ANNONSE

REISE

Sicilia – sansenes paradis

Tekst og foto: Erik DePasquale

Kilde: Vitasiciliana.no


Publisert: 16.08.2014

Egadi-øyene utenfor Trapani er et dykkerparadis for hobbydykkere som kommer for å få se på det fantastiske livet og de mange skipsvrakene.


Med sin beliggenhet midt i Middelhavet, er Sicilia en smeltedigel av kultur og historie. Med noen av Europas flotteste strender, fersk sjømat, gode viner og sin interessante historie bør du legge den neste ferieturen din hit – du vil ikke angre!

Sicilia og Italia er kjent for sitt fantastiske kjøkken. Som italienere flest, lever sicilianere for å spise – ikke motsatt. På Sicilia er det sjømat og vin som står i sentrum. Ferskere sverdfisk, tunfisk og blekksprut skal du lete lenge etter!

Sicilianerne er også glad i fersk frukt og søte kaker etter et godt måltid, som gjerne samler hele familien rundt bordet. Så hvis ikke naturen, de flotte menneskene og det fantastiske været frister, så er maten er en opplevelse i seg selv – buon appetito!

Kiteparadis, fugleliv og saltutvinning

Trapani-provinsen helt nordvest på Sicilia har i hundrevis av år drevet saltutvinning fra havet og området mellom byene Trapani og Marsala som kalles Stagnone er dominert av disse grunne bassengene («saline») som speiler seg i solnedgangen.

Med sitt rike fulgeliv er om­rådet blitt naturreservat og er i tillegg et mekka for de som driver­ med kite-surfing p.g.a. vindforholdene og det langgrunne­ vannet. Flere kite- og vindsurfing-skoler holder til midt i dette området. For nybegynnere er dette genialt, for hvis en faller i vannet er det sjeldent mer enn 1 meter dypt.

Siciliansk keramikk

Typiske trekk i den tradisjonelle sicilianske keramikken er «Trina­cria» som betyr triangel og som er det gamle symbolet på Sicilia etter øyas form. Solen er også populær­ i utallige størrelser. Med sine fargerike detaljer og praktiske former som vinkorker, fat, nummer- og navneskilt, er de flotte minner å ta med hjem.

Vennlig og stilig atmosfære

I sentrum av den sjarmerende byen Marsala på Sicilias vestkyst, rett ved handlegatene på Piazza­ San Matteo, finnes en Bed & ­Breakfast litt utenom det vanlige. For noen år siden pusset paret Roberto og Tiziana opp en gammel bygård fra 1800-tallet som i dag heter «Case a San Matteo». De har i dag fire leilig­heter som varierer i størrelse fra et enkeltrom med dobbelseng til en større suite med egen, stor terrasse.

– Frokost serveres på terrassen vår på gårdsplassen, når været tillater, fra april til november. I vintermånedene disker vi opp på kjøkkenet vårt, som er fullstendig renovert med tradisjonelle sicilianske­ keramikkfliser, forteller Tiziana.

Dessertvin fra Marsala

Den britiske vinhandleren John Woodhouse, som var født på Sicilia, kom til Marsala i 1770. Woodhouses blomstrende forretning importerte allerede sherry og portvin til England, og han var rask til å etablere et italiensk motstykke. Sterkvinen Marsala var opprinnelig tørr. Stilen omfatter i dag tørr, halvtørr og søt («secco», «semisecco» og «dolce»), foruten gyllen, rav og rød («oro», «ambra» og «rubino»).

Middelalderbyen Erice

Den flotte, sjarmerende middelalderbyen Erice ligger på toppen av Monte San Giuliano. Grunnet sin beliggenhet på 756 meter over havet, valfarter også mange lokale sicilianere til denne toppen for å kjøle seg ned litt utenfor en «gelateria» eller se den fantastiske utsikten over store deler av regionen Trapani­.

Det er begrenset trafikk på de trange, brosteinsbelagte gatene innenfor de gamle bymurene, da kun de som bor i byen har lov til å kjøre her. Byen er liten og du får se mye i løpet av noen timer­. Gondolheis går direkte opp fra byen Trapani, noe som gir en helt spesiell opplevelse med panorama­utsikt over Egadi-øyene og vinmarkene i regionen.

Bo i sjarmerende leilighet 
fra 1300-tallet

En flott leilighet med god standard ligger rett ved Piazza Umberto i Erice og er opprinnelig fra 1300-tallet, men restaurert i 1999. Alle moderne fasiliteter, men med middelalderens sjarm. To stuer, kjøkken, bad og hele 8 senger er til disposisjon: tre dobbeltrom og en dobbel sofaseng i den ene stua. Det er utgang til bakgård fra det ene sove­rommet og stuen.

Dykkerparadis med 
flotte strender

Favignana danner sammen med de mindre øyene Levanzo og Marettimo Egadi-øyene utenfor byen Trapani.

Hovednæringen til øyboerne er fiske, og her ligger blant annet det største tunfiskeriet på Sicilia.

Øyene er et dykkerparadis og hobbydykkere og profesjonelle kommer fra alle verdenshjørner for å få se på det fantastiske livet og de mange skipsvrakene.

Gammel vingård med oppusset leilighet

Frister det med nyrenovert leilighet til leie på en gammel vingård i Marausa få kilometer fra Trapani flyplass? Hoved­bygdningen er fra det 18. århundre og familien Lombardo lagde egen Marsalavin helt frem til 1904. I dag dyrkes det fortsatt vindruer i samme ånd som tidligere, selv om gården ikke lenger har egen vinproduksjon.

Oliventrær finnes også på gården­ – en type som brukes til olivenolje og en annen som kan spises. Høysesong er under drue­innhøstingen («vendemmia­») tid­lig i september og innhøstingen av oliven som skjer mellom november og januar.

Leiligheten er på ca. 40 kvm og har eget kjøkken og bad og passer best for par, men en sove­sofa gjør det mulig å ta med små barn.

Make cous cous – not war

«Cous Cous Fest» feirer cous­cous og det multi­kulturelle, og arrangeres hvert år i San Vito Lo Capo. Dette er en internasjonal festival som arran­geres for 17. gang - fra 23. til 28. september 2014. Små korn av couscous (semulegryn av hardhvete) forener kulturer fra hele verden og skaper liv på en av Europas vakreste strender. Smaksprøver, konserter og spennende matlagingskonkurranser utgjør et velsmakende program med mat for både munn og sinn.

Badebyen Cefalù

Cefalù er en ekte siciliansk bade­by på Sicilias nordkyst, ca. 70 km fra Palermo. Byen ligger vakkert til rundt en imponerende klippeformasjon og har en flott sandstrand midt i byen. Byen har mange trange gater med koselige butikker og trivelige lokale restauranter. 

Sjarmerende, vakre Taormina

Vi reiser videre østover til den sjarmerende lille byen Taormina i skråningen ned mot Sicilias østkyst med fantastisk utsikt utover det joniske hav og Europas største aktive vulkan, Etna. Taormina ligger mellom Messina og Catania og byens største severdig­het er det greske teateret.

Klippebyen er kjent for sine smale, sjarmerende gater, eksklusive forretninger og hyggelige restauranter. Mandelproduksjon er en siciliansk spesialitet og fra utstillings­vinduene i hoved­gaten Corso Umberto, fristes du av de lekreste marsipankreasjoner og kaker. Fra Piazza IX Aprile er det storslått utsikt over havet.

Under byens høyde ligger det flotte strender. For å komme opp og ned til kysten kan du gjerne ta kabelbanen som går flere ganger­ daglig.

I sommermånedene holder byen mange arrangementer, blant annet konserter og operaer i amfiteateret og Taormina Film Fest holdes hvert år.

SICILIA


Været

Sicilia har typisk middelhavsklima med varme, tørre somre og et utpreget nedbør­maksimum om vinteren. Spesielt for Sicilias klima er sciroccoen, en het, ofte støvfylt, sør- eller sørvestlig vind fra Sahara. Av og til ser du dette tydelig etter et regnskyll hvor biler er dekket av sand.

• Vår fra sent mars til og med mai.

• Het og tørr sommer fra juni og ut september.

• Kort høst som kan variere i type vær, men oftest godt og varmt, fra oktober til desember­.

• En mild vinter med mye nedbør fra desember t.o.m. februar.


Hvordan komme dit

De mest populære charter­stedene er Palermo, Catania og Taormina og de fleste større charterselskaper har pakke­turer fra mars til oktober.

Er du av den mer eventyrlystne som har lyst til å se stedene som ikke står i reiseguidene, så er leiebil et godt alternativ hvor selve reisen blir målet. Da er rutefly et greit alternativ.

Norwegian flyr via Stockholm til Palermo.

Flyprisene ligger fra ca. 1000-1500 kroner tur/retur. ­Pakke­turer for en uke fra ca. 3000 kroner.


Språk

Siciliansk (kan forveksles med italiensk...) – det anbefales å lære seg noen grunnleggende italienske gloser og uttrykk før man reiser.


Myntenhet

Euro


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no