ANNONSE

REISE

Unike utflukter i Jordan

Tekst: Anders Pihl

Foto: Jesper Zacharias


Publisert: 09.04.2013

MAGISK: I ørkenen utenfor Wadi Rum, sør i Jordan, råder en magisk stillhet. 


Midt i konfliktenes Midtøsten ligger rolige Jordan. Her kan du oppleve både fredfylt ørkenlandskap, deilig badeliv og en av verdens flotteste ruinbyer på 
én dag.

 

Vi står opp lenge før soloppgang. Jeg kikker ut av teltåpningen og trekker den kjølige ørkenluften dypt ned i lungene. Stillheten rundt teltleiren er ­total. På avstand kan jeg skimte fjellene med sine skarpe, spøkelses­aktige konturer i nattemørket.

Sjåføren Omar kommer ­senere enn avtalt, men det gjør ingenting. Vi har rikelig med tid. Vi hopper opp på lasteplanet på pickupen hans og kjører ut i ­ørkenen. Første stopp er ved et fjell av beskjeden størrelse. Dette er lett å bestige, siden den ene ­siden er dekket av gyllengul sand. Fra toppen ser vi utover det mektige landskapet langs ­dalen Wadi Rum, sør i Jordan. Jeg ­tenker at jeg aldri har opplevd en lignende stillhet før. Det kjennes som om vi nettopp har landet på en fremmed planet.

– Se, der kommer sola, sier ­fotograf Jesper.

I en tilstand av komplett ro ser vi sola bryte fram over fjell­toppene. Sekunder etter får den selskap av en stigende ballong som ser ut til å komme opp fra samme sted. Vi kikker mis­unnelig på de små hodene i ­kurven under ballongen.

Ørkendaler og badesteder

Den fascinerende ørkendalen Wadi Rum er en av Jordans «må se»-attraksjoner. Dalen er fylt av merkelige steinformasjoner. Noen klipper ser ut som store svamper, andre ligner broer. Her er det også tre beduinbyer man kan besøke, og mange spennende spor etter antikken.

Men det er mange flere ­områder som er verdt et besøk i Jordan. Bare en time med bil fra månelandskapet i Wadi Rum ­ligger hurtigvoksende Akaba, Jordans populære bade­destinasjon og den eneste byen ved havet.

På veien dit stopper vi på en høyde ovenfor byen og betrakter Rødehavets turkise vann som brer seg ut mellom fjell innhyllet i dis. Akababukta komprimerer mye geografi, som vår guide Ghassan Oweis påpeker:

– Akkurat nå ser vi fire land samtidig: Jordan, Israel, Egypt og Saudi-Arabia. Og to byer: Akaba og Eilat.

 

Tusen arter fisk

Jordans kyst er bare drøy 2,5 mil lang. Men er det likevel nok sandstrender og vannsporttilbud til å underholde alle tilreisende. Ikke minst venter Rødehavets undervannsverden. Jordan har fått mer enn sin tilmålte skjerv av friskt og fargeflimrende korall­rev.

Det finnes over femten gode dykkeplasser langs den jordanske kysten. Mange av dem når man direkte fra stranden.

– Man kan se mye interessant bare med snorkel og dykkermaske, for eksempel Japanese Gardens-formasjonene. Vil man dykke, anbefaler jeg det korallbevokste vraket Cedar Pride, sier Saaed, som er «dive master» på Royal Diving Club.

Etter to dykk ved korallrevene, der jeg møter horder av Jordan-kystens tusen fiskeslag, er det godt å nyte solnedgangen fra en solstol på luksuriøse Royal ­Diving Club.

 

Jordans stolthet

Akaba er en perfekt base for flere utflukter. Den mest umistelige går til ruinbyen Petra, Jordans første verdensarvsted og landets i særklasse mest kjente severdighet. Vi starter vår ferd tidlig, ettersom det kan bli fryktelig ­mange turister utover dagen.

Inngangen til Petra slår det meste. Man må – til fots eller i en hestevogn – passere gjennom en to kilometer lang, dyp og ­svingete bergkløft, El Siq, før man når den antikke ruinbyen.

Vel fremme står vi i en praktfull dal omkranset av palasser, templer, søyleganger, portaler og et amfiteater – alt sammen ­hogget rett ut av de rosafargede klippeveggene.

Petras monumenter, landskap og stemning trollbinder alle, ­enten man er historie­interessert eller ikke. I en verdens­omfattende avstemning for noen år siden ble stedet kåret til et av verdens sju nåværende underverk.

– Petra er Jordans stolthet, sier Ghassan Oweis. – Stedet er vårt bidrag til verdenshistorien.

 

Varm gjestfrihet

Snart er vi tilbake i Akaba igjen. Etter noen timers bedagelig ­sløving ved svømmebassenget er det tid for en spasertur i de krydderduftende basarene. Det er moro å prøvesmake varene, og behagelig å prate med selgere og andre folk. Overalt møtes man med varm og hjertelig gjestfrihet.

Med Jordans kombinasjon av eldgammel historie, unike severdigheter, vennlige mennesker og et herlig vinterklima, er det ikke til å undres over at stadig flere ­turister legger ferien hit.

Fem Jordan-tips
• Dypp deg i verdens salteste sjø. Du flyter som en champagnekork! Døde­havet er jord­klodens laveste punkt og et fengslende sted med sine bibelske referanser.

• Besøk håndverksbyen Madaba, berømt for sine bysantinske mosaikker og flere andre typer kunsthåndverk. Byen preges av et spesielt samhold, her betrakter nemlig alle seg som hverandres ­slektninger, selv innbyggertallet er på 
ca. 150.000.

• Svev over magisk ­ørken. Opplevelsen av det vakre landskapet ved Wadi Rum blir enda mer u­forglemmelig hvis du drar på en ballongferd. Turen kan bookes på de fleste større hoteller i Akaba. Fra ca. 600 kroner per person.

• Prøv det jordanske ­kjøkkenet. Maten er grunn nok i seg selv til å besøke landet. En anbefaling er Ali Baba i Raghadan street i Akaba. Restauranten er spesialist på kylling og fristende meze-menyer (småretter).

• Opplev de beste romerske ruinene. Mange kjennere regner de romerske ­ruinene i Jerash, med palasser og teatre, som de fineste som finnes utenfor Italia. Jerash ligger på passelig utflukts­avstand nord for Amman, i en av Jordans grønneste regioner.

Reisefakta
• Generelt: Til tross for beliggenheten i Midt­østen har Jordan sluppet unna dype konflikter. En av årsakene er folkets store lojalitet overfor Kong Abdullah. Kongen antas å være i slekt med profeten Muhammed. Landet har 
6 millioner innbyggere, pluss minst 2 millioner palestinske flyktninger.

• Tidsforskjell: + 1 time.

• Språk: Arabisk. De fleste kan også engelsk.

• Valuta: Jordansk dinar. 
1 JOD = 7,90 NOK.

• Visum: Fås på flyplassen for 20 dinarer (cirka 
160 norske kroner).

• Prisnivå: Minst 20 prosent under norsk nivå, og ofte enda mye rimeligere. 
I basarene bør man prute, men jo mer turistorientert et utsalgssted er, desto mindre blir prutnings­monnet.

• Reise rundt: Taxi er billig. Utflukter bestilles lettest via lokale arrangører, og inkluderer som regel både transport, mat, inngangsbilletter og annet.

• Reise dit: Et priseksempel på pakketur er Apollos sju dagers rundreise, avreise fra Oslo blant annet 16. mars, kr 10.398. Rutefly får du med ulike ­selskaper, med én ­mellomlanding og totalt ca. 10 timers reisetid fra Oslo til Amman. Royal ­Jordanian tar 2350 kr, med mellomlanding 
i Berlin, lørdag 2. februar. Air Berlin tart 3286 for samme distanse, 
samme dag.

• Sesong: September til februar regnes som den beste tiden for å besøke Rødehavet, som har ­badevennlige temperaturer hele året. Høysesong for hele Jordan er mars til mai.

• Les mer: 
www.visitjordan.com
www.jordanjubilee.com


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no