ANNONSE

Du store verden

Central Park

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Erik DePasquale


Publisert: 13.09.2014

Central Park er en grønn oase midt i New York – en 4 km lang og 800 m bred offentlig bypark på Manhattan. Anleggelsen av Central Park som landskapspark mellom New Yorks 59. og 109. gate ble vedtatt i 1853.

En konkurranse om utformingen av parken ble vunnet av landskapsarkitekten Frederick Law Olmsted og arkitekten Calvert Vaux. Da parken var fullført i ca. 1880, lå den i byens nordre utkant – det varte flere tiår før den ble omringet av bybebyggelsen. Parken ligger mellom Upper East Side og Upper West Side, nedenfor Harlem og ovenfor Midtown.

Hvert år besøker rundt 25 millioner turister og innbyggere parken, noe som gjør den til USAs mest besøkte park. Den er også sannsynligvis verdens mest kjente park, siden den nevnes eller vises i så mange filmer og tv-show. Parken drives av en ideell organisasjon, i samarbeid med byens myndigheter.

Et avbrekk fra den travle byen

Parken er en rekreasjonsperle midt i millionbyens steinørken – med muligheter for lek, sport og hvile, med zoologisk hage, et naturreservat, 30 tennisbaner, småsjøer med båter, lekeplasser, blomsterutstillinger m.m. Mange bruker parken til jogging, sykling, rulleskøyter og andre aktiviteter. Parken er også et eldorado for trekkfugler, og parken er derfor stadig besøkt av fuglekikkere.

Central Park var tidligere et farlig sted å opholde seg etter mørkets frembrudd. Men etter at kriminaliteten generelt er sunket i New York, har Central Parks eget politikorps fått bedre kontroll, og i 2005 var det færre enn 100 forbrytelser i parken med 25 millioner besøkende.

Museum inni parken

Siden Central Park blir mye brukt til jogging, kan du slumpe til å møte kjendiser på løpetur med sine livvakter. Parken er også et «hjem» for mange hjemløse, men de holder seg for det meste for seg selv.

Et nett av bilveier går gjennom parken. Ved parkens østside, mot den fasjonable gaten Fifth Avenue, ligger Metropolitan Museum of Art (The MET), faktisk inne i selve parken, mellem 80. St. og 85. St. På vestsiden av parken ligger American Museum of Natural History.

Strawberry Fields

John Lennon ble skutt utenfor sin bolig, Dakota-bygningen i West 72. St. ved Central Park, 8. desember 1980. Like over gaten og inn i parken ligger minnesmerket som er laget til ære for den berømte musikeren. Området er formet som en tåre, og ordet IMAGINE er skrevet i mosaikk. Flisene som ble brukt var en gave fra Napoli, og har opprinnelse fra Pompeii.

Nesten 1 million tilhørere

Fun fact: Central Park var åstedet for den «største» konserten som noen gang er spilt inn live på LP/CD. Country Superstar Garth Brooks inviterte til gratiskonsert i august 1997, og rundt 980.000 tilhørere var til stede – ifølge FDNY.

Rundtur med vogn?

Hvis man er makelig anlagt, kan turen rundt i Central Park gjøres i hestevogn –vognene står ved Grand Amy Plaze i det sydøstlige hjørnet.

Nordvest i parken er den populære restauranten Tavern on the Green, og like ved ligger den berømte karusellen, en av de største i USA, med 58 håndskårne hester. Vil man lenger nordover, kan man gå The Mall – en lang allé med almetrær. The Mall fører opp til The Lake, hvor man om sommeren kan leie både gondoler vannsykler.

I Central Park er der alltid minst én danske. H.C. Andersen sitter rett øst for The Lake sammen med den stygge andungen.

Litt lengre mot nord står Cleopatra’s Needle, som kan dateres tilbake til ca. 1450 f.Kr. Obelisken er altså nesten 3500 år gammel. Den ble gitt offisielt til New York i 1879. Å flytte den 244 tonn tunge statuen fra Egypt var en kjempejobb for 150 år siden og tok nesten 10 år. Selv om obelisken bærer preg av å ha stått i New Yorks vind og forurensing, er teksten fortsatt tydelig på tre av de fire fasadene.

Etter å ha sett alt hva Central Park kan by på, er det tid for en velfortjent hvil på The Great Lawn, en svær gressplen hvor newyorkerne slapper av, spiller frisbee og hygger seg mens resten av «The Apple» fortsetter i samme hektiske tempo.

Neste gang: Parlamentsbygningen og Big Ben


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no