ANNONSE

REISE

Barcelona – et flott reisemål

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Erik DePasquale/Rolf Schreiner


Publisert: 23.04.2013

Fra havna og Colombus-statuen går La Rambla oppover mellom trærne.


Barcelona er hovedstaden i ­Catalonia, en selvstyrt region i det nordøstlige Spania. (Sterke krefter jobber for at Catalonia bør løsrive seg fra Spania og bli egen stat.) Byen befinner seg ved Middelhavskysten, rundt 120 km sør for fjellkjeden ­Pyreneene. Med sine 1,6 millioner inn­byggere er Barcelona også ­Spanias nest største by etter ­Madrid. Stor-­Barcelona har over 5 millioner innbyggere, noe som utgjør rundt 70 % av Catalonias befolkning.

Klima

Barcelona har middelhavsklima, med milde, fuktige vintre og varme, tørre sommere. Januar og ­februar er de kaldeste ­månedene, med en gjennomsnitts­temperatur på rundt 10 °C. Juli og august er de varmeste månedene. Da ligger temperaturen på rundt 
25 °C. I selve Barcelona by er den høyeste registrerte temperaturen 38,6 °C i 2003.

Turisme

Barcelona er blant Europas ­aller mest populære reisemål. Byen har gått forbi Paris når det ­gjelder antall besøkende, og ­ligger nå kun bak London og New York på verdensbasis. ­Hotellene ­registrerte rundt 15 millioner overnattinger i 2012.

Sentrum

Plaça de Catalunya er det naturlige midtpunktet i Barcelona. Ved denne store plassen møtes mange av byens viktigste gater. Den aller mest kjente av dem, La Rambla, går nedover mot havnen til Columbus-monumentet, en høy søyle med en statue av Christofer Columbus på toppen. La Rambla har alltid et yrende folkeliv og masser av gateartister, kunstnere, menneskelige statuer og selgere. Det er også boder hvor det selges blomster, kjæledyr og fugler, samt et godt utvalg restauranter og butikker.

Den gotiske bydelen, Barri Gòtic, ligger rett nordøst for la Rambla. Barri Gòtic er den ­eldste delen av byen, og er populær blant turister på grunn av sine smale gater og bygninger både fra middelalderen og den ­romerske kolonitida. Bydelen er også Barcelonas administrative og religiøse sentrum, og her ligger byens gotiske katedral, kjent som La Seu. Plaça Reial, en palme­fylt plass omringet av gamle bygninger, og kjent for sine mange restauranter, ­barer og utesteder, befinner seg også i den gotiske bydelen. Det samme gjør flere museer, med Picasso-museet og Barcelonas by­historiske museum som de mest ­besøkte.

Antoni Gaudí

Den katalanske modernismen (kjent som jugendstil eller art nouveau i resten av Europa) ut­viklet seg fra 1880-tallet til 1910-­tallet, og etterlot seg ­viktige spor i Barcelona. Modernisten Antoni Gaudí er kanskje den personen som har satt aller mest preg på Barcelona. Rundt om i hele byen kan man ­finner ­bygninger som er tegnet av ­denne kontroversielle, men popu­lære, arkitekten. Hans mest kjente byggverk, katedralen ­Sagrada Familia, ble påbegynt i 1882 og er ennå ikke ferdig. Den er foreløpig planlagt å stå ferdig i 2026 – hvis det er penger til fullføringen.

Parker

Barcelona har til sammen 68 ­parker, inndelt i 12 historiske parker, 5 botaniske parker, 45 byparker og 6 skogsparker. ­Parkene utgjør rundt 10 % av ­byens totale areal – det gir 18,1 m2 parkareal per innbygger.

Den mest kjente parken i ­Barcelona er nok Parc Güell, som ligger nord i byen, og som er utformet av Antoni Gaudí. Den har en rekke bisarre bygninger og skulpturer i Gaudís særegne stil, og den gir også gode turmuligheter. I Parc Güell ligger blant annet Sala de les Cent Columnes, med en lang porselensbenk på taket. En annen kjent park er Parc del Laberint d'Horta, som har en stor hagelabyrint. Byens største park er parken på Montjuïc, som er på over 2000 mål. Deretter følger Parc de la Ciutadella, hvor blant annet Catalonias parlaments­bygning, dyrehagen og flere ­museer befinner seg.

Barcelona har videre forsøkt å myke opp bybildet ved å plante trær også langs gatene og på nesten enhver grønn flekk. Det finnes titusener av plantede trær i byen, og med et stort arts­mangfold.

Messi og de

FC Barcelona er et av de beste fotbal­lagene i Europa. I 2006, 2009 og 2011 vant klubben både den spanske ligaen og UEFA Champions League. I tillegg vant de også VM i fotball for klubblag for første gang i klubbens ­historie i 2009. Hjemmekampene spilles på Camp Nou, Europas største fotballstadion.

FC Barcelona har også lag i den spanske basketballigaen, håndballigaen (seier i EHF Champions League 8 ganger) og rulleskøyteligaen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no