ANNONSE

REISE

I Bountys hjemland

Tekst & Foto: Tone Dalhaug


Publisert: 13.09.2014

BOUNTY-STRANDEN: 
På den fantastiske 
stranden No. 2 River Beach er det tilbud om kanoturer til lagunene.


På en kritthvit strand utenfor Freetown ble den aller første reklamen for Bounty-sjokoladen spilt inn. 40 år senere ser stranden like innbydende ut.

Langs jordveien mot stranden, der det rødbrune støvet fyker bak bilene, står ei jente og selger mango. Solmodne, saftige og oransjefargede. Sjåføren vår stopper, lunsjen er sikret.

Omgivelsene er fredelige, med enkle hus og hytter spredt rundt i området. Det er vanskelig å forestille seg at borgerkrigen herjet her i Sierra Leone for ti år siden.

Reklamestranden

Ved et skilt med påskriften 
«Privat» svinger vi ned mot 
havet. Vi betaler en avgift og kjører inn porten til No. 2 River Beach. Stranden innfrir, selv om jeg ikke finner Bounty-sjokolader i kokosnøttskall på stranden. Bortsett fra noen amerikanske ungdommer og kinesiske forretnings­folk er det få mennesker å se. Afrikanere­ holder plassen ren og ordentlig. Til gjengjeld må du betale for alt – enten du vil ha solseng, stråhytte eller sitteplass under en parasoll.

Elvemunningen skaper bølgelandskap i den kritthvite sanden, og det er deilig å sette seg ned i små laguner med kjølig elvevann. Bølgene som slår mot stranden, er derimot såpass store at man bør være forsiktig. I en hyggelig, liten strandrestaurant kan man få nydelig, fersk sjømat.

Tilbudene til tross – No. 2 River­ Beach framstår fortsatt som naturell og upolert. Her det ingen fash­ion, luksus eller spa, men absolutt litt Bounty.

Livet i Freetown

Det er ro og fred i Sierra Leone, ti år etter borgerkrigens slutt – og femti år etter frigjøringen fra den britiske kolonimakten. 
Håpet har fått grobunn igjen, og voldelig kriminalitet er sjelden. Likevel er det langt mellom turistene. De fleste utlendinger her er hjelpearbeidere, helsepersonell, forretnings­folk og FN-arbeidere.

Bor man i Freetowns rolige bydel Aberdeen, har man stranden Lumley Beach like i nærheten. En ettermiddag på bystranden er en avslappende opplevelse, og selv om Lumley Beach ikke er like ren som «Bounty-stranden», er den likevel vakker. Joggerne trives godt i den svale ettermiddags­brisen. Her treffer jeg også Aisha Bangua, som går vakker og høyreist langs stranden med en kurv på hodet.

I kurven har hun sandaler og T-skjorter som hun selger, men ingenting haster, og hun tar seg god tid til å prate.

– Søndager er den ene dagen i uka det blir livlig på stranden, sier hun. – Da springer småbarna rundt, og ungdommene spiller ball.

Harde kår

Aisha setter seg ned i skyggen av et tre og venter mens jeg tar et bad. Så forteller hun mer om sitt eget liv. Som 3-åring ble hun gitt vekk som arbeidskraft. Det er ikke så uvanlig i Sierra Leone. Skolegang ble det aldri, så den unge kvinnen kan verken lese eller­ skrive. Mattekunnskapene er tillært gjennom den lille 
bedriften. Aisha Bangua klapper seg på magen. Den er ikke stor, men hun er åtte måneder på vei. En hvit mann lovet henne en bedre fremtid. Det var en graviditet hun fikk.

Vi spiser mango mens vi ser 
utover havet.

– Noen ganger sitter jeg og ser på skipene der ute, og drømmer om å bli med. Kanskje jeg kunne jobbet som hushjelp et sted. Men, sier hun, – life is life. This is Africa.

Hun reiser seg og tar farvel for å gå hjem til blikkskuret og det andre barnet sitt. Sierra Leone­ byr virkelig på smaken av Bounty, men det er menneskenes harde virkelighet som gjør mest inntrykk.

Reisefakta

• Reisen dit: Air France fra Paris, Brussels Airlines fra Brussel eller BMI Airlines fra London. Priser fra ca. kr 7800 t/r. Flytid fra Brussel ca. 6– 7 timer. Fra flyplassen til sentrum av Freetown: Helikopter, ferje eller vanntaxi. Sistnevnte alternativ anbefales. Vanntaxituren inkluderer buss fra terminalen til havna, og koster ca. 40 dollar én vei i kontanter.

• Beste reisetid: Fra oktober til mars/april.

• Vaksiner: Husk gulfebervaksine og ta med vaksinasjonskortet. Må vises fram på flyplassen.

• Visa: Turistvisum kreves fra Norge. Rimelig og enkelt å ordne. Søkes om i god tid før avreise på www.visitsierraleone.com

• Språk: Engelsk og krio (et kreolsk språk blandet med engelsk)

• Valuta: Leon SLL. Ta med kort og kontanter
(dollar). Hotell kan 
betales med kort.

• Opplevelser: Landemerket Cotton tree, i sentrum av Freetown, er et frihetssymbol etter slavetiden. I byen anbefales også Big Marked, som er stort og under tak, med smykker, klær, instrumenter med mer. Pruting er helt nødvendig. Sierra Leone har en rekke strender i verdensklasse, og på en vanlig dag kan du mest sannsynlig ha dem for deg selv. No. 2 River Beach, «Bounty»-stranden, ligger ca. en time med taxi fra Freetown. Fra No. 2 kan man dra på guidede turer, blant annet til et apereservat, eller man kan dra til Banana Island (dagstur eller enkel overnatting).

• Overnatting. Fra 30 til 100 dollar. Bydelen 
Aberdeen anbefales.

• Les mer: 

www.visitsieraleone­.com­­ www.sierraleonetravel.com


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no