ANNONSE

UTDANNING & JOBB

Bli språkmektig online

Tekst: Kjersti BusterudPublisert: 30.08.2014

KOMMUNIKASJON: Det er ikke alltid den lokale guiden kan gjøre seg forstått på norsk eller ­engelsk. Da kan ytterligere språkkompetanse være godt å ha. (Foto: Sindre Ellingsen / NTB scanpix) 


Internett gir gode muligheter for å lære et nytt språk. Hvis du har selvdisiplin.

For enkelte innebærer ferie­planlegging ikke bare booking av billetter, anskaffelse av visum og innkjøp av solkrem. Mange ønsker også å møte destinasjonen med noen gloser på det aktuelle landets eget språk. Og mulighetene er mange dersom man vil lære seg et nytt språk ved hjelp av mobil eller PC.

Blant annet er språk-apper i mange varianter og prisklasser blitt populære. Apple kåret til og med «Duolingo – Learn Languages for Free» til årets app i fjor.

En annen mulighet er ­iTunes U. Her ligger store mengder kurs og foredrag om alt mellom himmel og jord gratis tilgjengelig. Språkkursene er populære – Universitetet i Stavangers videoleksjoner i praktisk spansk ligger helt på topp av listen over hva nordmenn laster ned.

Abonnerer du på musikkstrømmingstjenestene WiMP eller Spotify, finnes det også kurs på flere språk der. IP-telefoniprogrammet Skype er en annen mulighet, der er det mange som ønsker å praktisere blant annet engelsk mot å lære deg spansk eller kinesisk. I tillegg finnes det svært mange nettsider som tilbyr språkkurs online, gratis eller mot betaling.

Digitalt folkeuniversitet

Folkeuniversitetet har tilbudt språkundervisning siden 1864. Først i år har de fått tilbud om språkkurs også på nett, i språkene norsk, engelsk, tysk, spansk og fransk.

– Folkeuniversitetet har stort sett holdt på med tradisjonell klasseromsundervisning, men vi har valgt å lage et nettilbud rett og slett fordi det er etterspurt, sier seniorrådgiver i Folke­universitet Øst, Irene Nikolaisen.

– Å følge språkkurs online er en trend som har vært på vei lenge, og vi må følge med i tida. Mange bor dessuten på steder uten våre kurstilbud i nærheten, sier hun.

Selv om hun har registrert at mange ivrig laster ned språk-apper og kurs online, har ikke Folke­universitet hatt noen nedgang i deltakere på sine tradisjonelle kurs.

– Vi ser at konkurransen på språklæringsfeltet er stor, men antallet som deltar på våre kurs har holdt seg stabilt i en god del år nå. Kursdeltakerne forteller ofte at de startet med et gratis kurs på internett, men etter hvert fikk behov for tilbakemelding fra en lærer og mer struktur på det hele, sier hun.

– Å sitte for seg selv å lære, enten det er med en bok eller foran PC-en, passer ikke for alle. Det krever en viss selvdisiplin. Dessuten mister man det ­sosiale aspektet. Men vi anbefaler gjerne apper og andre ressurser på ­kursene, de er fine å supplere med, sier hun.

Virtuelle klasserom

Foreløpig har Folkeuniversitetet to ulike tilbud online: Man kan velge en kombinasjon av tradisjonell klasseroms­undervisning og tilgang til et ­digitalt læreverk, der deler av kommunikasjonen med læreren foregår online. ­Eller man kan velge å ta hele undervisningen ­online, og snakke med læreren via Skype.

– På sikt vil vi kanskje også tilby klasseroms­undervisning på nett ved hjelp av videokonferanseverktøy, sier Nikolaisen.

Berlitz er et annet firma med over hundre års erfaring med språkundervisning. De har tilbudt virtuelle klasserom i ti år allerede.

– Mange bor ikke i Oslo, hvor vi holder til. Og en bedrift har gjerne kursdeltakere ­plassert ulike steder i landet, som ønsker å delta på samme kurs, sier language ­center director hos Berlitz i Norge, Natalia ­Markovicova.

Berlitz tilbyr undervisning online både i gruppe og med privatlærer. Man får også tilgang til en interaktiv læringsplattform som kan skreddersys den enkelte elevs behov.

På tross av at det har kommet mange ­muligheter for gratis språklæring online, frykter hun ikke konkurransen.

– Nybegynnere trenger gjerne mye hjelp, og gratisprogram tilbyr ikke faglig opp­følging fra en lærer, påpeker hun.

Rekker du ikke å lære deg et nytt språk før ferien i år heller, kan du gå for nødløsningen: Det finnes en rekke apper som kan oversette for deg, både i tekst og tale.

Populære språksider

Mulighetene for å lære språk på nettet er tilnærmet uendelige, enten du satser på et dyrt og omfattende undervisningsopplegg eller bare sporadisk ønsker å stikke innom et gratis nettsted. Dette er fem av de mest populære gratis­nettsidene:

• Duolingo: Oversiktlig app og nettside der man kan lære ord og sette dem sammen til enkle setninger gjennom å lese, skrive, lytte og snakke. Man får også grammatikktips underveis.

• Busuu: Tilbyr leksjoner som tar for seg nye ord og setninger. Her er det gode muligheter for variert språk­læring med dialoger man kan lytte til, skriveoppgaver, muligheter for å gjøre opptak og muligheter for å komme i kontakt med andre språkelever. Vil du også ha grammatikkleksjoner, må du betale. Finnes også som app.

• FSI Language Courses: Foreign ­Services Institute tilbyr språkkurs ­utviklet av amerikanske myndigheter gratis på nett. Her er ingen spennende spill og avanserte funksjoner. Til gjengjeld får du solid språk­opplæring med vekt på grammatikk og ­repetisjon. Siden kan dessuten tilby kurs i svært mange språk, fra norsk, spansk og engelsk til ­afrikanske språk de færreste nordmenn har hørt om.

• Livemocha: Tilbyr språkopplæring på 35 ulike språk. Siden har latt seg inspirere av sosiale medier, og tilbyr gode muligheter for å bli «venn» med andre språkelever, snakke med medlemmer som har språket du ønsker å lære som morsmål, og få hjelp av mer erfarne elever. Du kan både delta i virtuelle klasser og booke privattimer med en lærer. Premium-versjonen koster penger.

• Memrise: Side for å lære gloser på en morsommere måte. Ordet du skal lære, kobles til et bilde du selv velger. For mange har slike visuelle metoder vist seg å være mer effektivt enn tradisjonell glosepugging.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no