ANNONSE

Min mening

Min mening 
av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør I Lokalavisen


Lave renter i mange år

Mens store deler av verden ser mer brutal ut enn på lenge, er det nok en gang viktig å fremheve hvor heldige vi er som bor i Norge. Joda, det er mye å klage på, og mange ting som kunne vært gjort bedre. Bedre kollektivdekning, større veier, bedre skoler, bedre helsevesen, rimeligere matvarer, men vi må løfte blikket av og til. Vi er utrolig privilegerte, og de fleste har muligheter til å leve det livet de selv ønsker. Sammenlignet med store deler av verden, er det ingen tvil om at Norge fremstår som rene eventyrlandet.

Eie sin egen bolig

Jeg tror ikke det finnes et eneste land som er i nærheten av oss nordmenn når det gjelder å eie sin egen bolig. Det har vært en av hovedårsakene til den finansielle utviklingen i det norske hjem. Boligen er blitt mer og mer verdt, og stadig flere er kommet i den situasjon at de har betydelige inntekter av annet enn arbeid. Staten er blitt søkkrik og har en gedigen buffer å bruke dersom det skulle bli nødvendig. Bare oljefondet alene nærmer seg nå 5.600 milliarder. Det er mer enn 1 million per innbygger i dette landet. I tillegg har staten mange andre store verdier. Vi kan alltid diskutere om hvorvidt det er best at staten sitter på så mye penger, men det trygger i alle fall fremtiden.

Den beste nyheten

Utviklingen i vår region har vært svært sterk, og mange har vært bekymret for en bråstopp i oljenæringen. Med store konsekvenser for hele Norge, og i særdeleshet i vår region. Nå ser det heldigvis ut som virkeligheten har innhentet oljeselskapene også, og det er ingen tvil om at det nå er fokus på reduserte kostnader. Det smitter til alle bransjer. Takk og pris for det. Det redder oss fra bråstoppen denne gang. Jeg har jobbet mange år med utlån. Når det smalt i november 1987 jobbet jeg med lån i SR-Bank. Det var en vanskelig tid og varte i minst 5 år. Jeg har sett mange likheter med dagens situasjon. Men nå tyder alt på at vi unngår smellen. En av de viktigste årsakene til fremtidig prisstigning på bolig er rentesituasjonen. Og den ser fantastisk ut. Noen banker har til og med flagget et rentenivå på 2,95 %. Flere vil følge etter. For låntakere er dette strålende, men for innskyterne blir det magre tider med penger i banken. Den beste nyheten for låntakerne er at dette kommer til å vare lenge. Mange år til. Det er forskjellige grunner til det, men noe av det viktigste er at EU -andene er i stor trøbbel og mangler vekst. Det betyr at de blir nødt til å holde renten lav for å stimulere til aktivitet. Når renten er lav i EU, er vi helt nødt til også å ligge lavt. Hvis den norske renten settes høyere, vil det gi en sterk kronestyrking som gjør at vi får problemer med å eksportere våre varer. Aldri lett å spå nøyaktig hva som skal skje i fremtiden, men i min glasskule er vi sikret i alle fall i 5 år til med lave renter. Det vil garantert gi høyere boligpriser, og forsterkes av at det bygges altfor lite boliger. Du som eier bolig, kan bare trekke på smilebåndet og nyte det.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no