og dermed opparbeidet betydelig kompetanse til å vurdere, sette diag­noser og behandle innen dette feltet, forklarer Julia Evjen.

Hun legger til med et smil at selv om ordet ortopedi ­betyr ­«læren om det rake barnet» behandler en ortoped ­pasienter i alle aldre. I barndommen er det ofte føttene eller ryggen som ­fører til konsultasjon. Hos ungdom og unge voksne er det gjerne akutte skader og idrettsproblemer, mens det hos eldre gjerne er leddplager.

Idrettsskader og treningsproblemer

I dag vet alle at trening gir store helsegevinster. De fleste ­prøver å være i aktivitet. Men hos noen medfører dette ­problemer i form av muskelsmerte, sene­betennelser eller plager fra ­skuldre, knær og rygg. Mange har derfor måttet redusere eller stoppe treningen helt.

– Her kan jeg som ortoped ­stille diagnose og gi råd og ­behandling, forklarer Julia Evjen.

– De fleste i en slik situasjon er usikre på om de kan trene og hvordan de skal trene. En ­konsultasjon kan ofte være nok til at en kommer i gang igjen.

Hva gjør ortopeden på Forusakutten?

Utredningen omfatter en ­grundig samtale og undersøkelse. Ved ­behov bestilles røntgen eller MR/CT. Det er sjelden nødvendig med operasjon. Behandling kan være medikamentell behandling, sprøyte eller leddpunksjon. Men minst like ofte veiledning, ­trening og fysioterapi.

– Kun en brøkdel av mine ­pasienter vil ha behov for ­operasjon, fremholder Julia ­Evjen.

– Er det tilfelle kan jeg henvise direkte til operasjon for skuldre og knær. Da spares mye tid i vente­kø.

– I løpet av de siste ti årene er antall skulderoperasjoner tredoblet. Samme tendens ser man med andre ortopediske opera­sjoner. I legekretser mener man at mange operasjoner kunne vært unngått og at man isteden kan finne annen behandling. Operasjon bør være utveien når andre behandlinger er forsøkt, eller at spesialisten sier det er det eneste som hjelper.

I tillegg tilbyr Julia Evjen ­fjerning av føflekker, fettklumper og lignende. Hun er en erfaren kirurg og evnen vedlikeholdes kun med operasjoner, kirurgi er et håndverk.

Tverrfaglig team

Daglig leder ved Forusakutten, Paal Norheim, sier at klinikken i tillegg til ortoped har satset på å bygge opp et sterkt team med allmennleger, kiropraktor, fysioterapeuter og spesialsykepleiere.

Norheim, som er spesialist i allmennmedisin, forteller at livsstil, kost og trening er et satsingsområde for Forusakutten.

– «Hverdagsplager» fra muskler og skjelett er vanlig, men det er uvanlig å finne den kunn­skapen vår ortoped har på dette området, sier Norheim.

– Når Julia Evjen finner at det er best med kiropraktor­behandling, er det godt å ha en erfaren kiropraktor som Trygve Øgreid på huset. Han tar forøvrig gratis vurderinger av plager i rygg og ledd, det er bare å ta kontakt!

Rimeligere enn du tror

– Blir det ikke fryktelig dyrt å bruke privat ortoped, spør ­Lokalavisens utsendte.

– Det koster kr 1.350 for en utrednings­konsultasjon hos meg, 
sier ortoped Julia Evjen.

– Mange har også helse­forsikringer privat eller ­gjennom arbeid som dekker dette. Da får du en god gjennomgang av ­problemet, og ofte er det nok med en konsultasjon. Det kan komme noen kroner i tillegg for sprøyter eller prøver. Så i forhold til andre ting man bruker penger på kan det ikke sies å være så dyrt. Og så er det jo helsen det gjelder av­slutter en smilende Julia Evjen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no