ANNONSE

MAT & DRIKKE

Full rulle

SNACKS: Vårruller med krabbekjøtt er det thailandske svaret på norsk lefserull.


Alle land har en gøyal deig man kan putte gode råvarer inni eller oppå.

Små, sprø, varme vårruller med en sterk, syrlig og salt saus – det må da være den ultimate appetitt­vekkeren? De gyllenbrune lekker­bisknene er i slekt med smarte innpakkingssystemer fra hele ­kloden. Eksempler er vår egen potetlefse og japanernes ­noritang.

De praktiske konstruksjonene gir stor frihet med hensyn til hva man ­putter inni. Denne gangen skal vi glemme den ­trauste kål- og kjøttdeig­blandingen mange kjenner fra tidligere vårrull­opplevelser, og heller kjøre på med ­spreke thaismaker som skalldyr, koriander, lime, ingefær, chili og nøtter.

I thaikjøkkenet finnes to hoved­typer vårruller: den bløte og den sprø. Fyllet kan være omtrent det samme i begge ­typene, men deigen er vesentlig ­forskjellig. Fyllet i den bløte vår­rullen rulles inn i et bløtlagt rispapir, og rullen spises rå, uten noe mer varme­behandling. Fyllet i den sprø vår­rullen, derimot, rulles inn i et litt elastisk, hvetebasert deigflak. Etter et dypdykk noen små sekunder i varm solsikkeolje, blir den sprø vårrullen til en snacksy forrett sammen med spicy, salt, syrlig teriyakisaus og en sprek, fruktig ­salat basert på agurk, papaya, bønne­spirer, sesamfrø og koriander.

Det finnes to størrelser på flakene, og du kan bestemme selv hvor lange, tunge og tykke du vil ha vårrullene. Beregne gjerne to-tre vårruller til hver porsjon forrett.

Når du først lager vårruller, kan du ­gjerne lage noen ekstra som kan fryses inn til en annen dag du blir litt fysen på noe snacks.

Pakker med fryste vårrullflak får man kjøpt i mange store butikker og i de ­aller fleste matbutikker drevet av våre nye landsmenn. Vårrulldeigen har lang holdbar­het og kan fint ligge et år i fryseren din hjemme.

Hvis du ikke gidder, ønsker ­eller ­klarer å lage denne teriyakisausen i oppskriften, kan du med ryggen rak spise vårrullene med «sweet chili­ ­sauce» fra butikken.

Vårruller med papayasalat

Ingredienser 

4 personer 

(Tilberedningstid: 1 time)


Vårruller:

300 g kongekrabbekjøtt

200 g glassnudler

2 ss sesamfrø

1 chili

50 g ingefær

1 neve cashewnøtter

1 neve frisk koriander

1 ss limesaft

12 vårrullflak

1 helt egg


Teriyakisaus:

2 sitrongress

3 lime (kun saften)

3 dl soyasaus

200 g brunt sukker

50 g ingefær

2 fedd hvitløk

1 rød chili


Salat:

½ agurk

1 grønn papaya

1 ss olje

1 chili

2 ss limesaft

50 g bønnespirer

litt småsalat

cashewnøtter

Vårrullene: Start med å gjøre klar fyllet, som skal være kaldt når det rulles inn i deigen. Kok opp vann og slå det over de tynne glassnudlene. La stå i 1-2 minutter (se på pakken). Hell over 
1 ss olje slik at de ikke kleber seg sammen til en ball. Stek det rå krabbekjøttet i smør og hvitløk på moderat temperatur til det er gjennomstekt. Finhakk ingefær, hvitløk og chili. Frese dette lett i fettet fra krabbestekingen, slik at det mister den rå smaken. ­Helles over på en tallerken sammen med krabben, der alt ­hakkes opp i biter. La krabbekjøttet bli liggende i denne stekesjyen, som trekker inn i kjøttet og gjør det saftigere og mer smaksrikt.

Når krabbekjøttet nærmer seg romtemperatur, blandes det sammen med øvrige ingredienser og smakes til med salt og syre. Legg ut to og to vårrullflak. Pensle to av kantene med litt vispet, helt egg. Dette blir limet på konvolutten. Legg to solide spiseskjeer med fyll litt nedenfor midten. Rull halve flaket sammen før begge kantene brettes inn mot sentrum. Fortsett rullingen slik at vårrullen blir på størrelse med en kort, tykk ­sigar. Legg rullene over på matpapir. Skal du legge dem i ­høyden, må du ha matpapir mellom lagene for å unngå at de kleber seg sammen før fritering.

Varm opp solsikkeolje til 190 grader. Friter rullene i ca. 1 minutt, til de er gylne og sprø. Legg dem på håndklepapir etterpå, da trekkes overflødig fett ut av det sprø skallet.

Teriyakisaus: Bruk en stålkjele med litt bred bunn (ikke ­aluminium) for at dampingen skal gå fort. Kok soya, limesaft og brunt sukkeret i 2-3 minutter på moderat varme til det begynner å tykne noe. Hakk opp og tilsett sitrongress, ingefær, hvitløk og chili. La sausen putre i 5 minutter til, slik at den blir blank og startet å tykne. Kjør sausen sammen til en fin masse med stavmikser eller i en blender. Sil den over på en tom, ren flaske mens den ennå er varm. Sausen holder seg utmerket flere måneder i kjøleskap. 

Salat: Riv eller kutt opp papaya og agurk i tynne staver. Bland dette sammen med bønnespirer, sesamfrø, limesaft, chili og grovt snittet koriander. Litt småsalat og cashewnøtter er også fint og godt til.


Øyvind Hjelle er matfaglig 
konsulent ved Kulinarisk Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere». (FOTO: Carl Martin Nordby)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no