ANNONSE

HUS & HAGE

Skap ditt
drømme-
­soverom

Tekst: Tekst: Karianne Grindem

Foto: Berit Roald / NTB scanpix


Publisert: 13.09.2014

KLESPYNT: Interiørstylist Susanne Swegen bruker klærne som dekorasjon og bytter dem ut med årstidene. Nå prydes veggen av svarte sommerklær.


Gå natta i møte i et rom som gir ro. Slik får du et soverom skapt for gode drømmer.

Interiørstylist Susanne Swegen retter på en pute trukket med grå, krøllete ull, og setter den midt i sengen.

– Denne er fra en gotlandsk sau. Jeg syntes den passet godt inn, smiler hun.

Å stige inn i Swegens luftige soverom er nesten som å gå inn i en svart/hvitt-film. Her møter lyse, hvite vegger svarte knagger, svarte klær, hvit hodegavl og et grått ullpledd som sengeteppe.

– Jeg er ikke så glad i farger, som du ser. Siden jeg jobber med så mye farger, liker jeg å slappe av her i min hvite verden, sier hun.

Swegen ser på de hvite veggene som et rent lerret. Her ­bruker hun utvalgte klesplagg som ­dekor. Nå er det svarte sommer­klær hun har hengende på ­veggen.

– Jeg skifter ut disse klærne med årstidene. Jeg synes det svarte bryter veldig fint med det hvite, sier Swegen, som også bruker bøker med svart og hvitt omslag som dekorasjon, og gir veskene hedersplass på veggen.

Tre hovedfarger

Selv om Swegen ikke vil ha et farge­rikt hjem, har hun ­stylet mange fargerike soverom. ­Ønsker du å gi soverommet et friskere utseende, bør du ­begynne med veggene. La veggfargen bestemme hvordan resten av rommet dekoreres.

Swegen anbefaler lyse farger, siden de gir mer ro. For å skape helhet i et rom er det lurt å holde seg til tre hovedfarger.

I tillegg til fargepaletten er det viktig å tenke gjennom rommets funksjonalitet. Finn ut hvor mye klær, sengetøy, bøker og andre gjenstander du må ha plass til. Hvis ikke blir soverommet fort et roterom.

– Ikke alle er flinke til å tenke på oppbevaring. Og stoler som er fulle av klær, bidrar jo ikke til en følelse av ro, sier Swegen.

Hennes stikkord er derfor: kommoder, skap og knagger.

Også lyssetting er viktig for din opplevelse av rommet. Godt taklys og gode leselamper som kan bøyes og kaste lys der du trenger det, har mye å si. Hos Swegen er lampene plassert i et triangel, med leselamper på hver side av sengen, og en lampe med dust lys i motsatt ende av rommet.

– Når det blir mørkt her, skaper lystriangelet en balanse i rommet, sier hun.

Sommerlig på 1, 2, 3 ...

Du trenger ikke pusse opp hele soverommet for å gi det et nytt utseende.

– Bare ved å bytte sengetøy og gardiner kan man ofte få en stor forskjell, forklarer interiørstylist Tone Kroken.

Bytt for eksempel til sommerlige tekstiler og sett mark­blomster i en vase, så vips, har du et sommerlig soverom.

– Om man i tillegg bytter ut gulvteppet og har et tregulv man maler hvitt, kommer man veldig langt. Hvite gulv gjør rommet mye lysere og strammere, sier Kroken.

Det er trendy med rom som er litt røffe og personlige, ikke nødvendigvis så pene og pyntelige.

– Mange bruker natur­materialer, lin og kalkmaling. Jeg synes også rommene blir mer spennende når man bruker ting man har fra før, og blander det med det nye. Selv har jeg et ­marokkansk teppe og et nytt nattbord sammen med et stort bilde jeg har hatt i over ti år, sier hun.

Matt og dus

Også fargesjef Lisbeth Larsen i Jotun mener at soverommet blir best med lyse farger.

– Mange spør om hvilke farger som roer dem ned, og som kan skape en roligere atmosfære. Et sove­rom er i utgangspunktet et sted hvor man skal slappe av, og da fungerer duse farger best, sier Larsen.

Liker du nøytrale farger som hvitt, grått og beige, anbefaler hun kalkfarger eller lyse farger med varme gråtoner. Det ligner på hvitt, men gir et mykere uttrykk. Larsen anbefaler også matt maling fremfor blank.

– Hvis du setter en lyskilde mot en blank vegg, vil lyset skytes ut i rommet. Med en matt overflate slipper du gjenskinn, forklarer hun.

For de mer fargeglade synes Larsen at særlig lys blågrønn passer godt til soverommet. Hun trekker i tillegg fram lys rosa med gråtoner som en farge som bidrar til avslapning og ro. Rødt, oransje og gult advarer hun mot.

– Rødt kan være utmerket i andre rom, men på soverom blir denne fargen vanskelig. Det samme gjelder gult og oransje. Dette er energifarger som gjør deg kreativ og får deg til å kvikne til, sier Larsen.

Interiørstylistens råd

• Lag en plan for rommet før du setter i gang. Tenk gjennom hvilke behov du har for soverommet, og hva som skal opp­bevares der.

• Veggfargen er basen i rommet. Ta med deg fargeprøver fra butikken hjem, og tenk over valget før du bestemmer deg.

• Veggfargen setter standarden for hvilke farger du bruker på tilbehøret. Ta med deg en fargeprøve i butikken når du kjøper tilbehør, slik at du vet at fargene passer godt sammen.

• Siden lyse farger skaper mer ro, anbefales det å bruke lyse farger på soveromsveggene.

• Sengen er fokuspunktet i rommet. Tenk gjennom hvordan du ønsker at den skal se ut. Vil du ha et sengeteppe over hele, eller bare nedre del? Vil du ha pynteputer? Har du samme farge på sengen som på gardinene, bidrar dette til å skape en helhet.

• I tillegg til taklyset bør du ha leselamper hvor du kan styre lyset i den retningen du trenger. Du kan også ha lamper med mykt lys i motsatt ende av rommet, bare for å skape god atmosfære.

• «Less is more». Vil du ha et rolig soverom, kan det være lurt å ikke fylle det med altfor mange pyntegjenstander.

(Kilde: Interiørstylist Susanne Swegen)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no