ANNONSE

HUS & HAGE

Sto fasadeprodukter – for nybygg og vedlikehold

Tekst: Rolf Schreiner/ Svein Kåre Edland

Foto: Svein Kåre Edland/Murmester Meling


Publisert: 13.09.2014

Torgeir Haaland er veldig fornøyd med fasaden på det nye huset.


Fakta:

Sto Fasadeprodukter

Hva:
Fasadeprodukter til alle typer bygg.


Aktuell med:
Fasadesystemene Sto Ventec og 

Sto Therm, Sluttpuss

Sto Lotusan (gjennomfarget)


Kontakt:
Trond Rossland, tlf. 930 14 744

Ole Nuland, tlf. 450 07 600

Murmester Meling, tlf. 51 54 97 85 eller mobil 92 81 57 38


Web:
www.chem-con.no

www.bjergabygg.no
www.murmestermeling.no
www.stonorge.no

Når du skal bygge bolig, kan du kombinere mur og tre etter eget ønske. Og når et gammelt murhus trenger vedlikehold, er det viktig å angripe problemene på riktig måte. I begge tilfeller er Sto fasadeprodukter et høyverdig hjelpemiddel.

 

– Da vi skulle bygge nytt hus i Ragnhilds gate i Stavanger, ønsket vi å kombinere tre og mur, forteller Torgeir Haaland.

– I den prosessen fikk vi kontakt med det anerkjente tyske firmaet Sto, som er spesialister på fasader i alle varianter. Vi ble raskt henvist til 
lokale representanter og oppdaget at vi kunne få det akkurat som vi ville.

 

Byggmesteren er fornøyd

– Vi har mye erfaring med denne byggemåten, sier Trond Rossland hos Bjergabygg i Sandnes. – Utgangspunktet er en plate som heter StoVentec som vi kan montere på mange forskjellige underlag. Det kan brukes på både nybygg og rehabilitering og gir huseieren gode muligheter for å isolere på baksiden og oppnå en optimal klimabeskyttelse med et luftet system, og to-trinns tetting. Med fleksibel underkonstruksjon oppnås rette flater selv på vanskelige og ujevne underlag. Konstruksjonen består av selve fasadeplaten, deretter en grunnpuss, et armeringsnett og en sluttpuss.

 

Mange fordeler

– Det er ingen tvil om at denne fasaden gir stor klimabeskyttelse av bygningen og lang levetid, mener Ole Nuland som er daglig leder i entreprenør- og murmesterfirmaet Chem Con.

– Ingenting er helt vedlikeholdsfritt, men vi ser at stadig flere ønsker de svært holdbare løsningene man får med Sto fasade­produkter.

 

Praktisk og pålitelig

– Produtene fra Sto er enkle å jobbe med, fortsetter Trond Rossland. – Du unngår skjøter, og formatet er hendig med lav vekt. Prinsippet gir også en forbedret lydisolerende effekt, og er både elastisk og motstandsdyktig mot mekanisk belastning. Det at du fritt kan velge farge og utførelse, samtidig som du kombinerer det med trefasader, gjør det attraktivt for mange. De siste årene er det blitt mer vanlig å ta i bruk kombinasjoner av bygningsmaterialer for å fremheve fasaden på bygningen.

 

Flott fasade

– Når sluttpussen legges på, får du et veldig bra produkt, mener Nuland som er svært erfaren og har lang fartstid i bransjen. – Selve fasadeplaten er faktisk fremstilt av returglass. Glasset knuses, behandles og presses til 
plater. Fasadeplatene ­består av 96 % returglass, og når vi armerer over­flaten med 
glassfiberduk, får du økt ­stabilitet og fasthet i pro­duktet. Sluttpussen som kalles Sto ­Lotusan, er både lett, elastisk og veldig bestandig mot vann, frost og øvrig på­virk­ning fra vær og vind.

 

Vedlikehold av murhus på Våland

Hans ­Kristian Meling er daglig leder for firmaet Murmester Haldor Meling som har eksistert siden 1962. Lokalavisen møter mur­mesteren på en befaring ved et hus på ­Våland som har fått total renovert fasade.

– Her har vi i samarbeid med byggmester skiftet nye vinduer, bygd opp byggets tradisjonelle profiler på hjørner og vinduskarmer, i tillegg til helt ny fasade. Denne kunden ville gjerne ha en etterisolering, og vi har derfor lagt inn 8 cm isolasjon på den gamle fasaden. Vi fester da isolasjonen til veggen og pusser inn et fibernett som gjør fasaden sterk. Deretter legger vi på et lag grunnpuss til, og sluttpussen tilpasset den fargen kunden ønsker. Det brukes en spesialpuss som heter Sto Lotusan som har fantastiske egenskaper, sier han.

 

Forskjellige behandlingsmåter

– Vi opplever at mange eiere av murhus er i tvil om hvordan de skal vedlikeholde huset, og hvilken måte skader skal repareres på, forteller den erfarne murmesteren.

– Derfor er det best om den enkelte kontakter et murmester­firma. Hvilken metode som velges, er avhengig av byggets tilstand. I noen tilfeller er skadene så store at vi monterer på en egen plate som kalles for Sto Ventec. Den kan brukes på både nybygg og rehabilitering og gir huseieren gode muligheter for å isolere på baksiden og oppnå en optimal klimabeskyttelse med et ­luftet system, og to-trinns tetting. Med fleksibel under­konstruksjon oppnås rette flater selv på vanske­lige og ujevne underlag. Huseierne har stor mulighet for å få sluttproduktet akkurat slik de ønsker det. Både med farge og form, forteller Meling.

 

Huset vasker seg selv

– Produktet Sto Lotusan er den siste avslutningen og er maling eller gjennomfarget puss. Den danner en overflate som gjør det svært vanskelig for støv, pollen og annen forurensing å feste seg. Overflaten er i tillegg super­hydrofob som innebærer at den er helt vannavvisende. Regn­dråpene renner straks av og drar med seg løse smuss-
partikler. Systemet er ekstremt effektivt mot algevekst og anbefales særlig i værutsatte områder Når det regner, trekker vannet forurensingen med seg og reduserer behovet for vask og vedlikehold radikalt. Lotusan er basert på en silikonharts og har i tillegg den egenskapen at den puster, slik at en unngår fuktskader. En kan kalle det «Gore-Tex-jakke» for hus, avslutter Meling.

Ønsker du mer informasjon?

Dersom du er opptatt av å sjekke ut mulighetene for å bruke Sto fasadeprodukter, kan du kontakte Bjergabygg, Chem Con eller Murmester Haldor Meling direkte. Det finnes også mye teknisk informasjon på Sto Norge sine hjemme­sider.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no