ANNONSE

Min mening

Min mening av Svein Kåre Edland

«Kong alkohol har skylden»

Som Ålgårdsgutt, født og oppvokst på Vestlandet, har jeg ­gjennom livet møtt svært mange som mener at alkoholen er ­roten til mye vondt. Det stemmer nok også. Samtidig er det ikke vits i å legge skjul på at jeg har møtt atskillig flere som hard­nakket mener at alkoholen også kan ha sine positive sider. Har vel til og med hørt noen med både høy utdannelse og legetitler si at et glass rødvin til dagen kan være svært så positivt.

Uansett, så hender det at jeg setter pris på både en kald øl og et glass vin. (NB! Men selvfølgelig ikke daglig.) Den ­norske ­alkohol- og ruspolitikken ser ikke ut til å ha en spesiell ­positiv effekt. I alle fall sett utenfra. Vi drikker mer og mer, og ­økningen i bruk av andre rusmidler er kraftig. Norge nevnes i mange land som et av de landene som har høyest overdose dødsfall. Kanskje tiden er inne for endringer?

Molbohistorier

Alle land er avhengig av å ha gode systemer og klare regler. Men for at det skal bli vellykket og få oppslutning i folket, 
må det være logisk og fornuftig. Når skjenkekontrollen nekter gamle puber som Dickens og The Irishman å ha bilder og logo av gamle Tou bryggeri, er det latterlig. At en stol i gaten er noen få centimeter utforbi arealet hos Sjokoladepiken og kan føre til at de mister retten til uteservering, bryter med sunn fornuft.

Jeg husker en historie fra Ålgård for et par år siden hvor en full person ble nektet adgang til en pub, men greide å komme seg inn i lokalene ved å krype inn et vindu på toalettet. Han fikk ikke servering, men var beruset og var i lokalene. Puben mistet bevillingen for flere uker. Kultur stedet Tou Scene skal ha ølfestival, men blir nektet å fortelle hvilke bryggerier som er til stede. Å være så pirkete og stivbente er molbopolitikk, og vil medføre at respekten for alkoholpolitikken blir redusert.

Problemet er ikke utestedene

Jeg forstår at politi og offentlig myndighet ønsker mindre fulle folk i byen, men det er ikke her problemet ligger. Folk drikker seg ikke spesielt fulle på det som de drikker på utestedene. ­Problemet er at folk sitter hjemme og drikker og er fulle når de går ut. Det kan ha mange årsaker, men pris er i alle fall et ­poeng. I mange tilfelle går de ikke ut før etter midnatt. Kanskje vi heller burde innføre promillekontroll på alle utesteder? Blir det fremtiden at du må blåse hos dørvakten før du går inn?

Det hadde i alle fall blitt en molbohistorie som hadde gått sin seiersgang verden rundt. Godt initiativ fra John Petter Hernes 
å ta en gjennomgang med involverte parter om hvordan ­lovverk skal praktiseres, og om det eventuelt er behov for ­justeringer. Tiltakene må være logiske. Jeg hører ofte at ­eksperter nevner pris og tilgjengelighet som tiltak som har størst effekt. Det tror jeg ikke lenger på. Nøkkelen til redusert alkoholbruk ligger i våre holdninger og kunnskap om ­alkohol og rus. Her er det innsatsen bør settes inn dersom en skal oppnå resultater.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no