ANNONSE

KULTUR

Queen

Tekst: Kunnskaps­forlagets Store 
Rock- og Pop-leksikon, 
ved hovedredaktør Jon Vidar BerganPublisert: 23.04.2013

Fra venstre: Brian May, Freddie Mercury, John Deacon og Roger Taylor.

Queen fikk enorm suksess med sin blanding av pop, hardrock og symforock, anført av den karismatiske vokalisten Freddie Mercury og den særegne gitaristen Brian May. Alle de fire medlemmene var intellektuelle og låtskrivere, og «Bohemian Rhapsody» er en av tidenes mest solgte singler.

Freddie Mercury var av indisk avstamning og vokste opp på den afrikanske øya Zanzibar, før han i 1955 flyttet til Panchgani i India for å gå på kostskole. Han kom til Feltham i Vest-London i 1964 for å studere illustrasjon og design. Han kjente ikke Brian May, som vokste opp i samme bydel og som sekstenåring hadde bygd sin første gitar ved hjelp av faren. I 1965 ble May medlem av bandet The Others og begynte å studere medisin og astronomi. Året etter dannet han Smile sammen med trommeslageren og biologistudenten Roger Taylor (som var oppvokst i Truro i Cornwall) og bassisten Tim Staffell. Gruppen ga ut singlen «Earth» på Mercury Records i USA 1969, hvorpå Staffell sluttet og foreslo for May og Taylor at de skulle rekruttere hans romkamerat Freddie Mercury fra gruppen Wreckage som vokalist.

Sin egen 
musikalske formel

I april 1970 dannet de tre Queen sammen med bassisten Mike Grose, som snart ble erstattet av Barry Mitchell og i februar 1971 av elektronikkstudenten John Deacon, som hadde vokst opp i Oadby utenfor Leicester. Queen utviklet nå sin suksessformel: hard rock, vakre ballader, intrikate vokalharmonier og fengende poplåter. I august 1972 ble bandet oppdaget av lydteknikerne Roy Thomas Baker og John Anthony fra Trident Studios, og de to produserte det Trident-finansierte debutalbumet Queen. EMI ga gruppa kontrakt i november, og ga ut albumet i juli 1973 sammen med singlen «Keep Yourself Alive». Den var en av få låter som skilte seg ut på et ujevnt og pompøst album som ble avsluttet med en snutt av «Seven Seas Of Rhye». En full versjon av sistnevnte ble Queens gjennombrudd i februar 1974 (10. plass i UK), etterfulgt måneden etter av albumet Queen II (nr 5 i UK, nr 18 i Norge), der Baker virkelig fikk vist seg fram som en oppfinnsom produsent. Han overdubbet Freddie Mercurys stemme og Brian Mays gitar flere ganger (såkalt multitracking), og suksessen kom for alvor høsten 1974 på den fengende og originale singlen «Killer Queen» (nr 2 i UK, nr 4 i Norge, nr 12 i USA) fra album nummer 3, Sheer Heart Attack (nr 2 i UK, nr 12 i USA, nr 9 i Norge). Albumet ga også Queen en hit i 1975 med Brian Mays rocker «Now I’m Here» (nr 11 i UK), men det meste av dette året gikk med til å spille inn A Night At The Opera.

Den første musikkvideoen

I november 1975 ble Mercurys avanserte, opera-aktige og seks minutter lange single «Bohemian Rhapsody» lansert sammen med det som regnes som tidenes første musikkvideo. Den lå ni uker på toppen av UKs hitliste, og nådde 4. plass i Norge og 9. plass i USA 1976, og da singlen ble relansert i anledning filmen Wayne’s World, ble den nr 1 i UK og nr 2 i USA 1991/92. A Night At The Opera (nr 1 i UK, Topp 5 i Norge og USA) regnes som Queens mesterverk og inneholder så varierte låter som John Deacons balladesingle «You’re My Best Friend» (nr 7 i UK, nr 16 i USA 1976), hardrockeren «I’m In Love With My Car» (skrevet og sunget av Taylor), en instrumentalversjon av «God Save The Queen» og flere elegante sanger som flørtet med den engelske varietéstilen, bl.a. «39», som ble sunget og skrevet av May.

Titler fra Marx Brothers

Også neste album, A Day At The Races (nr 1 i UK, Topp 5 i Norge og USA), er oppkalt etter en filmkomedie fra 1930-tallet med Marx Brothers. Queen produserte selv dette albumet i sitt nye studio i Montreux, Sveits, og flere regner det som nesten like bra som forgjengeren. Det kom ut på slutten av 1976 sammen med singlen «Somebody To Love» (nr 2 i UK, nr 13 i USA). Det inneholder også 1977-singlene «Good Old Fashioned Lover Boy» (fra Queen’s First E.P., Topp 20 i UK) og «Tie Your Mother Down» (Topp 40 i UK).

Musikk for store idrettsstevner

Neste album, News Of The World (Topp 5 i Norge, UK og USA), preges av færre poplåter og huskes best for de bombastiske låtene «We Will Rock You» og «We Are The Champions», som begge er blitt spilt på tusenvis av sportsarrangementer. Sistnevnte ble en stor hit (Topp 10 i Norge, UK og USA), mens oppfølgersinglen «Spread Your Wings» skuffet ved bare å nå Topp 40 i UK 1978. Singlen «Bicycle Race»/»Fat Bottomed Girls» (Topp 15 i Norge og UK 1978) ble lansert med en musikkvideo der mange nakne jenter syklet. Det ujevne, Roy Thomas Baker-produserte ­albumet Jazz (Topp 10 i 
Norge, UK og USA) ga ­Queen ytterligere en UK-hit, «Don’t Stop Me Now» (nr 9 i 1979). Sommeren 1979 kom gruppens doble livealbum Live Killers (nr 3 i UK, nr 10 i Norge, nr 16 i USA) og livesinglen «Love Of My Life».

Så kom synthlyden!

På alle Queens album hadde det stått «no synthesizers!», men dette brøt gruppa tvert med på The Game (nr 1 i UK og USA, nr 2 i Norge). Det inneholder hele fire store hits: den utypiske og rockabillyaktige «Crazy Little Thing Called Love» (nr 2 i UK, nr 1 i USA, nr 8 i Norge 1979), «Save Me» (nr 11 i UK, nr 7 i Norge 1980), «Play The Game» (nr 14 i UK, nr 6 i Norge 1980) og John Deacons discoinspirerte «Another One Bites The Dust» (nr 7 i UK, nr 1 i USA 1980), som skulle bli samplet av mange hiphop­artister de neste årene.

Neste gang: Pink Floyd

Queen

Gruppen ble dannet i 1970 
i London, England.


Freddie Mercury (f. Farrokh Bulsara, 5. sept. 1946, 

Zanzibar, Tanzania; 

d. 24. nov. 1991, London), vokal, piano, gitar; 

Brian May (f. Brian Harold May, 19. juli 1947, London), gitar, vokal; 

John Deacon (f. 19. aug. 1951, Leicester), bass; 

Roger Taylor (f. Roger Meadows-Taylor, 26. juli 1949, King’s Lynn), 
trommer, vokal


Album

1973: Queen; 

1974: Queen II; 
Sheer Heart Attack; 

1975: A Night At The Opera; 

1976: A Day At The Races; 

1977: News Of The World; 

1978: Jazz; 

1979: Live Killers


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no