ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Kosetime med trøkk

Tekst: Alv Hågård Gustavsen 

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix


Publisert: 23.04.2013

KVINNEMAKT: Linn Hege Andersen fra Søgne har drevet med grappling i to år og blir beskrevet som ­teknisk dyktig. Her har hun foreløpig overtaket på trener Jeff Miller.


Kveling og bryting mot ledd er ikke bare brutalt. Det kan også være lek og moro.

– Dette er ikke noen slåsskamp. Vi kaller det bare kosing, sier Linn Hege Andersen.

På et matte ligger to stykker og tilsynelatende vrir seg inn og ut av umulige posisjoner. Målet med brytingen, eller ­grapplingen som det heter, er å låse mot­standeren, slik at denne ikke har noe annet valg enn å gi opp. På engelsk kalles dette «submission wrestling».

Linn Hege Andersen har holdt på med grappling i to år. Å være stor og sterk er en fordel i grapp­ling, men du kommer ­ingen vei uten teknikk. Linn Hege ­Andersen har så god teknikk at treningskameratene sammenligner henne med en kirurg når hun er på matta.

– Jeg skulle egentlig bare ha en prøvetime, men grappling var så lekent og gøy at jeg fortsatte. Man må bruke hodet og ha en strategi for det man gjør. ­Konsentrasjon og utholdenhet er viktig i grappling, sier Linn Hege Andersen.

Over hele landet

Hjemme i USA underviste Jeff Miller i grappling, og dette har han fortsatt med i Norge. I juli 2012 startet han opp sitt eget akademi i Oslo. Interessen for grappling i Norge er økende, ­mener han.

– Jeg har omtrent 100 elever i Oslo. Totalt er det omtrent 1500 som holder på med grappling i Norge, fordelt på rundt 20 ­akademier fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør.

Mixed martial arts, MMA, er en betegnelse for kampsporter der man bruker spark, slag, kast og kamp på bakken. Grappling inngår i MMA.

– I begynnelsen var det ­kanskje en del tøffe karer som oppsøkte miljøet for å lære seg å slåss, men slik er det ikke lenger. Jeg må få skryte av jentegruppa mi. Det er femten stykker som holder høyt teknisk nivå. Noen av dem er guttene overlegne.

Utenfor det etablerte

Generalsekretær Vidar Jørgensen i Norges Bryteforbund ­synes grapp­ling er et spennende supplement til bryting, selv om kampsporten foreløpig befinner seg på siden av den etablerte idretten.

– Norges Bryteforbund opp­lever ikke interessen for grappling som konkurranse, tvert om. Vi synes det er fint at folk har interesse for kampsport generelt. Hovedforskjellen mellom vanlig bryting og grappling er at du har lov å bryte mot ledd i grapp­ling. Utover dette er grappling ­temmelig likt fristilsbryting.

Internasjonalt sorterer grapp­ling under det internasjonale bryteforbundet, FILA. I Norge står grapplingklubbene utenfor bryterforbundet. Vidar Jørgensen tror økonomi er en av årsakene.

– Vi har fått henvendelser fra grapplingklubber som ønsker å bli medlemmer, men seg imellom har de ikke helt blitt enige om hvordan det kan gjøres. Å bli en del av det etablerte Idretts-Norge begrenser kommersiell drift, noe flere av grapplingklubbene lever av. Men om de blir medlemmer, åpner det muligheter for å delta i internasjonale stevner, arrangere mesterskap og lignende, sier ­Vidar Jørgensen.

Få skader

Selv om grappling kan fortone seg brutalt, med låste ledd og hode­grep, så er ikke utøverne mer skadeutsatt enn i andre idretter, mener Jeff Miller.

– I konkurranser er det naturlig at folk er innstilte på å vinne, men et viktig poeng er at du gir deg når du er låst, ikke når det gjør vondt. Skader kan oppstå før smerten kommer, sier Jeff Miller.

– Det er som sjakk. Du gjør dine trekk, motstanderen gjør sine, og når du står fast, er det bare å begynne på nytt.

Grappling

• Grappling er en form for bryting hvor målet er å få mot­standeren til å gi opp, enten ved å låse ledd eller ved ­«kveling». 

• I Norge er det ca. 1500 personer som holder på med ­grappling, fordelt på ca. 20 klubber rundt omkring i landet.


Bryting ­gjennom tidene

• Kampsporten bryting er en tvekamp mellom to utøvere.

• Opptil 20.000 år gamle helleristninger og hule­malerier fra Sør-Europa viser brytere og bryting.

• I dag brukes fortsatt de samme grepene som ­egypterne tegnet på tempel­vegger og grav­kamre for 5000 år siden.

• Bryting var den siste, viktigste og avgjørende begivenheten i pentathlon, femkampen i antikkens olympiske leker.

• Etter Romerrikets fall fortsatte bryting å være poplært og ble støttet opp om av en rekke kongehus, blant annet i Frankrike, England og Japan.

• I Norge er bryting utøvd ­siden 1890-tallet, og det første NM ble avholdt i 1910. Bryting har vært OL-gren siden første ­moderne olympiade i 1896.

(Kilder: wikipedia.org, snl.no)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no