ANNONSE

HUS & HAGE

Jordskipet seiler inn

Tekst: Kjersti Blehr Lånkan


Publisert: 13.09.2014

NAUTILUS: Jordskipene er vendt mot sør, slik at solen kan slippe inn gjennom ­vinduene og varme opp boligen. Jordskipene finnes i ulike modeller, her Nautilus i Taos, New ­Mexico. FOTO: Topfoto / TT / NTB scanpix 


Miljøaktivister bygger jordskip med brukte bildekk og ølbokser i veggene. Nå planlegges et slikt hus i Lofoten.

Fortellingen om jordskip starter på 70-tallet i USA. Den nylig utdannede arkitekten Michael Reynolds begynte å ­eksperimentere med å bygge med det noen kaller søppel. Jordskip er passivhus laget av naturlige og resirkulerte ­materialer. De er selvforsynt med strøm fra sol- og vindenergi, samler vann på ­taket og gir mulighet for å dyrke egen mat.

– Vannet brukes fire ganger, forteller Kirsten Jacobsen, utdanningsdirektør i selskapet Earthship Biotechture, startet av Reynolds.

Arkitekten har tatt patent på begrepet, og selger og bygger jordhus rundt omkring i verden sammen med teamet sitt.

Etter bading, oppvask og drikke, går vannet til inneplanter og toalettet. ­Kloakkvannet behandles og brukes til planter utendørs.

Bygningsfundamentet er brukte bildekk som fylles med sand og dekkes med leire. Veggmassen varmes opp av solen på dagtid og holder på varmen for slik å gi en stabil, god gjennomsnitts­temperatur. Dekkene legges oppå hverandre i en U-form, vendt mot sør for å absorbere mest mulig solenergi.

Og navnet?

– Jord fordi husene er i og fra jorden. Og skip fordi, når du er på en båt, må du ha et autonomt system for energi, vann og kloakk, sier Jacobsen.

I Taos i New Mexico, USA, har ­Reynolds bidratt til et lite samfunn av mer enn 200 jordskip. Rundt omkring i verden er det bygget over 3000, ifølge Jacobsen.

Bildekk i veggen

I Kabelvåg i Lofoten har filmskaper Inge Wegge latt seg inspirere av ­Reynolds til å tegne et jordskip-hus for ham selv, kona og deres seks måneder gamle baby. Han har kjøpt en 17 mål stor tomt ute i havgapet og forteller om en god dialog med kommunen. Wegge håper å få ­tillatelse til å starte gravingen i løpet av høsten.

– Mine tanker om hvordan jeg skal leve livet går ikke helt overens med vanlige hus, sier han.

Wegge har endret Reynolds konsept noe. Blant annet vil han ha innlagt vann i tillegg til solceller og vindmølle, og han dropper kloakkløsningen.

– Det må ikke være et selvforsynt hus, men mest mulig, sier han.

Innvendinger

Jordskip har imidlertid møtt innvendinger, for eksempel at de må tilpasses ­betraktelig for å fungere i andre typer klima enn hva som finnes i New Mexico. Det har også blitt reist spørsmål om bildekkene kan avgi farlige gasser.

Jacobsen henviser til selskapets internett­side, der de sier det er et hypo­tetisk problem at bildekkene skulle utgjøre en helsefare.

Seniorrådgiver i SINTEF Byggforsk Anders Kirkhus tror ikke nødvendigvis byggteknisk forskrift (TEK 10) står i veien for å bygge jordskip i Norge, fordi forskriftene i hovedsak er funksjons­baserte.

– Så lenge du har en vegg som isolerer godt nok, kan den oppfylle energikravet, om den så er laget av ølbokser, halmballer eller Glava. Spørsmålet er om du får til å lage et fuktsikkert, hygienisk og brannteknisk sikkert hus på den måten, sier han.

Spesielt kan ventilasjon og fuktighet samt varmetap bli utfordringer, mener han.

Har bygget jordskip

Den norske arkitekten Gøran Johansen har vært med Reynolds og hans selskap Earthship Biotecture og bygget tre jordskip, i Nederland, Montana i USA og Mexico. Han har de siste årene vært i kontakt med flere nordmenn som er ­interessert i å bygge et selv.

– Det viktigste man må tenke på med jordskip i Norge, er plassering i forhold til himmelretning, klima og lokale forhold. Er det fuktig? Hvordan er grunnforholdene? Får man tak i nødvendige materialer lokalt? Samtidig må man vite at dette er den type bolig man vil opp­holde seg i, og hva det innebærer, sier han.

Den viktigste erfaringen han selv fikk, handlet om å bygge sammen med andre, da tradisjonen er å bygge jordskip på dugnad og som DIY (Do It Yourself)-prosjekt.

– Det å planlegge og bygge et bygg sammen med andre er noe som dessverre har gått tapt i Norge. Man står ofte igjen med generiske bomaskiner som kun ­definerer deg via valg av gardiner eller ting på veggen, sier arkitekten, og fortsetter:

– I en verden med over 7 milliarder mennesker har valg av boligomgivelser egentlig en større spennvidde enn det man ser i dag, hvor store deler av boligene er firkantede og med skrå tak, tror han.

Design­prinsipper


• Regulere temperatur ved hjelp av energi fra solen og jorden

• Strøm fra sol- og vindenergi

• Eget kloakkrensesystem

• Bygge med naturlige og ­resirkulerte materialer

• Samle vann fra regn/smeltet snø, gjenbruk av vann

• Produsere mat


Kilde: Earthship.com


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no