ANNONSE

MAT & DRIKKE

Råd ved underernæring

Tekst: Marthe Lein

Foto: Colourbox



Publisert: 30.08.2014

Er du eldre, har dårlig matlyst og sliter med å få i deg nok ernergirik mat?

Denne artikkelen er basert på Nasjonalforeningen for folkehelsens dokument: «Når matlysten svikter i eldre år.»

Det kan være flere grunner til at matlysten svikter. Når vi blir eldre, opplever mange at mat­lysten endrer seg, og det kan være ­vanskelig å få i seg nok mat. Å spise tilstrekkelig med næringsrik mat er viktig for å unngå helseproblemer - her har vi samlet noen råd om hvordan du får det til.

De generelle kostrådene bør ligge til grunn for alle:

Spis minst fem porsjoner frukt og grønnsaker hver dag

• Spis grove kornprodukter ­daglig

• Spis fisk til middag to til tre ­dager i uka

• Velg magre meieriprodukter

• Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter

• Begrens inntaket av salt og sukker

• Velg matoljer og flytende eller mykt margarin framfor hardt smør eller margarin

• Bruk vann som tørstedrikk

• Forsøk ikke å hoppe over måltider - selv om sulten ikke er der. Gode rytmer på måltidene er viktig for å få i seg nok mat.

Dagsmeny

For deg som sliter med å få i deg nok mat med tilstrekkelig energi, kan det være lurt å spise mindre og oftere, for eksempel seks små måltider om dagen.

Å spise mat med myk konsistens kan være lettere for enkelte, som grøt, grateng eller stappe. Saus, smeltet smør og dressinger kan brukes til middagen. ­Avokado er enkel å spise og inneholder mye energi. Blir du fort mett, kan du forsøke å drikke etter måltidet. Gjerne kaloririke drikker som juice, nektar, saft, smoothie, suppe eller kakao.

Nasjonalforeningen for folkehelsen har utviklet en dagsmeny til deg med dårlig appetitt eller som er i ferd med å bli underernært.

Energirike mellommåltider

Hvis appetitten svikter, kan det være lurt å spise mindre og oftere.

Her er tips til energirike mellommåltider:

• Fruktgrøt med vaniljesaus eller krem

• En neve nøtter, rosiner og tørket frukt

• Is og andre desserter

• Yoghurt med bær

• Avokado med reker og majones

• Varm kakao med krem

• Rett-i-koppen suppe tilsatt kremfløte og egg

• Havresuppe eller havrevelling kokt på helmelk, tilsatt kremfløte

• Ost og kjeks

• Riskrem med rød saus

• Vafler med rømme og syltetøy

• Speilegg og andre eggeretter

• Smoothie av f.eks. bær, banan og yoghurt eller juice

Viktige næringsstoffer

Vi har ikke det samme energibehovet hele livet. For eldre mennesker blir den fysiske aktiviteten ofte redusert, basalstoffskiftet reduseres. Men behovet for vitaminer, mineraler og proteiner er det samme. Næringsstoffer som kalsium, vitamin D, jern, vitamin C og omega 3 er viktige for eldre.

Gode kilder til de viktige næringsstoffene:

Kalsium fra melk og meieri­produkter som for eksempel yoghurt, kesam, kulturmelk og ost

• Vitamin D fra fet fisk, tran, ­ekstra lettmelk

• Jern fra grove brødtyper, leverpostei, innmat, kjøtt og fugl

• Vitamin C fra frukt, fruktjuice, poteter, bær og grønnsaker

• Omega 3 fra fet fisk og tran

Og hva med kosttilskudd? Det beste er å få i seg nok vitaminer og mineraler gjennom maten og drikken. Men eldre blir anbefalt å ta tilskudd av vitamin D. Kalsium kan for noen være nødvendig - men diskuter dette med legen din. Et kalsiumtilskudd sammen med vitamin D kan være nødvendig for at kalsium skal tas opp i kroppen.

For den som ikke spiser fet fisk til middag to til tre ganger i uken, eller på brødskiven hver dag, kan gjerne ta en barneskje tran eller kapsler med omega 3 hver dag.

Spiser du lite mat, er det risiko for jernmangel. Dette kan du sjekke ved å ta en blodprøve på legekontoret. I samråd med fastlegen kan du finne ut om du bør ta jerntilskudd.

De som spiser lite, blir gjerne anbefalt å ta tilskudd av vitaminer og mineraler. Dette kan også diskuteres med fastlegen.

Og til slutt: Drikk nok vann

Vi bør få i oss 1,5 liter væske om dagen.

Når kroppens celler opplever væskeunderskudd, fører det til tørstefornemmelse. Dette er en meget hensiktsmessig reaksjon som bidrar til å opprettholde et riktig nivå av væske i kroppen.

Eldre mennesker er utsatt for uttørring - som blant annet kan skyldes nettopp nedsatt tørste­følelse, i tillegg til bruk av vanndrivende medisiner. Dersom det blir for lite kropps­væsker, fører dette til at saltene i blodet og i kroppens celler blir mer konsentrert. Uttørring kan føre til hodepine, dårlig appetitt, nedsatt tiltakslyst og mental forvirring.

Dagsmeny


Frokost

To brødskiver med pålegg 
(f. eks. makrell i tomat, ost, kjøttpålegg med agurk og tomat)

Hvis du ikke er glad i brødmat, kan du spise en tallerken med havregrøt eller kornblanding

Ett glass melk, juice, kaffe eller te


Lunsj

Omelett med to egg, en skvett melk, hakket løk, strimlet skinke og raspet ost

Ett glass juice, en banan


Mellommåltid

Ett glass Cultura, Biola eller skummet surmelk med bær og havregryn


Middag

80-120 g kjøtt eller fisk, 1 dl saus, 100 g grønnsaker, 100 g poteter, pasta eller ris til middag

Fruktsalat med vaniljekesam til dessert

To glass vann


Kaffe

Ett kakestykke eller en vaffel med syltetøy og rømme

En kopp kaffe eller te, ett glass vann eller juice


Kveldsmat

En brødskive med pålegg

Ett eple

Ett glass melk, eller en kopp te


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no