ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

hos svc på forus jobber norges fremste ekspert på sitt område:


Åreknuter? Null arr! 
Null ventetid!

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Susan Jane McLinden


Publisert: 23.04.2013

Teamet på SVC-klinikken består av (f.v.) sykepleier Else Nerheim, helse­sekretær Linda Storstein og karkirurg Gudmundur Danielsson – foruten operasjonssykepleier/daglig leder Sissel Finvold som ikke var til stede da Lokalavisen var på besøk.


Fakta:

­Scandinavian Venous ­Centre


Hva:
Spesialklinikk for åreknutebehandlinger. Behandlingen foretas av Norges fremste ekspert på området – ­Gudmundur Danielsson, som er ­spesialist i generell kirurgi og karkirurgi.


Aktuell med:
SVC leder utviklingen og fjerner ­
åreknuter ved hjelp av laser 
– uten å etterlate arr.


HVOR:
Luramyrveien 79, 3. etasje

4313 Sandnes


Kontakt:
Telefon 400 44 600

E-post. post@svcnorge.no


Web:
www.svcnorge.no

Den tradisjonelle behandlingen av åreknuter frem til nå har vært såkalt «stripping» av den store blodåren i lår og legger, en metode som fører til synlige arr. 20 års forskning og spesialisering innen fjerning av åreknuter har nå gitt SVC-klinikkene en ledende posisjon i Norge. Behandlingen som utføres av spesialist innen kirurgi/karkirurgi, Gudmundur Danielsson, er høyst anerkjent også på verdensbasis, og tilbys nå i Luramyrveien 79 på Forus – i samme bygning som Forusakutten.

Åreknuter – eller varicer på fagspråket – er en vanlig sykdom som innebærer at venene i bena utvider seg og danner tykkere årer som slynger seg under 
huden og danner små felt som et nøste av blodårer. Vanlige symptomer på åreknuter kan blant annet være smerter, tyngde-
fornemmelse og kløe. Åreknuter er minimum 4 mm tykke.

Åreknuter kan forårsake ufarlig blodpropp. Dette er ikke livstruende, men kan gi store kosmetiske og medisinske plager, som rødhet og sårhet.

Det finnes ulike typer åreknuter, og de forekommer fra forskjellige steder i bena.

 

Hvem får åreknuter?

Åreknuter er et vanlig problem – og forekommer hos ca. 30 % av befolkningen over 30 år. Åreknuter oppstår i løpet av oppveksten, men forekomsten øker med alderen.

Åreknuter er i de fleste tilfeller genetisk, men høy alder, overvekt, livsstil og svangerskap anses å øke sannsynligheten for å utvikle åreknuter. Fordi åreknuter er arvelig forkommer det også hos unge og aktive mennesker. I visse tilfeller kan det forekomme uten åreknutearvelighet i familien.

85 % av alle over 60 år har sprengte blodkar på bena. De er ikke farlige, men kan gi kosmetisk besvær – og de kan også 
fjernes skånsomt.

 

Symptomer

Vanligste symptomer på åre­knuter:

• Smerter

• Trøtte ben

• Tyngdefornemmelse

• Kløe

• Ubehag

• Prikkende følelse

• Hevelse

Vi skal være oppmerksom på at det også er mange andre 
tilstander som kan forårsake 
liknende symptomer. Derfor kan man aldri, etter en behandling av åreknuter, garantere at alle symptomer forsvinner.

 

Spesialist blant spesialister

Gudmundur Danielsson – ja, han er islending – har viet mesteparten av sine siste 20 år på forskning og behandling av åreknuter. Etter opphold på bl.a. anerkjente universiteter som Berkeley (California), Lund (Sverige) og Honolulu (Hawaii) la han i 2003 frem sin avhandling som medvirket til et nytt syn på behandling av åreknuter. I stedet for å åpne opp og operere inn i foten – med de arrene det medfører – har Danielsson åpnet veien for å bruke laser eller foreta såkalt «hekling».

Det er disse metodene pasientene tilbys ved SVC-klinikken på Forus – så på dette medisinske området er faktisk en 
lokal klinikk blant de ledende i 
verden. Gudmundur Danielsson er MD, PhD, spesialist i generell kirurgi og karkirurgi. Han bor i ­Reykjavik og ukependler til og fra Stavanger. På grunn av hans høye ekspertise er Danielsson også på hyppige besøk til de 
andre SVC-klinikkene i landet.

 

SVC står for Scandinavian Venous Centre

Og ordet «venous» er åreknuter på engelsk, så vet vi det. Denne spesialklinikken for diagnostikk, behandling og oppfølging av pasienter med åreknuter, åpnet først i Stockholm i 2004, så i Oslo i 2009. I dag finnes også norske avdelinger i Bergen, Trondheim, Tønsberg og altså i Stavanger/Sandnes. Her har pasienter 
mellom 18 og 94 år blitt kvitt sine mer eller mindre plagsomme åreknuter.

Av totalt 1500 behandlinger ved de norske SVC-klinikkene i 2012, ble rundt 300 foretatt på Forus.

 

Skånsom og enkel behandling

– Åreknuter kan være både stygge og smertefulle, sier Gudmundur Danielsson. – Med vår nye behandlingsmetode fjernes de ganske enkelt uten narkose, sykemelding og arr, og risikoen er lav for at åreknutene kommer tilbake.

Forundersøkelsen foregår med ultralyd, og den viser årsaken til åreknutene – og dermed hvilken metode de bør behandles med. Etter at lokalbedøvelse er satt – og den kan nok virke litt 
ubehagelig for noen – setter operasjonsteamet i gang.

Behandlingen omfatter bruk av laser og fjerning av synlige åreknuter. Det laseren gjør, er å brenne bort venen hvor det er påvist svikt i blodgjennomstrømningen. I tillegg kan synlige knuter fjernes med kirurgiske kroker, kalt heklenålsteknikk. Med denne metoden er ett inngrep vanligvis nok.

Fordelen med denne metoden er at man ikke trenger syke-
melding, og at rekonvalesenstiden er kortere når man ikke trenger å forholde seg til sting og narkose, som fremdeles benyttes på sykehusene, sier Gudmundur Danielsson.

 

Hjem etter et par timer

– Etter knappe timen er vi 
ferdige, og bena blir omhyggelig bandasjert. Jeg vil også legge til at det medfører ingen helserisiko å få fjernet åreknutene. Vi har så mange vener ytterst i huden at det skader ikke å fjerne noen, forteller Gudmundur Danielsson.

– Etter vi har utført inngrepet, bandasjerer vi benet ditt. Du vil føle deg stiv på grunn av bandasjen, men det er viktig at du beveger deg normalt. Du vil få muligheten til å slappe av etter behandling på rommet ditt. De fleste drar hjem etter ca. 30 
minutter. Du kan ikke kjøre bil etter behandlingen pga. medisiner, men det er fint å gå – da du skal være aktiv etter inngrepet.

 

Bare positive reaksjoner

Sykepleier Else Nerheim legger til at SVC-klinikken i Stavanger har fått svært gode tilbake­meldinger fra pasientene. – Vi legger stor vekt på å stå frem som det beste alternativet for alle med åreknuter. Bena skal vare livet ut, og vi ønsker å være kjent for trygghet og seriøs behandling på høyt faglig nivå. Derfor er nær personlig kontakt veldig viktig. Vi ringer dagen før behandling for å starte positive tanker, og vi sjekker dagen etter om pasienten har sovet godt eller lurer på noe. Og alle kan ringe oss – hele døgnet! Jevn kontakt fører frem til kontroll etter 1 år, og da er 98 % av pasientene helt ok. De to prosentene som trenger mer hjelp, får dette gratis.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no