ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

kolibri medical tilbyr undersøkelser som kan være livsviktige


Få sjekket føflekkene dine!

Tekst. Rolf Schreiner

Foto: Susan Jane McLinden


Publisert: 09.04.2013

– Kom til Kolibri og sjekk føflekkene før du løper ut i solen, sier (f.v.) kirurg Kjell Magne Kiplesund, 
hudlege Kwokyun Lee og plastikkirurg Vanja Busic.


Fakta:

Kolibri ­Medical


Hva:
Topp moderne legesenter med legevakt, spesialister og eget røntgensenter.


Aktuell med:
Gjennom vår og sommer skal solen igjen påvirke huden vår – det er smart å sjekke føflekkene!


HVOR:
Trim Towers v/Kvadrat, 
Larsamyrå 18, 4313 Sandnes


Kontakt:
52 69 69 69

post@kolibri.no


Web:
www.kolibrimedical.no

Lik oss på Facebook

Vår og sommer er på vei, og det er naturlig å spørre: Hvordan står det til med føflekkene dine? Det vet du sannsynligvis ikke – 
du har vært godt kledd og eventuelle forandringer i løpet av vinteren er ikke så lett å se. Husk da at hud er kroppens største organ, og vi har alle et visst antall føflekker på kroppen. Når huden din nå får mer kontakt med solen, kan føflekker vokse, forandre utseende og i verste fall utvikle kreft. Spesialistene hos Kolibri Medical anbefaler en sjekk av føflekker to ganger i året – eksempelvis i april og oktober. Før og etter du har tilbrakt mye tid i solen.

 

Føflekker er små områder på huden som skiller seg ut fra formen og fargen på huden for øvrig. Alle mennesker har føflekker, som skyldes en oppsamling av pigmenter i overhuden. Føflekker kan være medfødt, eller oppstå senere i livet. De dannes i barneårene og opp i voksen alder. De fleste hvithudede mennesker har et sted mellom 20 og 50 føflekker på kroppen. Det er heller ikke uvanlig å ha flere hundre.

Som regel er føflekkene helt ufarlige.

 

Føflekkenes utseende

Føflekker kan ha mange ulike former, farger og særpreg. De varierer i farger fra rosa via hudfarget til mørk brun. De fleste er runde eller ovale i form. De kan også ha en uvanlig form uten at dette betyr at de er farlige. De varierer i størrelse fra noen få millimetere til flere centimetere i diameter.

Føflekkene er enten flate og går i ett med huden, eller de hever seg litt opp over huden. Det kan være vanskelig å se forskjell på en flat føflekk og en stor fregne.

 

Føflekkreft – en vanlig krefttype

Føflekker er en vesentlig kilde til krefttilfeller, og er en av de vanligste kreftformene. Det er viktig å følge med på pigmentforandringer i huden med tanke på utvikling av føflekkreft. Man kan få føflekkreft hvor som helst – hos menn er det vanligst på ryggen, og hos kvinner på leggene. Dette er trolig relatert til forskjellige solingsvaner. Lys hudtype, mye soling over lang tid, episoder med solbrenthet og føflekkreft i familien er risikofaktorer som gjør at man bør være ekstra på vakt.

Føflekkreft er den kreftformen som øker mest – i Norge rapporteres det om en økning på 50 % over de siste 20 år. Hvert år har vi rundt 1200 nye tilfeller av føflekkreft, rundt 250 av disse dør av sykdommen. Det er den vanligste kreftformen blant menn i aldersgruppen 30–54, og nest vanligste blant kvinner etter brystkreft. Personer med føflekkreft innen familien kan være ekstra utsatt.

På tross av flere år med intensiv forskning, er den eneste effektive kuren mot føflekkreft at man fjerner svulsten før den sprer seg.

 

Kolibri Medical har spesialister på området

Plastikkirurg Vanja Busic forteller at Kolibri Medical i Sandnes nå går ut og tilbyr hjelp til alle som ønsker å sjekke føflekkene sine.

– Vi har lagt opp til en systematisk og seriøs vurdering av hver pasient – for å bidra til å stanse en eventuell føflekkreft i et tidlig stadium. Et team bestående av to kirurger og en hudlege setter nå føflekkreft i fokus, og de har god hjelp av et spesialinstrument som kalles Dermoscope. Det er en stor lupe med et spesielt lys som viser føflekkens kanter mot huden og eventuelle forandringer i pigmenter og farger.

 

Kirurgi – ikke laser!

Vanja Busic legger stor vekt på at kun ved å skjære bort føflekken, går man såpass i dybden at hele den eventuelle kreftsvulsten tas bort. Laser jobber mest på overflaten.

– Skulle du få føflekkreft, er rask behandling av stor betydning. Er kreften kommet til det vi kaller stadium 1, 2 og 3 har pasienten 80 – 99 % sjanse til å overleve. Føflekkreft i stadium 4 og 5 gir større sannsynlighet for spredning til viktige organer som lever og lunger gjennom blodårene, lymfeårene eller huden. Det kan ha dødelig utgang, slår Vanja Busic fast, og han avslutter med en oppfordring:

– Føflekkreft er en mystisk form for kreft – i utgangspunktet trenger du ikke merke noen ting på kroppen. Ikke vent for lenge hvis du føler du bør ta en sjekk.

Fem trinn for 
å ­sjekke ­føflekkene
Kløe, irritasjon og at man blør fra føflekken er typiske varselstegn. En bruker ofte ABCDE-regelen når føflekker vurderes. Dette er en huskeregel for å se etter tegn på ondartede føflekker.

1. Asymmetriske: Føflekker som er ujevne i formen kan være føflekkreft, siden de fleste normale føflekker er symmetriske.

2. Border (grense): ­Føflekkreft har en typisk uregelmessig og uskarp avgrensning mot ­omliggende hud. 

3. Colour (farge): Ujevn farge – svarte partier. ­Føflekker med celle­forandringer eller kreft har farge­sjatteringer fra rødbrunt til sort. 

4. Diameter: Føflekkenes størrelse har også ­betydning. De minste føflekkene kan være harmløse, men er de større enn 5 millimeter 
i diameter, kan det være kreft. 

5. Elevation (hevelse): ­Hevelse fra overflaten med asymmetriske ­forandringer gir mistanke om føflekkreft.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no