ANNONSE

REISE

Audiens hos dronningen

Tekst og foto: Gjermund Glesnes


Publisert: 09.04.2013

MAJESTETISK: Løven har ingen naturlige fiender på savannen og oppfører seg deretter. Denne løvinnen brydde seg overhodet ikke om fotografene.


Safaribilen smyger seg fremover. Gribbene i trærne er et godt tegn.

 

Sjåføren vår, Bryceson, senker farten. V8-motoren ­murrer lavt på andregir. Det er gribber i trærne rundt oss.

– De følger ofte løvene, ­for­teller Bryceson.

Vi kjører langs et bekkedrag. På den ene siden ligger bekken og akasietrærne. På den andre siden strekker gresset seg dovent opp til horisonten.

Et sted der ute kan løven ­gjemme seg. Hvor som helst, ­eller ­ingen steder. Gresset er gult, sola er i ferd med å bli lavere.

Vi spenner øyemusklene. ­Myser og speider fra side til side. Ikke en bevegelse skal unnslippe våre blikk.

 

Bilkøen

Det er ikke en lyd på savannen, ikke en bølge i sivet. Det suser fra vann og bilen vugger sakte på seg idet Byceson slipper hjulene ned i en dam.

Så blir det stille. Bare motoren og vår egen pust mens vi landcruiser-lister oss innpå. Innpå det som kanskje er et dyr og ­kanskje bare er åtseletere i trærne.

Det er ikke løven vi får øye på. Det er en lang vegg av firehjulstrekkere som står på rekke på motsatt side av bekkefaret. ­Bryceson setter fart og nærmest skyter fram til en plass i køen.

 

Løvinnen

Der ser vi henne. En løvinne. Hun sitter på en stein, bare to-tre meter fra bildørene. Turistene måper og fotograferer.

Dronning Løve enser oss ikke. Hun gløtter til venstre, kikker litt på oss, gjesper høyt og legger seg ned på steinen. Enda noen biler kommer til. Løvinnen er like uberørt. Hun blir liggende i et par minutter til.

Så beveger hun på seg. Fullstendig likegyldig spankulerer hun inn mellom vår landcruiser og jeepen foran. Hun skal på jakt. Vi rygger etter i noen meter, så lar vi henne jakte i fred.

Ifølge Bryceson E. Mswia ­kunne vi gjerne ha fulgt henne.

– De bryr seg ikke. Jeg har sett løver legge ned bytte bare meter fra bilen, sier trebarnsfaren.

Han burde vite hva han ­snakker om. Etter 13 år som safari­guide kjenner han Serengeti nasjonal­park som sin egen hage.

 

Sirkelen

Tidligere på dagen har han ­krysset halve den endeløse sletta ­(Serengeti betyr nettopp «ende­løs slette» på masai-språket) for at vi skal få se en sju dyr stor løve­flokk.

Og han har vist oss ­migra­sjonen, der titusenvis av lang­raggede gnuer har stormet som svarte streker gjennom land­skapet for å fullføre nok en sirkel på det endeløse slette­landet.

Kort forklart er migrasjonen er en forflytning der hele stammen av gnuer (og sebraer) forflytter seg i en tilnærmet sirkel, med klokka, rundt slettelandet på Serengeti og Masai Mara (i hhv. Tanzania og Kenya). Sirkelen tar et år.

 

Jakten

Den største spenningen ­venter oss likevel senere på kvelds­runden. Da blir vi tilskuere til to leoparders jakt på en perlehøne. Meter for meter sniker de seg nærmere. Gul pels med svarte spetter i det bleke sivet. Av og til er bare en mørk halesigd synlig. Av og til ser vi ingenting. Men de er der. Hver kikkert følger med. Den framre haletuppen smyger seg mot blindsiden av akasie­treet hvor fuglen tripper. Et kor av ­høner i grenene skvatrer til ingen nytte. Ikke et ord i bilene. Haletuppen er nesten ved stammen nå, kattekroppen blir synlig.

Da brer perlehøna ut vingene, den letter, leoparden går hastig fram, den sirkler et par ganger og speider opp langs stammen.

Den har feilet i jakten. Men vi har lyktes i vår.

Reisefakta
• REISE DIT: Det går ikke direktefly fra Norge, men det er mange mulig­heter med mellomlanding. Det billigste er å fly til Kenyas hoved­stad Nairobi, t/r fra Oslo fra cirka 5000 kr, pluss noen hundre­lapper for transfer til Arusha, Tanzania. Fly t/r Oslo – ­Kilimanjaro koster fra cirka 6800 kr. Reisen fra Arusha til Serengeti inngår i safariene.

• SAFARI: Vi reiste på en fire dagers campingsafari i Serengeti og Ngorongoro med selskapet Sunny Safaris. Dette kostet 900 USD (5000 kroner) per person ved to turister i bilen. Prisen inkl. ­transport, overnatting i telt, alle måltider laget av egen kokk, guide og inngangsbilletter. Leie av sovepose kostet 5 USD per natt i tillegg. www.sunnysafaris.com

• TIDSBRUK: Arusha-Serengeti tar fem-seks timer i ren kjøring. Derfor er fire dager minimum hvis du vil se Serengeti, fem er anbefalt. De fleste fire dagers program gir bare én over­natting i parken, du bør velge en rute som gir minst to.

• BESTE TID Å REISE: Desember til begynnelsen av mars og juni til september har tørt vær og er regnet som de beste tidene. Samtidig er spesielt tiden rundt jul og den europeiske sommeren høysesong, så du må regne med at mange biler står i kø for å se de samme rovdyrene.

• PASSER FOR: Alle som ikke trenger all verdens komfort på ­safarien. Campene har toalett- og dusjanlegg, men renholdet er varierende og vannet som oftest kaldt. Til gjengjeld kan du høre løvebrøl når du er i teltet om natten (hvis du er heldig).

• HUSK: Toalettpapir, hodelykt, batteri og minnekort til kameraet. Ta også med varme klær.

• HELSE: Ta kontakt med et vaksinekontor i god tid før du skal reise, helst en måned. Du bør være vaksinert mot gulfeber, polio, hepatitt A og difteri, stivkrampe og kikhoste (en tre-i-ett-vaksine). Du bør også beskytte deg mot malaria. Husk å ta med vaksinasjonsbevis!

• VISUM: Nordmenn kan få turistvisum ved ankomst på fly­plassen eller andre grenseoverganger. Dette koster 50 USD. Ha kontanter til betalingen.

Safari fra A til Å
A: Akasie. Savannetrærne som sammen med gress danner safarilandskapet.

B: Big five er samlebetegnelsen på løve, elefant, bøffel, leopard og neshorn. Dette er de fem ­afrikanske dyreartene som er vanskeligst å felle til fots. 

C: Campingsafari. Den billigste formen for safari, der man overnatter i telt på campingområder, 
gjerne inne i nasjonalparkene.

D: Dollar. Selv om landene (bortsett fra Zimbabwe) har egne nasjonale valutaer, er amerikanske ­dollar fortsatt kongen på safari. Du bør ta med deg noen hundre.

E: E-post. Den beste måten å bestille en safari på. Be flere selskaper om pris, ruteforslag, ­spesifisering av utstyr og hva som er inkludert. Ikke kjøp safari av gateselgere i Afrika. 

F: Flystriper. Mange nasjonalparker ligger langt unna internasjonale flyplasser. De fleste har ­imidlertid små flystriper, og flere selskaper tilbyr charterflyginger.

G: Game drive. En kjøretur der hovedhensikten er å finne og studere dyr, ikke å bevege seg fra A til B.

H: Hodelykt. Batteridrevet reservelys er en selvfølge hvis du skal på campingsafari, men også nyttig hvis du skal bo på lodge.

I: Imodium. Det er egentlig ikke spesielt stor fare for diaré på safari. Men rennamage er upraktisk når du sitter 40 meter fra en løveflokk. Et middel mot diaré bør derfor stå på pakkelista.

J: Jambo. Standardhilsenen på swahili, som er offisielt språk i safarilandene Kenya, Tanzania og Uganda.

K: Knutepunkter. De aller fleste safarioperatører starter sine turer fra et knippe byer, blant dem er Arusha og Dar-es-Salaam i Tanzania, Nairobi i Kenya, Maun i Botswana.

L: Luksus. Du kan leve et liv i sus og champagnerus selv midt i villmarka. Luksuslodgene tilbyr minst firestjerners opphold. De dyreste kan koste opptil 1500 dollar natten. Safari i såkalte luksustelt er ikke mindre flott – eller mindre dyrt.

M: Masaier. Masaiene er halvnomadiske kvegdrivere og lever i «safari­land» sør i Kenya og nord 
i Tanzania. Mange av dem holder fast ved sine gamle tradisjoner samtidig som de tar imot turister 
i bosetningene.

N: Nasjonalpark. Beskyttet naturområde der menneskelig inngripen skal holdes på et minimum. 
Det er som regel forbudt å bo i nasjonalparkene. 

O: Operatører. Hundrevis av selskaper tilbyr safari til turister. Sjekk anbefalinger i reiseguider, 
hør på venner eller søk etter erfaringer på nettet. Du kan også bestille gjennom et norsk selskap.

P: Popup-roof. Så å si alle safaribiler har åpent tak som gir passasjerene fri sikt til alle sider. Den bør også ha popup-roof, som innebærer at taket kan heves, slik at dere får både fri sikt og skygge.

Q: Queen Elizabeth National Park. De fleste velger de mest kjente nasjonalparkene som ­Serengeti, Kruger og Masai Mara. Men det finnes langt flere muligheter. Afrika har langt over to hundre ­nasjonalparker, som denne i Uganda, som tilbyr safari både med bil og båt.

R: Rwanda. Ett av tre land der du kan se fjellgorillaer. De to andre er Uganda og Den demokratiske republikken Kongo. Få turister, safarien må bestilles god tid i forveien.

S: Self-drive. Det enkleste er å dra på organisert safari med en kombinert sjåfør og guide. Men det går an å leie bil og kjøre selv, ev. med en innleid ranger som kjentmann. I f.eks. Kruger (Sør-Afrika) er self-drive den mest utbredte safariformen.

T: Tips. Selv om safari er kostbart – sett av penger til tips. Flere selskaper har rådgivende beløper på sine nettsider. Regn med minst 10 dollar til guiden, tilsvarende til kokken, pluss summer til andre 
 i personalet.

U: Ull. En varm ull- eller fleecegenser må med. Selv i Afrika kan det bli kaldt om kvelden og tidlig om morgenen.

V: Vaksiner. Ordnes minst fire uker før avreise. Ta kontakt med kommunens helsestasjon eller en vaksineklinikk. De kan også hjelpe deg med malariatabletter.

W: Walking safari. Safari til fots ledes av en bevæpnet ranger og tilbys bare i noen reservater og nasjonalparker. Gorilla- og sjimpansesafarier foregår til fots.

X: X-faktor. Du har aldri noen garantier på en safari. Du kan se 20 løver jage i flokk etter en times kjøring, eller være tre dager på safari uten å se en eneste løve.

Y: Yellow Fever Card. Et stemplet gult vaksinekort som viser at du er vaksinert mot gulfeber, er påkrevet i en rekke afrikanske land.

Z: Zimbabwe er et av landene i søndre Afrika der du har sjanse til å se The Big Five. De andre er ­Sør-Afrika, Botswana, Namibia og Zambia. 

Æ: Ærlighet er en dyd også i Afrika. Men ikke vær naiv. Journalisten fikk frastjålet penger fra teltet på campingsafari. En hengelås rundt glidelåsen gjør susen. Eller ta med deg verdisakene hver gang du forlater teltet.

Ø: Øst-Afrika. Kenya, Tanzania, Uganda, Rwanda og Burundi. De to førstnevnte er trolig de landene aller flest forbinder med safari.

Å: Årstider. Markerte regntider gjør at det ikke er tilfeldig når du drar hvor. Fra desember til første halvdel av mars er det tørt og fint i Kenya/Tanzania. I sørlige Afrika begynner tørketiden fra mai og utover. Fra juli til september kan du dra hvor som helst (men det er høysesong).


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no