ANNONSE

SPORT & FRITID

Kokken i skogen

Tekst: Bjørn Hugo Pettersen 

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix


Publisert: 16.08.2014

KAFÉVERT: Torgeir Soot (47) står bak disken på Lilloseter sportsstue. 
Han har drevet skogskafeen sammen med kona Mette siden 2008.


Torgeir Soot flyttet fra London til Lilloseter for å drive en kafé i skogen.

Lilloseter sportsstue ligger alene i skogen i Nittedal i Akershus. Den er en av Norges mange betjente hytter – og setrer og stuer – som befinner seg i skog, mark, fjell, dal eller vidde. En del av vertene bor på og driver den betjente hytta året rundt.

Det gjør familien Soot, som byttet ut byliv med skogsliv. Mannen i «stua» er oppvokst på et lite småbruk i Akershus, mens kona Mette er fra Oslo. Deres datter hadde sine fem første år i England.

– Jeg og kona bodde i London i ti år, fram til for seks år siden. Vi bestemte oss for å flytte hjem til Norge før vår datter skulle ­begynne på skolen. Tilfeldigvis fant vi ut at hytta her på Lillo­seter ville bli ledig. Vi søkte om å få overta leien og kafédriften. Det fikk vi lov til, og nå er vi altså her, smiler Torgeir Soot mens han går for å ekspedere gjester som skal ha en kopp kaffe og en vaffel attåt.

Dårlig vinter og få gjester

Det tar 30-40 minutter å spasere fra nærmeste parkeringsplass til Lilloseter. Bjørn Mathisen (77), som er blant Soots faste gjester, vandrer til denne kafeen i Lillomarka sånn cirka én gang i uka.

– Ellers går jeg et par ganger i uka i Østmarka i Oslo, blant annet til Mariholtet, som også er en betjent hytte. Det er litt nærmere for meg, og da går jeg hjemmefra. Men det er veldig hyggelig å være her også. Og uansett hvor jeg går, treffer jeg på bekjente. Praten starter med været, og derfra går den fort videre, forteller Mathisen.

Denne dagen sitter han ved et bord sammen med fire damer: Dagny Øverland, Elizabeth ­Coenraads, Kari Naulå og Else Kolflaath. Sistnevnte er på en lang sykkelrunde i marka.

– Lillomarka er et veldig fint sted om vinteren. Da er det mange flotte løyper å velge mellom, forteller Kolflaath, som er en av Skiforeningens gode hjelpere.

Årets vinter var imidlertid ikke så mye å snakke om for Torgeir Soot.

– Vinteren er den desidert beste sesongen for oss, men lite snø og dårlig vær gjorde at det i årets første måneder kom færre folk hit til Lilloseter enn det vanligvis gjør. Derfor håper vi på fint turvær resten av året. Våren har jo vært ganske bra.

– Det er forresten på tide å klippe plenen, fastslår han og går ut i solskinnet.

Bor i skogen, bruker byen

Torgeir Soot er utdannet kokk. I London jobbet han for et firma som blant annet hadde cateringvirksomhet. Nå driver han altså sin egen skogskafé. Soot lager selv det aller meste av maten han tilbyr. I tillegg til kaker, vafler og boller, baker han kjeks til firbeinte turvenner.

– Jeg er opptatt av at hundene også skal ha det bra. Derfor baker jeg hundekjeksen. Ett av husene her på gården er for ­øvrig viet til hundeeiere som vil ta hunden med innendørs. «Hundehuset» brukes flittig når det regner og er surt og kaldt, forteller 47-åringen.

Selv om han bor i skogen, er han ikke blant dem som vandrer så mye i den. Blant annet fordi han sjelden har tid til det. Kafédriften krever nemlig mye jobb.

– For folk som bor og jobber i byen, er skogen et eksotisk sted som gir rekreasjon. Jeg bor og jobber i skogen, og derfor blir det motsatt for meg. Jeg trener på trenings­senter, innrømmer Soot og ler.

Han signerte nylig en avtale på å drive Lilloseter sportsstue i fem år til. Om han blir like lenge som de forrige som drev stedet, er litt tidlig å si.

– De var her i 40 år. Vi tok over i 2008 og trives veldig godt, men det er lenge til 2048, understreker han.

Hyttefakta


• DNT har betjente, selvbetjente og ubetjente hytter over hele landet. En oversikt som ikke bare inkluderer DNTs hytter, ­finner du på www.ut.no


• Skiforeningen har 13 stuer i og rundt Oslo. Alle stuene er betjente og har servering, mens tre av ­hyttene også tilbyr overnatting. Denne oversikten inkluderer også hytter som ikke tilhører Skiforeningen: www.skiforeningen.no/marka/stuer


• Selv om Lilloseter sportsstue ligger i Nittedal, er den eid av Oslo kommune. Kommunen eier dessuten ti andre sportsstuer, alle er betjente og har servering, men tilbyr ikke overnatting. En oversikt over alle stuene, kort link: http://bit.ly/1jxzrrQ


• Lilloseter har åpent store deler av året, men er stengt mandager og ­fredager, hele juli og noen få dager rundt julaften. Hjemmeside: ­
www.lilloseter.no


DNT får snart 500 hytter


I løpet av sommeren 2014 runder Den Norske Turistforening (DNT) 500 hytter. 
De aller fleste hyttene er selvbetjente eller ubetjente, opplyser Mette Øinæs ­Habberstad, kommunikasjonssjef i DNT.


– Turistforeningen har 43 betjente hytter. To av dem, Haukeliseter fjellstue og Preikestolen fjellstue, har helårsdrift. De andre hyttene blir drevet i sesong, det vil si noen uker om vinteren, i påsketiden og fra juni til oktober, forteller hun.


Vertskapene på hyttene jobber og bor på hyttene i sesongen, og mange av vertskapene blir på hyttene veldig lenge. På flere av stedene har bestyrerjobben gått i familiearv. Jan Eira arvet eksempelvis vertskapet på Geiterygghytta i Buskerud. Han er oppvokst på hytta, som for øvrig har 100-årsjubileum i år.


– Å drifte en DNT-hytte er like mye en livsstil som en jobb. De er på jobb når andre har ferie, og kan ta fri når andre jobber. Felles for alle våre vertskap er kjærlig­heten til naturen og et ønske om å gi folk gode naturopplevelser, sier Habberstad.


På stående fot tipser hun om disse betjente hyttene: Geiterygghytta, ­Gjevilvasshytta (Trollheimen), Glitterheim (Jotunheimen), Gjendebu (Jotunheimen), Snøheim (Dovre), Mogen turisthytte (Telemark), Stranddalshytta (Rogaland) og Fannaråkhytta (2068 moh. i Sogn og Fjordane).


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no