ANNONSE

HANDEL & SERVICE

Dyrker designerdrømmen

Tekst: Emil L. Mohr 

Foto: Nina Eirin Rangøy


Publisert: 23.04.2013

SPILLER BALL: Nordmennene Magnus Pettersen (til venstre) og Oscar Narud er konkurrenter og kompiser i det britiske møbeldesignmiljøet.


Hardt arbeid må til for å overleve som møbeldesigner i London. Det hjelper med litt ballspill iblant, også.

Klask-klunk, klask-klunk, klask-klunk, klask-klunk. Lyden av kompetent pingpong gjaller i et iskaldt industrilokale i Stoke ­Newington i Nordøst-London. Oscar Narud (34) og Magnus Pettersen (30) har bevilget seg en pause fra geskjeften som frilans møbeldesignere.

Strengt tatt er gutta konkurrenter, uten at det synes på dem andre steder enn ved nettet.

– Ingen tjener på å knive og krangle for mye. Vi tjener heller på å dele info om produsenter og sånt, sier Magnus snart.

– Ja, jeg tror folk i bransjen vår er jevnt over greie og sam­arbeidsvillige, istemmer Oscar.

– Da er det verre innen motefeltet. Der er de gjerne både korte og krasse med hverandre, ­hevder han humrende.

Gallerioase

Over 300 nordmenn studerer ­estetiske fag i Storbritannia, ­ifølge ANSA-organisasjonen. Noen av dem klamrer seg fast etter eksamen. Narud og Pettersen, som har mastergradene sine fra henholdsvis Royal College of Art og Central Saint Martins, har brukt de siste årene på å etablere seg profesjonelt.

– For meg var det naturlig å prøve seg her borte. Jeg begynte med å jobbe et år for professoren min, og så ballet det på seg med egne oppdrag. Det finnes også langt flere gallerier å alliere seg med enn hjemme, forteller Oscar.

– Det er kanskje ikke den ­letteste byen i verden å lykkes i, påpeker Magnus, med lang fartstid og fastinntektsgaranti fra formbyrået HCT.

– Det blir mye slit og hardt ­arbeid. Men hvis du virkelig vil, og virkelig står på, så får du det til.

Sjøsterkt bord

Narud har fått atskillig opp­merksomhet for bordserien «Keel» i ask og støpejern. Nylig viste han den under møbelmessa i Stockholm, etter å ha besøkt New York med den i 2011.

– Inspirasjonen var sånne små seilbåter, forklarer han mens han demonstrerer konseptet der ­metallbeina låses til treplata.

– Tingene mine er ofte «enkle» utseendemessig. Finessen ­ligger i hvordan de er satt sammen. Har du forresten prøvd å lage stol noen gang? spør han henvendt til Magnus.

– Nei, det tør jeg ikke! utbryter kompisen.

– Nei, da må du virkelig finne opp hjulet på nytt, sukker Oscar og belønner seg selv med en slurk pulverkaffe etter monter­ingen.

Soloshow neste

Pettersen satser mot solo­utstilling under prestisjefylte Clerkenwell Design Week i mai. Der vil han blant annet vise sitt lampe-signaturverk i glass og betong, «Tint». Imens legger han ikke skjul på at han trives i ­trendy East End.

– Du vet hva de sier – at hvis filmen «Notting Hill» var blitt ­laget i dag, hadde de lagt den til Hackney, rapporterer han.

Narud nikker samtykkende. Dessverre for ham er studioet han leier sammen med elleve internasjonale kolleger, akkurat blitt lagt ut for salg. Altså kan det spøke for ballspill-avbrekkene med naboen Magnus i felles­rommet framover.

– Det er alltid kjipt å måtte flytte, konstaterer Oscar.

– På den annen side er det masse mus i gården. Og vi har hatt rev her inne flere ganger.

Alternativ-bydelen Stoke Newington

• Distrikt i bydelen Hackney, nordøst i London

• Offisielt innlemmet i britenes hovedstad i 1899

• 31 Nevill Road var nedslagssted for første bombe under første verdenskrig

• Det tradisjonelt sterke irske islettet er blitt erstattet av et tyrkisk-kurdisk preg

• Husokkupanter og raddiser har alltid likt seg her: I 1971 ble den terror­mistenkte «Stoke Newington 8»-gruppa famøst arrestert

• I dag et yndet, men ikke billig, nabolag for småbarnsfamilier, kunstnere, restauratører og indiesjappe-innehavere

• Mer info om de norske designerne Oscar Narud og Magnus Pettersen på www.oscarnarud.com og www.magnuspettersen.com


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no